Benq: Μεγαλύτερες των προβλέψεων ζημίες το τρίμηνο

Εξ αιτίας του σκέλους της Siemens
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 11:18

ΤΡΕΙΣ φορές υψηλότερες των εκτιμήσεων ζημίες, εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο η Benq Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων της Ταϊβάν, εξ αιτίας της αγοράς του μη κερδοφόρου σκέλους της γερμανικής Siemens AG, πέρυσι.

Οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 12,22 δισ. δολ. Ταϊβάν, (367 εκατ. δολ. ΗΠΑ), έναντι κερδών 20 εκατ. δολ. Ταϊβάν ή 1 σεντ του δολαρίου της Ταϊβάν ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στην Ταϊπέι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πέντε οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η εταιρεία θα εμφάνιζε ζημίες 4 δισ. δολ. Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, K.Y. Lee, 54 ετών, αγωνίζεται να επαναφέρει την εταιρεία στην κερδοφορία, μετά την δαπάνη 840 εκατ. ευρώ (1,1 δισ. δολ.) για τη χρηματοδότηση της γερμανικής εταιρείας κινητών, πέρυσι. Η Benq, που εμφάνισε ζημίες για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, αντιμετωπίζει την αύξηση του ανταγωνισμού από την Nokia Oyj και την Motorola Inc., τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, καθώς προσπαθούν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους στις αναδυόμενες αγορές, όπως στην Κίνα.

Το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις ήταν 40,7 δισ. δολ. Ταϊβάν, σύμφωνα με την εταιρεία, έναντι 34,1 δισ. δολ. Ταϊβάν, πριν από ένα χρόνο.

Οι μετοχές της Benq, η οποία άρχισε να συνδυάζει τα αποτελέσματα με αυτά του σκέλους της Siemens το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, υποχώρησαν 39% το τελευταίο 12μηνο και είχαν πέρυσι την πέμπτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 132 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον MSCI Asia Pacific Information Technology Index.

Στις 28 Σεπτεμβρίου η Benq ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να χρηματοδοτεί το σκέλος της Siemens ωθώντας το να επιδιώξει την υπαγωγή στο άρθρο περί πτωχεύσεων. Ο Lee είπε ότι η Benq θα ανακτήσει τις πωλήσεις της από κάποιες δραστηριότητες σε αγορές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Η Siemens, με έδρα το Μόναχο, συμφώνησε να καταβάλλει στην Benq, 250 εκατ. ευρώ (316 εκατ. δολ.) για να αγοράσει το σκέλος κινητής τηλεφωνίας τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους. Η Benq εκτιμούσε ότι θα εξοικονομήσει έως 500 εκατ. δολ. σε κόστος και το ανάλογο ποσόν από τις πωλήσεις από την εξαγορά έως το 2006, είχε πει τότε ο Lee.

H Siemens, η μεγαλύτερη εταιρεία μηχανολογικού εξοπλισμού της Ευρώπης, είπε στις 5 Οκτωβρίου ότι ανέστειλε την προγραμματισμένη καταβολή του υπόλοιπου ποσού των 100 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του σκέλους κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, στις 9 Οκτωβρίου είπε ότι η Benq είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις απαιτήσεις για εγγυήσεις από πελάτες που κατέχουν κινητά τηλέφωνα με το σήμα Benq-Siemens.

H Siemens θα τιμήσει τη δέσμευσή της να πληρώσει την Benq για την εξαγορά του μη κερδοφόρου σκέλους των κινητών τηλεφώνων, είπε σήμερα ο Lee.

Η Benq εκτιμά ότι το σκέλος κινητής τηλεφωνίας θα βρεθεί στο break even το επόμενο έτος, καθώς η εταιρεία θα λανσάρει 14 νέα κινητά τηλέφωνα για το 2007, σύμφωνα με τον Lee, μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους και τους επενδυτές στην Ταϊπέι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα