GEFCO: Ενισχύει την παρουσία του στην ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα

F. Gauchet: Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας μιλά για τη στρατηγική και τις προκλήσεις
Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 10:43
UPD:17:34

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Στην ενίσχυση της παρουσίας του στην ελληνική αγορά της εφοδιαστικής (διαμεταφορά & logistics), επιδιώκοντας να τοποθετηθεί καλύτερα στα νέα δεδομένα εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες της κρίσης, προχωρεί ο ρωσικών συμφερόντων όμιλος GEFCO, διεθνής παίκτης στον κλάδο των οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, με δίκτυο 44 θυγατρικών εταιρειών, 80 κέντρα διανομής, 65 πλατφόρμες logistics παγκοσμίως και έσοδα 4,2 δισ. ευρώ για το 2016.

Fabien Gauchet, γενικός διευθυντής της GEFCO Ελλάδας: «Στην GEFCO πιστεύουμε ότι η καινοτομία στην τεχνολογία είναι ο τρόπος να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι περισσότερες από τις σύγχρονες προκλήσεις».

 

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα παρουσιάζει για πρώτη φορά με συνέντευξη που παραχωρεί στη «Ν», μερικές ημέρες πριν από την επίσημη παρουσίαση στο Μουσείο της Ακρόπολης στις αρχές Νοεμβρίου, ο Fabien Gauchet, γενικός διευθυντής της GEFCO Ελλάδας. Η GEFCO έχει προχωρήσει ήδη από το 2015 στην ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα, ωστόσο οι δραστηριότητές της διαφοροποιήθηκαν από τον αρχικό σχεδιασμό των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD), που στόχευαν στην απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ένταξή της στο δίκτυο της πολυεθνικής εφοδιαστικής εταιρείας, όταν η ελληνική εταιρεία πέρασε στα χέρια της ιταλικής Ferrovie.

Σημειώνεται ότι το 75% της GEFCO αποκτήθηκε από τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους (RZD) το 2012, έναντι 800 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο PSA Peugeot Citroen να διατηρεί το 25%. Η εταιρεία, που παρέχει ολοκληρωμένη διαχείριση και βέλτιστες λύσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας για τους βιομηχανικούς πελάτες της, αποτελεί τον αποκλειστικό μεταφορέα και logistics partner του γαλλικού ομίλου Groupe PSA Peugeot Citroen, μια συμφωνία ύψους 8 δισ. ευρώ που υπεγράφη το 2016 και έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Έχοντας πρόσβαση στα δύο μεγάλα λιμάνια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η GEFCO Ελλάδας θα προσφέρει ολοκληρωμένες μεταφορικές υπηρεσίες σε οδικές, θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές, αλλά και υπηρεσίες στο logistics αυτοκινήτων. Η παρουσία της στην Ελλάδα κρίθηκε απαραίτητη καθώς λόγω γεωγραφικής θέσης είναι ιδανική για τις μεταφορτώσεις των containers και των εμπορικών οχημάτων στην Κεντρική Ευρώπη, οδικώς και σιδηροδρομικώς.

Αναλυτικότερα, ο γενικός διευθυντής της GEFCO Ελλάδας Fabien Gauchet αναφέρεται -σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Ν»- στις δύο προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές μεταφορές. «Αρχικά αφορούν την προσαρμογή στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και στην παγκόσμια ζήτηση για παροχή βιώσιμων υπηρεσιών (περιορισμό της εκπομπής ρύπων, της συμφόρησης, του θορύβου και της τιμής του φορτίου). Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της μεταφοράς εμπορευμάτων.

Δεύτερον, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, η οποία καταδεικνύεται από την ταχεία πρόοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, με έντονες επιπτώσεις στα logistics και στις αλυσίδες εφοδιασμού. Είναι προφανές ότι η συνεχής πίεση για ταχεία παράδοση είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα άριστα λειτουργικό δίκτυο.

Στην GEFCO πιστεύουμε ότι η καινοτομία στην τεχνολογία είναι ο τρόπος να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι περισσότερες από τις σύγχρονες προκλήσεις. Ο σχεδιασμός νέων και ελαφρών υλικών, η “σμίκρυνση” και η “απο-υλοποίηση” (de-materialization) των προϊόντων συμβάλλουν στη μείωση τόσο του κόστους όσο και του οικολογικού αποτυπώματος. Τεχνολογίες όπως η 3D εκτύπωση και η micro-machining είναι επίσης ένα βήμα προς την κατεύθυνση της μαζικής-προσαρμογής και επιπλέον επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στα logistics. Ένα παράδειγμα είναι η τόνωση της παραγωγής “local to local”, η οποία οδηγεί σε μείωση των αποθεμάτων ασφάλειας, με δεδομένο ότι η παραγωγή καθίσταται δυνατή στον τόπο και τον χρόνο που χρειάζεται. Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος της ρομποτικής θα αλλάξει σημαντικά το τοπίο των logistics, όπως συνέβη ήδη στις γραμμές συναρμολόγησης αυτοκινήτων και στα συστήματα αυτόματης αποθήκευσης και ανάκτησης. Αυτό προχωρά με τη βοήθεια ψηφιακής δυναμικής ταυτοποίησης και υπό τον συνολικό έλεγχο καινοτόμων συστημάτων διαχείρισης αποθήκευσης. Τέτοιες λύσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έξυπνα συστήματα αισθητήρων και ενεργοποιητών, τα οποία εξελίσσονται σε αυτό που ονομάζουμε Internet of Things (IoT)».

Σε ερώτηση σχετικά με τα σχέδια του Ομίλου για την ελληνική αγορά και την επιμέρους στρατηγική ανάπτυξης, ο κ. Gauchet υπογράμμισε: «Σύμφωνα με την οργάνωση του Ομίλου μας, η Ελλάδα αποτελεί μέρος της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων όπου το αποτύπωμα της GEFCO αυξάνεται, καθώς είμαστε ήδη μεταξύ των ηγετικών εταιρειών logistics στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Ιταλία».

Τέλος, για τον διαρθρωμένο μηχανισμό υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες στον τομέα της διακίνησης φορτίων, ο κ. Gauchet υπογράμμισε: «Η GEFCO διαθέτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από τις μεταφορικές υπηρεσίες μέχρι την πλέον προηγμένη τεχνολογία logistics. Διακρίνουμε τρία επίπεδα υπηρεσιών. Το πρώτο, το “core freight”, προσφέρει επιχειρησιακές υπηρεσίες οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών ή θαλάσσιων καθώς και τελωνείων. Το δεύτερο, το οποίο ονομάζουμε “Integrated logistics” προσφέρει διαχείριση ροών, πολυτροπικές λύσεις, μηχανική logistics και διαχείριση φορολογικών και τελωνειακών διαδικασιών. Με ένα μοναδικό και αποκλειστικό σημείο επικοινωνίας, η GEFCO μπορεί να λάβει υπ’ όψιν τους περιορισμούς των πελατών της, δημιουργώντας έτσι προστιθέμενη αξία για εκείνους. Το τρίτο επίπεδο, το “Strategic X-Pert”, είναι το πλέον ολοκληρωμένο και περιγράφει την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων logistics μέσω της εμπειρίας 4PL (Logistics Fourth Party) και LLP (Lead Logistic Provider).  Παράλληλα με αυτά τα 3 επίπεδα εξυπηρέτησης, η GEFCO προσφέρει 3 εγκάρσια πεδία εμπειρογνωμοσύνης:

Βιομηχανικές λύσεις προσαρμοσμένες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική & άμυνα, η μεταφορά βαρέος εξοπλισμού, τα δίκυκλα, ο τομέας FMCG & λιανικής, η ενέργεια και τα ηλεκτρονικά είδη.
Geo-gateways λύσεις. Αυτές αφορούν ελεγχόμενες και ασφαλείς γεωγραφικές λύσεις μεταφοράς από πόρτα σε πόρτα.
Και τέλος, “One Time Solutions” που εξασφαλίζουν τον αποτελεσματικότερο χειρισμό των επειγουσών και αποκλειστικών αποστολών, βιομηχανικών έργων, καθώς και όλων των ειδών logistics».

Ικανοποιητικά τα μεγέθη
Ο γενικός διευθυντής της GEFCO Ελλάδας, αναφερόμενος στο οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας έπειτα από δύο χρόνια, τόνισε: «Αποδίδουμε εξαιρετικά. Είχαμε κύκλο εργασιών 3 εκατ. ευρώ το 2016 και παράλληλα αναμένουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα για το 2017. Χτίζουμε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο πελατών από τον κλάδο της βιομηχανίας, των τροφίμων, της φαρμακοβιομηχανίας, των καλλυντικών και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Ελλάδα ευνοεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων λύσεων εφοδιαστικής, όπως οι μεταφορές με ελεγχόμενη θερμοκρασία ή ειδικά σχεδιασμένα (tailor made) σχήματα logistics για τη φαρμακοβιομηχανία, τα οποία σε επόμενη φάση εντάσσονται στο ευρύτερο δίκτυο της GEFCO».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα