Market Beat: Η εβδομάδα των αντιδράσεων των Θεσμών για την γ' αξιολόγηση

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 09:50
UPD:09:54
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Για άλλη μια φορά, η πίκρα για τους ιδιώτες επενδυτές είναι διάχυτη, έχοντας αγγίξει και τους εγχώριους παράγοντες σε μεγάλο βαθμό. Αναφερόμαστε στην εικόνα που παρουσιάζει η αγορά της Αθήνας μέσα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Καθώς στο ΧΑ μόνο σημειώνονται αυτής της βαθμίδας πτωτικές μεταβολές, την ώρα που τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, έστω και εξ αντανακλάσεως, συντονίζονται με το ράλι των αγορών της Wall Street. Η παγκόσμια άνοδος αποδίδεται στην προσδοκία των επενδυτών για συνέχεια στην αύξηση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης, που θα ωφελήσει όλες τις υγιείς οικονομίες. Αλλά και στην ακόμα φθηνή ρευστότητα διεθνώς, λόγω της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών. Σε αυτή την τόσο ευνοϊκή συγκυρία, η ελληνική αγορά μετοχών αδυνατεί να διεκδικήσει μερίδιο ενδιαφέροντος και μέρος εκ των άφθονων προς επένδυση κεφαλαίων.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Γιατί δεν διαμορφώνεται κατάλληλο για επενδύσεις κλίμα, άσχετα από προθέσεις και δηλώσεις ξένων και εγχώριων πολιτικών ηγετών. Δεν αρκεί η παρακολούθηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, που ενώ είναι τόσο υψηλή για χώρα του ευρώ και όχι μόνο, δεν λειτουργεί υπέρ της εισροής κεφαλαίων από διαχειριστές επενδυτικών τραπεζών. Το μαρτύριο της σταγόνας το γνωρίζουν όσοι εργάζονται ή επιχειρούν και πληρώνονται με καθυστέρηση, για να πληρώσουν φόρους, αλλά και όσοι τοποθέτησαν κεφάλαια σε μετοχές και το χαρτοφυλάκιό τους αιμορραγεί, όταν οι μετοχές στον πλανήτη ανεβάζουν την αίσθηση του πλούτου στους επενδυτές. Η εικόνα της ελληνικής αγοράς υπογραμμίζει τις δυσκολίες, που άνθρωποι χωρίς πολιτικό φανατισμό γεμάτοι γνώσεις και εργαλεία ανάλυσης, διαβλέπουν για το 2018, την ώρα που στη χώρα αναφέρονται σε «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια.                

Η έλευση των Θεσμών και οι πρώτες αντιδράσεις θα χρωματίσουν τις συναλλαγές στην Αθήνα ενώ την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι θα δώσει τον τόνο στο ευρώ και θα ξεκαθαρίσει την μελλοντική πολιτική της ΕΚΤ σχετικά με το QE. Η γενική διαπίστωση είναι πως χωρίς αυξημένο συναλλακτικό ενδιαφέρον η κίνηση των τιμών ψηλότερα μοιάζει να έχει τις λιγότερες πιθανότητες αν και οι «ανάγκες» της στατιστικής εικόνας της αγοράς υπαγορεύουν άνοδο για να μην ξεκινήσει κίνηση, που θα δοκιμάσει τα χαμηλά της περιόδου, ικανή να φέρει τον ΓΔ στην περιοχή των 710 μονάδων.

Η δυναμική της περασμένης βδομάδας προβλημάτισε έντονα τους εγχώριους παράγοντες αφού στο ξεκίνημα υπήρξε απόπειρα για υπέρβαση των 770 μονάδων που δεν πέτυχε για λόγους που οι περισσότεροι απέδωσαν στο χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον. Θεωρήθηκε φυσικό αφού δεν διατηρήθηκε η ανοδική ορμή να εμφανιστούν πιέσεις. Αλλά αιφνιδίασε τους αγοραίους το μέγεθος των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές, αμέσως μετά την εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Προς το τέλος της βδομάδας οι διαπιστώσεις τους ήταν τεχνικού χαρακτήρα και αφορούν στην ανάγκη άμεσης αντίδρασης γιατί αν οι βασικοί δείκτες δεν κινηθούν ψηλότερα από τους ΚΜΟ200 ημερών τα πράγματα σκουραίνουν.  Το εξωτερικό περιβάλλον φαίνεται να μην επιδρά ιδιαίτερα στην διαμόρφωση των τάσεων της αγοράς μας και με τη ροή των ειδήσεων βάσει των προγραμματισμένων γεγονότων χωρίς ιδιαίτερο βάρος η ανησυχία των αναλυτών μεγαλώνει. Γιατί διαπιστώνουν ότι οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο έτοιμοι να αξιολογήσουν κάθε αρνητική είδηση, παρά να αυξήσουν το βαθμό έκθεσης σε εταιρίες ακόμα και για ένα γεγονός που θα φέρει προστιθέμενη αξία.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς έχει επιδεινωθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά καθώς η κάθοδος από την κορυφή για το 2017 έχει φέρει τον μέσο όρο πολύ κοντά στον κοινό και τον εκθετικό ΚΜΟ200 ημερών που είναι δείκτες τους οποίους σέβονται και παρακολουθούν όλοι οι επαγγελματίες. Από τότε στις 22 συνόδους που ακολούθησαν ο ΓΔ έκλεισε κάτω από τον εκθετικό και πιο απαιτητικό ΚΜΟ200 ημερών επτά φορές αλλά ποτέ πάνω από τρεις συνεχόμενα. Ωστόσο ουδέποτε πέρασε σε κλείσιμο κάτω από τον κοινό ΚΜΟ200 έχοντας ενδοσυνεδριακά εμφανίσει τιμή χαμηλότερη μόνο σε δυο συνεδριάσεις στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου που σημειώθηκε και το κατώτερο για το β εξάμηνο στις 725,03 μονάδες. Την Παρασκευή αυτή η μικρή άνοδος τον έκλεισε στις 749,23 πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ200 που ορίζεται στις 747,62 μονάδες ενώ την Πέμπτη είχε κλείσει κάτω από αυτόν. Αξίζει να τονιστεί ότι τα χαμηλά του στις δυο τελευταίες  συνόδους ήταν οριακά πάνω από τον κοινό ΚΜΟ200 που βρίσκεται στις 741,92 μονάδες αφού ήταν οι 742,28 την Πέμπτη και οι 742,75 την Παρασκευή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Εβδομάδα αποκάλυψης καλά κρυμμένων μυστικών

Η τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου σφραγίστηκε από νέα ρεκόρ υψηλών για τους δείκτες των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, ενώ επί τόπου βήματα, κοντά στα ανώτερα πολλών ετών, έκαναν οι δείκτες στην Ευρώπη. Επίσης καταγράφηκε ανοδική επίδοση σε αρκετές από τις αγορές της Ασίας. Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει τη σύνοδο της ΕΚΤ και την συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι, ενώ οι επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα θα αποτυπώσουν το ενδιαφέρον και την αγωνία τους σχετικά με το ποιος θα διαδεχθεί την κ Γιέλεν στην προεδρία της Fed. Καθώς άπαντες αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό ρόλο για τις μετοχικές αξίες έπαιξε και παίζει το καθεστώς των χαμηλών επιτοκίων και της άφθονης ρευστότητας, που παρέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, που είναι αποτέλεσμα της επιλεγμένης νομισματικής πολιτικής.

Νομισματική πολιτική και δείκτες MSCI

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι τονίζουν ότι παρά το γεγονός πως η Fed έχει περάσει σε φάση σταδιακής σύσφιξης, ώστε να ομαλοποιήσει την νομισματική της πολιτική, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο αποκάλυψαν, ότι τα μέλη της είναι λιγότερο διατεθειμένα να αυξήσουν τα επιτόκια. Ειδικά τώρα που έχει αποφασιστεί η μείωση του ισολογισμού της. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ συνεχίζει να επεκτείνει τον ισολογισμό της με ταχείς ρυθμούς και ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, δήλωσε την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την χαλαρή νομισματική της πολιτική, σε μια προσπάθεια να τονώσει τον πληθωρισμό.  

Το άθροισμα των ισολογισμών της Fed, της ΕΚΤ και της BOJ αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 14,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το Σεπτέμβριο. Είναι πάνω, έναντι της περυσινής χρονιάς, κατά 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι εμφάνισε ετήσια αύξηση 11,3%.

Οι επενδυτές αναμένουν την υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Federal Reserve, ελπίζοντας ότι όποιος θα οριστεί θα ακολουθήσει την ίδια νομισματική πολιτική, η οποία έχει υποστηρίξει τη σταθερή άνοδο στις τιμές των μετοχών τα τελευταία εννέα χρόνια. Αυτή η απελευθέρωση ρευστότητας βοήθησε σίγουρα στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, μετά την επιβράδυνση που προκλήθηκε από τις διαταραχές στην αγορά ενέργειας, από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 έως το πρώτο εξάμηνο του 2016. Αυτό είναι αρκετά εμφανές στην προσδοκία για αύξηση των εταιρικών εσόδων. Οι αγοραίοι αναμένουν αύξηση των βραχυπρόθεσμων εσόδων για όλους τους μεγάλους δείκτες μετοχών της MSCI.

Ο ρυθμός μεγέθυνσης του All Country World είναι υψηλότερος από το περυσινό χαμηλό 2,7% ως την εβδομάδα που έληξε 17 Μαρτίου. Καθώς  εμφανίζει ήδη άνοδο 5,4% κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Παρεμπιπτόντως, τόσο οι βραχυπρόθεσμες όσο και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες ανόδου των κερδών αυξήθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο αυτή. Ως άσχημα νέα απέναντι σε αυτή την καταγραφή ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν το ότι μεγάλο μέρος της τρέχουσας παγκόσμιας ανάπτυξης οδηγείται από την Κίνα. Ενοχλεί σε αυτό, το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται σε αφύσικο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, που μπορεί να αποδοθεί σε ενέσεις χρέους που έπιασε ρεκόρ υψηλού, οι οποίες αποτελούν το επιλεγμένο φάρμακο της κινεζικής κυβέρνησης σύμφωνα με σχόλιο του Dr Ed Yardeni.

Κρυφές αλήθειες

«Πιστεύω ότι στην καρδιά του, ο κάθε σύγχρονος επικεφαλής της Fed γνωρίζει ότι η εντολή για την ηγεσία του ισχυρότερου για τις αγορές θεσμούμ πρέπει να περιλαμβάνει και την φροντίδα στις τιμές των μετοχών». Αυτά δήλωσε ο Nicholas Colas, συνιδρυτής της DataTrek Research στη Νέα Υόρκημ με την ευκαιρία της είδησης πως ο Donald Trump, έχει επιλέξει μια ομάδα πέντε υποψηφίωνμ από την οποία θα επιλέξει την επόμενη Πρόεδρο της Fed και την αποτελούν: Η ήδη πρόεδρος Janet Yellen, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλός του, Gary Cohn, ένα πρώην στέλεχος της Fed που ήταν ενδιάμεσος της Κεντρικής Τράπεζας με την Wall Street ο Kevin Warsh, το τρέχον μέλος του συμβουλίου των διοικητών της Fed Jerome Powell διορισμένος από το 2012 με θητεία που μπορεί να λήξει το 2028 και ο οικονομολόγος John Taylor του πανεπιστημίου του Stanford.

Το 2014, η Fed ειδοποίησε ότι πρόκειται να επιτρέψει τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου χρεογράφων ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και στα τέλη του 2015 άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από τα μηδενικά επίπεδα που οδηγήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μια νέα ηγεσία της Fed, η οποία πρεσβεύει ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο αυστηρή, φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, μαζί με τα εταιρικά κέρδη και το μακρύ ράλι των χρηματιστηρίων.

Η ταχύτερη άνοδος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, πιθανότατα θα ισοσκελίσει την καμπύλη αποδόσεων, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων του χρέους, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τα κέρδη των τραπεζών και να ενισχύσει το δολάριο ΗΠΑ, βλάπτοντας τις πωλήσεις των εξαγωγέων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει επιλέξει μια ομάδα πέντε υποψηφίων από την οποία θα επιλέξει την επόμενη έδρα της Fed: η σημερινή πρόεδρος της Fed, Janet Yellen. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Τέρμ, Γκάρυ Κόχν. πρώην κυβερνήτης της Fed Kevin Warsh; ο σημερινός κυβερνήτης της Fed Jerome Powell και ο οικονομολόγος John Taylor του πανεπιστημίου του Stanford.

Οι Cohn και Powell είναι οι δύο που οι αγοραίοι θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν την τρέχουσα πολιτική της Fed, ενώ οι Taylor και Warsh φαίνεται ότι θα πιέσουν να αυξηθούν τα επιτόκια με ταχύτερο βηματισμό και θα υποστηρίξουν την ταχύτερη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων που συσσωρεύτηκε μετά την κρίση του 2008. Ο Πρόεδρος Trump επαίνεσε και σε κάθε ευκαιρία προβάλει τα ρεκόρ των αμερικανικών χρηματιστηρίων, γεγονός που ίσως καθιστά λιγότερο πιθανό να ορίσει κάποιον που θα αποκλίνει σημαντικά από την τρέχουσα πολιτική της Fed.

Το  "Fed put"

Το πιο σημαντικό για τους επενδυτές είναι η συνέχιση του λεγόμενου "Fed put".  Επιθυμούν δηλαδή τη διατήρηση της προσδοκίας των επαγγελματιών πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα περάσει σε νομισματικές πολιτικές που διευκολύνουν τους διαχειριστές κεφαλαίων, όταν οι τιμές των μετοχών πέφτουν με βιαιότητα κάθε φορά που η οικονομική ανάπτυξη μειώνεται ή αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Το "Fed put" πρωτοεμφανίστηκε με τον πρώην πρόεδρο της Fed Alan Greenspan. Υπό την διοίκηση Bernanke, η Fed βοήθησε στην πλοήγηση της οικονομίας από την οικονομική κρίση του 2008 μέχρι το 2014, που τον διαδέχτηκε η Yellen. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς S&P 500 των ΗΠΑ, αυξήθηκε σχεδόν κατά 40%. Από τότε που η ανέλαβε Yellen, τον Φεβρουάριο του 2014, ο δείκτης κέρδισε ένα επιπλέον 45%.

Το ερώτημα του Greenspan επί της αποτίμησης των μετοχικών αξιών ήταν: "Πώς μπορούμε να κρίνουμε αν οι μετοχές είναι υπερτιμημένες ή υποτιμημένες;" Διατυπώθηκε στο τέλος της ομιλίας του «Η πρόκληση για την κεντρική τράπεζα σε μια δημοκρατική κοινωνία», στις 12/5/96. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οποιοσδήποτε πρόεδρος της Fed είχε μιλήσει δημοσίως για τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής στην αλληλεπίδραση του πληθωρισμού για αγαθά και υπηρεσίες και την αποτίμηση των μετοχών. Η απάντηση του Greenspan στο εαυτό του, ήρθε με το ξέσπασμα του σχετικά με την παράλογη ευφορία. Τότε υπονόησαν για πρώτη φορά οι αρμόδιοι την υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας να φροντίζει για την εκτός υπερβολής ανάπτυξη των τιμών στα χρηματιστήρια. Συνεπώς το ποιος θα αντικαταστήσει την καλή νεράιδα των μετοχικών αξιών έχει τεράστια σημασία και θα φανεί αυτές τις μέρες.   

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2575,21 μονάδες, είχε επίδοση +0,86% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +15,02%. Ο Dow, με μεταβολή +2,00%, έκλεισε στις 23.328,63 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +18,04%. Ο S&P400 κέρδισε +0,85% με επίδοση στο 2017 +10,46%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,44%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +11,21%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +0,35%, διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +23,15%.

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, κατά -1,86%, στα 1281,80 δολάρια η ουγκιά με την απόδοσή του για το 2017 στο +11,27%. Παράλληλα το πετρέλαιο ενισχύθηκε +0,47%. Στο 2017 χάνει -4,14%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,16% στη βδομάδα και κερδίζει πλέον στο 2017 +5,33%. Ο DAX ήταν αμετάβλητος -0,00%, με απόδοση στο 2017 +13,15%, αντίθετα ο CAC κέρδισε +0,39%, με απόδοση +10,49% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,34% και στο 2017 απέδωσε +9,31%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -0,30% στο 2017 κερδίζει +16,18%. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,78%, στο 2017 κερδίζει +26,84%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού οριακά κέρδη +0,01%, έχει επίδοση στο 2017 +9,52%.

Ο Nikkei, με μεταβολή +1,43%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +12,26%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,64%  και επίδοση για το 2017 +22,85%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία υποχώρησε -0,13%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +21,65%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε οριακά +0,04% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +29,48%. Πτώση -0,35% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +8,86%. 

ΧΑ

Εβδομάδα πτώσης και εκπνοής για τα παράγωγα και… τον τζίρο

Επιστροφή στις καθοδικές εβδομαδιαίες μεταβολές σήμανε η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, με οδηγό στην πτώση τις τραπεζικές μετοχές. Επειδή η ανακούφιση, σχετικά με τις φήμες για αναγνώριση της ανάγκης για ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν κράτησε πολύ. Με τους θεσμικούς να ανησυχούν, χρηματιστηριακά τουλάχιστον, για το μέλλον του τραπεζικού τομέα της χώρας, το κλίμα των συναλλαγών επέστρεψε στην κατάσταση της ελεγχόμενης μιζέριας που αποτυπώθηκε στις μεταβολές των 19 από τα 26 blue chip και στον ημερήσιο τζίρο. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απόλαυσαν την διάθεση για ρίσκο σε μετοχικές αξίες, που την συντηρεί το ράλι των αγορών της Wall Street και τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τρίμηνου, αλλά δέχθηκαν και την αρνητική επίδραση από τις εξελίξεις στην Ισπανία. Η αυτονόμηση της Καταλονίας και η αντίδραση της Μαδρίτης βρίσκονται σε εξέλιξη, που πλήττει το ευρώ και εμπόδισε τις αγορές της ευρωζώνης να εμφανίσουν εβδομαδιαία κέρδη, απέναντι στο +2% του Dow Jones που οδηγήθηκε στις 23328,6 μονάδες ήτοι σε νέο ρεκόρ βίου.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τη σύνοδο της Δευτέρας να αποτελεί συνέχεια της ανοδικής συνεδρίασης της Παρασκευής 13/10. Ο ΓΔ χτύπησε στις 770,1 μονάδες αλλά κατέληξε στις 765,72, με άνοδο +0,57%, ενώ ο δείκτης των Τραπεζών αφού έπιασε στο πρώτο μέρος τις 845,5, με άνοδο τότε +3,45%, κράτησε κέρδη στο κλείσιμο +0,96%. Επειδή, μετά την κορύφωση, βρέθηκε κάτω από σταθερές πιέσεις που τις ενίσχυσαν οι θεσμικοί από τις ΗΠΑ, τις μέρες που η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν εκεί. Ο 26άρης έκλεισε στις 2020,02 με μεταβολή +0,69% και μέγιστο μέρας και εβδομάδας τις 2030 μονάδες. Την ημέρα που εμφανίστηκαν τα μέγιστα των βασικών δεικτών, ο τζίρος ανήλθε στα 44,488 εκατ. ευρώ με την αξία των πακέτων στα 0,732 εκατ.

Την Τρίτη υποχώρησε στα 39,126 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα στα 5,750 εκατ. και σημειώθηκε η πρώτη καθοδική μεταβολή, μετά από τρία ανοδικά κλεισίματα. Καθώς ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,51% και έφθασε στις 761,82 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 2011,28, με μεταβολή -0,43%. Για τις συστημικές τράπεζες η εικόνα ήταν μικτή με το δείκτη τους στο +0,07%, αλλά φάνηκε ότι η πτωτική δυναμική του δεύτερου μέρους τη Δευτέρα είχε συνέχεια και πιθανότητα να κυριαρχήσει στην εβδομάδα.

Η Τετάρτη και η Πέμπτη ήταν μέρες αιφνιδιασμού των εγχώριων επενδυτών, από το μέγεθος των πιέσεων που ασκήθηκαν στις τράπεζες, οι οποίες απλώθηκαν στην πλειονότητα των κλάδων. Έτσι την Πέμπτη, ο ΓΔ έπιασε χαμηλό μέρας και εβδομάδας στις 742,28 μονάδες και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 51,657 από 52,388. Εγκαταλείποντας τιμές πάνω από τα 52 δις ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,054 από 39,252 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,664 από 5,277 την Τετάρτη. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,46% και έφθασε στις 746,45 από 757,49 μονάδες την προηγούμενη και ο 26άρης έκλεισε στις 1969,24 από 2002,62 με μεταβολή -1,67%. Την ημέρα που σημειώθηκαν τα χαμηλά εβδομάδας, για τον ΓΔ, ο τζίρος των συστημικών τραπεζών ήταν κοντά στο 52% του συνολικού και ο τραπεζικός δείκτης εμφάνισε πτώση -3,68% με πυθμένα στις 762,45 μονάδες, έχοντας εγκαταλείψει επίπεδα κοντά στις 830 στην αρχή της. 

Την Παρασκευή με τζίρο ελαφρά κάτω από τα 32 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε άνοδος – φρένο στην πτώση - αλλά η επιστροφή των συναλλακτικών ρυθμών σε επίπεδα που ισχύουν σε καλοκαιρινές συνεδρίες, κατέβασε το μέσο τζίρο από τα 42 στα 40 εκατ. ανά σύνοδο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,37% και έφθασε στις 749,23 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1975,39 με μεταβολή +0,31% έχοντας γράψει κατώτερο εβδομάδας 1958,26 μονάδες. Ο συνδυασμός δυο ανοδικών συνεδριάσεων στην αρχή και το τέλος της εβδομάδας που κυριάρχησαν οι εντυπώσεις από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με τις τρεις πτωτικές ενδιάμεσα, έφερε απώλειες του ιδίου μεγέθους στους βασικούς δείκτες.  Ο ΓΔ έχασε -1,59% και εμφάνισε τον Οκτώβριο απώλειες -0,84% και ο 26άρης έχασε -4,53% με πτώση στο μήνα -0,27% ενώ ο FTSEM υποχώρησε -1,52% χάνοντας -1,31% στον Οκτώβριο. Όλοι ωστόσο διατηρούν κέρδη στο τρέχον έτος, της τάξης του 16,4% για τον μέσο όρο, στο +13,5% για τον δείκτη των blue chip ενώ ο FTSEM αποδίδει +34,1%.

Η εικόνα της μεταβολής των επιμέρους τίτλων του 26άρη, που αφήνουν πολύ μικρό μέρος του τζίρου για τις υπόλοιπες μετοχές του ταμπλό, αποτυπώνει την γενίκευση των πιέσεων εκτός του τραπεζικού τομέα και το παράλληλο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές. Αρκετοί βέβαια ισχυρίζονται ότι, όπου αυτό εμφανίζεται, αφορά σε κινήσεις  αντιστάθμισης των απωλειών στους βασικούς δείκτες που τις προκαλεί η επιστροφή της ανησυχίας για τα τραπεζικά blue chip. 

Την πτώση προκάλεσαν κύρια οι απώλειες των: ΕΥΡΩΒ -6,25%, ΠΕΙΡ -5,68%, ΕΤΕ -4,98%, ΑΛΦΑ -4,55%, ΒΙΟ -4,50%, ΔΕΗ -3,98%, ΜΠΕΛΑ -3,36%, ΛΑΜΔΑ -3,30%, ΑΔΜΗΕ -2,65% και ΕΛΠΕ -2,06% που ήταν πάνω από αυτές των βασικών δεικτών. Ενώ ιδίας τάξης μεγέθους πτώση εμφάνισαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,88%, ΕΧΑΕ -1,67%, ΣΑΡ -1,64%, ΕΕΕ -1,54%, ΑΡΑΙΓ -1,49%. Με 15 μετοχές σε πτώση πάνω από -1,5% και έως -6,25%, τα blue chip με μεταβολή από -1,1% ως 0% θεωρούνται αμυντικά και είναι ΑΤΤ 0,%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,25%, ΤΙΤΚ -0,47%, ΜΟΗ -1,02% και ΟΛΠ -1,08%. Στον αντίποδα τα έξη ανοδικά ήταν: ΟΠΑΠ +3,06%, ΟΤΕ +3,04%, ΦΡΛΚ +1,85%, ΦΦΓΚΡΠ +0,91%, ΓΡΙΒ +0,56% και ΜΥΤΙΛ +0,47%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με ουδέτερες προσδοκίες οι traders στο ξεκίνημα της σειράς Νοεμβρίου

Στην εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, διαπιστώθηκε αύξηση στους όγκους των παράγωγων προϊόντων του 26άρη, όπως και σε αυτούς των ΣΜΕ επί μετοχών. Αν και υποχώρησαν στην υποκείμενη αγορά. Η εμφάνιση πιέσεων στα Τραπεζικά blue chip, επηρέασε αρνητικά τους traders. Ο FTSE26 κατέληξε στις 1975,39 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή -1,53%.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, διαμορφώθηκαν σε 16024 ήτοι 206,4% ψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 4965 από 4653 συμβόλαια. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ Νοεμβρίου, ορίστηκε στις 1974,25 μονάδες, με προ-πορεία του 26άρη  πάνω από 1,1 μονάδες, ενώ διακινήθηκαν 7317 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου, με μέσο όγκο 1523 ΣΜΕ και 4946 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς που εξέπνευσε ήταν 1677 συμβόλαια.

Οι αγοραίοι εκτιμούν για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,31%) σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ότι τα επίπεδα των 1980 και 1987 μονάδων γίνονται κοντινές αντιστάσεις και κύρια αυτό στις 1993 και μόνο διάσπαση του τελευταίου μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τη ζώνη των 2004 – 2007μονάων, με απώτερο στόχο τις 2020 - 2030 μονάδες ενώ εντοπίζουν πρώτη στήριξη στις 1940 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και αν ο εν λόγω δείκτης επιμείνει στην πλαγιοκαθοδική του κίνηση, σημαντικό μήνυμα θα εκπέμψει η πτωτική διάβαση κάτω από τις 1963,03 μονάδες που βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός είναι στις 1972,88 με τον δείκτη στις 1975,39. Πιθανή αντίδραση θα μπορούσε να φέρει τον δείκτη προς τις 1977 - 1986 μονάδες και κατόπιν προς τις 2007.

Η εικόνα της μεταβολής των επιμέρους τίτλων του 26άρη, που αφήνουν πολύ μικρό μέρος του τζίρου για τις υπόλοιπες μετοχές του ταμπλό, αποτυπώνει την γενίκευση των πιέσεων εκτός του τραπεζικού τομέα και το παράλληλο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές. Αρκετοί βέβαια ισχυρίζονται ότι, όπου αυτό εμφανίζεται, αφορά σε κινήσεις  αντιστάθμισης των απωλειών στους βασικούς δείκτες που τις προκαλεί η επιστροφή της ανησυχίας για τα τραπεζικά blue chip. 

Σήμερα

Οι μετοχές της Ιαπωνίας σημείωσαν άνοδο στηριγμένες σε ένα ασθενέστερο γιεν σήμερα Δευτέρα 23/10, καθώς η εκλογική νίκη για το κυβερνόν κόμμα του Shinzo Abe έδωσε το πράσινο φως για περισσότερη πολιτική υπερ-χαλαρότητας ενώ το ευρώ εξασθένισε καθώς η συνταγματική κρίση της Ισπανίας επιδείνωσε τις ανησυχίες για την πολιτική ενότητα στην περιοχή.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας με κέρδη, στις 08:00 ώρα Ελλάδας, 1,18% έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996, αφού ο Πρωθυπουργός Αμπε φαίνεται ότι κέρδισε εύκολα στις εθνικές εκλογές το Σαββατοκύριακο.

Οι επενδυτές οεώρησαν ότι η νίκη του θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίσει με μαζική νομισματική χαλάρωση που υποβαθμίζει τις αποδόσεις των ομολόγων και το γιεν, ακόμα και όταν η Fed των ΗΠΑ φαίνεται αποφασισμένh να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι τον Δεκέμβριο.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στα 113,99 γιέν, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, όταν έφτασε μέχρι 114,49. Ένα διάλειμμα θα ανοίξει το δρόμο για τις κορυφές του Μαρτίου στα 115,51 περίπου.

Το γιέν έπεσε ακόμη και ενάντια στο ευρώ, το οποίο είχε τα δικά του προβλήματα, καθώς η ισπανική κυβέρνηση προέτρεψε τους Καταλανούς να δεχτούν την απόφασή τους και να απορρίψουν την ηγεσία των αποσχισθέντων για να αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής. Η μεγαλύτερη πολιτική κρίση του έθνους από δεκαετίες εισέρχεται σε μια αποφασιστική εβδομάδα, καθώς η Μαδρίτη προσπαθεί να επιβάλει τον έλεγχό της, παρόλο που οι επενδυτές έχουν μέχρι στιγμής αναλάβει ότι η πολιτική σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα στα 1,1758 δολάρια και έχει ισχυρή στήριξη διαγραμματικά στα 1,1729 δολάρια περίπου.

Οι ασιατικές αγορές μετοχών θα μπορούσαν να πάρουν μια ώθηση από το ρεκόρ της Wall Street την Παρασκευή, όταν η ψήφιση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ από τη Γερουσία ενίσχυσε την ελπίδα ότι το σχέδιο φορολογικών περικοπών του Προέδρου Trump μπορεί να προχωρήσει.

Στην έναρξη, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ήταν πιο πάνω, ενώ η αγορά στη Νότια Κορέα κέρδιζε στο πρώτο μέρος +0,3%.

Στις αγορές βασικών προϊόντων, ένα πιο ισχυρό δολάριο ώθησε το χρυσό σε πτώση 0,4% στα 1.275,07 δολάρια η ουγγιά.

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να ενισχύονται σήμερα μετά από μια απότομη πτώση των εξαγωγών του Ιράκ λόγω των εντάσεων στην περιοχή του Κουρδιστάν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα