Αναδιάρθρωση της Β’ Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 14:18

Τη λειτουργία της νέας -μετά την αναδιάρθρωσή της- Β’ Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών μετά από την υπογραφή και δημοσίευση του σχετικού Π.Δ. 25/2006, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Στόχος, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, και η στήριξή τους με το υπουργείο Εξωτερικών να αναλαμβάνει πολιτικές δράσεις υλοποιώντας τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις μέσα από το προαναφερόμενο Π.Δ..

Οι Διευθύνσεις της Β' Γενικής αυξάνονται κατά τρεις (από πέντε σε οχτώ) και περιλαμβάνουν τις εξής :

· Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού,

· Β2 Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων με χώρες Βαλκανίων, Ρωσίας και λοιπές Κ.Α.Κ., καθώς και παρακολούθησης ΟΣΕΠ,

· Β3 Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων με χώρες Β. Αφρικής, Μέσης Ανατολής και χώρες του Κόλπου,

· Β4 Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων με χώρες Β. Αμερικής, Ιαπωνίας Ωκεανίας, Ε.Ε. και ΕΟΧ,

· Β5 Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων με χώρες Κεντρικής και Ν. Αμερικής, Υποσαχαρικής Αφρικής και Ασίας,

· Β6 Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών, Νομισματικών Υποθέσεων, Αποζημιώσεων και Ειδικών Θεμάτων,

· Β7 Διεύθυνση Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και

· Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με το Προεδρικό Διάταγμα:

α) επιτυγχάνεται η ορθολογική κατανομή των αρμοδιοτήτων των Β΄ Διευθύνσεων. Οι δύο Διευθύνσεις, που κάλυπταν γεωγραφικά όλο τον κόσμο, αυξάνονται πλέον σε πέντε, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην παρακολούθηση των θεμάτων ενδιαφέροντός μας στις πέντε ηπείρους.

β) επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Κλάδου των υπαλλήλων ΟΕΥ, που έχει εισέλθει στο Υπουργείο Εξωτερικών από το 2003. Χαρακτηριστικό της αναγνώρισης της συμβολής του Κλάδου αυτού είναι και η κάλυψη διευθυντικών θέσεων από στελέχη του.

γ) δημιουργείται, για πρώτη φορά, Διεύθυνση Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων. Η διπλωματία της ενέργειας είναι αναπόσπαστη διάσταση της οικονομικής διπλωματίας, ειδικότερα σήμερα που η επάρκεια σε φθηνή ενέργεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

δ) δημιουργείται επίσης Γραφείο «Συνηγόρου της Αγοράς», στη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, με σκοπό να συνδράμει την ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Το Γραφείο αυτό, σε στενή συνεργασία με τις Πρεσβείες μας και τα Γραφεία ΟΕΥ, θα δρα υποστηρικτικά προς την ελληνική αγορά.

Η Β’ Γενική Διεύθυνση, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «μετεξελίσσεται σε στρατηγείο Οικονομικής Διπλωματίας της χώρας και σε μηχανισμό ενημέρωσης και υποστήριξης κάθε εξωστρεφούς ελληνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται δυναμικά εκτός των ελληνικών συνόρων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα