Eurobank: Ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 11:04

Ολοκληρώθηκε χθες, με επιτυχία, η έκδοση ομολογιακού δανείου από τιτλοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου δανείων και πιστώσεων μικρών επιχειρήσεων που πραγματοποίησε η EFG Eurobank Ergasias. Εκδότης των ομολογιών είναι η εταιρεία ANAPTYXI 2006-1 PLC με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιστοληπτική διαβάθμιση στις ομολογίες παρείχαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Standard & Poors και Moody''s. Συγκεκριμένα, ποσό 1.750 εκ. ευρώ έλαβε την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση με AAA /Αaa (με κουπόνι τρίμηνο Euribor + 17 μονάδες βάσης), ποσό 150 εκ. ευρώ αξιολογήθηκε ως A/Α1/ (με κουπόνι τρίμηνο Euribor + 40 μονάδες βάσης) ποσό 125 εκ. ευρώ ως BBB/Βaa1 (με κουπόνι τρίμηνο Euribor + 75 μονάδες βάσης) και ποσό 225 εκ. ευρώ ως BB/Βa2 (με κουπόνι τρίμηνο Euribor + 250 μονάδες βάσης αντίστοιχα). Το προϊόν της νέας τιτλοποίησης θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη μέρους του διευρυνόμενου χρηματοδοτικού προγράμματος της τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου δανείων και πιστώσεων προς μικρές επιχειρήσεις από Ελληνική τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στα πλαίσια της εκπλήρωσης μέρους της αποστολής της που είναι να διευκολύνει τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, συμμετείχε ως επενδυτής στο ποσό έκδοσης με την υψηλότερη αξιολόγηση. Η Eurobank EFG ανέλαβε την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει τους πόρους που προέκυψαν από τη διάθεση των ομολόγων στην ΕΤΕπ, για τη χορήγηση περαιτέρω δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια δανειοδότησης της ΕΤΕπ.

Σύμβουλοι για την τιτλοποίηση ήταν η Deutsche Bank AG London και η EFG Telesis Finance S.A., κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης η Deutsche Bank AG London, η EFG Telesis Finance S.A. και η Merrill Lynch International και συνανάδοχος η DZ Bank AG .

Στα πλαίσια της έκδοσης πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank EFG έχει προβεί συνολικά σε τέσσερις ακόμη τιτλοποιήσεις εκ των οποίων τρεις αφορούν το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους 2.500 εκατ. ευρώ και μία το χαρτοφυλάκιο πιστωτικών καρτών ύψους 750 εκατ. ευρώ, οι οποίες έτυχαν ευρείας αποδοχής από ξένους θεσμικούς επενδυτές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα