PwC: Ανταπόκριση των τραπεζών στην πρόκληση των ΔΠΧΠ

Αλλά με κάποιες εκπλήξεις από την πρώτη εφαρμογή
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 10:16

Οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στις προκλήσεις των πρόσθετων απαιτήσεων πληροφόρησης και των περίπλοκων λογιστικών αλλαγών που ανέκυψαν λόγω των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική μελέτη της PricewaterhouseCoopers , η εφαρμογή των ΔΠΧΠ συνοδεύτηκε και από εκπλήξεις και, παρά την κοινή προσέγγιση, σε αρκετές περιοχές υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης προς την επίτευξη μεγαλύτερης συνέπειας και συγκρισιμότητας.

H PwC μελέτησε τα ετήσια δελτία και τις οικονομικές καταστάσεις 20 εκ των μεγαλύτερων τραπεζών διεθνώς, με σκοπό να αξιολογήσει την επίδραση της εφαρμογής των ΔΠΧΠ στον τρόπο που οι τράπεζες παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο βασικός στόχος για τις τράπεζες που συμμετείχαν στην μελέτη ήταν η συμμόρφωση με τα ΔΠΧΠ. Παρόλο που οι γνωστοποιήσεις ήταν γενικά εκτενέστερες σε κάποιες σημαντικές περιοχές, όπως η λογιστική αντιστάθμισης (hedge accounting), οι τράπεζες παρέμειναν προσκολλημένες στις απαιτήσεις περί γνωστοποιήσεων αντί να προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους, στο επίπεδο της διαφάνειας των πληροφοριών.

Επίσης, η μελέτη ανέδειξε ότι για όλες τις τράπεζες που συμμετείχαν στην μελέτη, είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας η εφαρμογή της λογιστικής αντιστάθμισης έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απρόβλεπτων μεταβολών στα αποτελέσματα που προκύπτουν λόγω των σχετικών απαιτήσεων του ΔΛΠ 39.

Ο Μάριος Ψάλτης, μέτοχος της PricewaterhouseCoopers ανέφερε:

«Η εφαρμογή των ΔΠΧΠ σε περίοδο χωρίς σημαντικές αναταράξεις στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές διεθνείς οικονομικές συνθήκες, συντέλεσε στο να υπάρχει πολύ μικρότερη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη από ότι αρχικά αναμενόταν λόγω της εκτενούς χρήσης ευλόγων αξιών. Έτσι προκύπτει το ερώτημα εάν στο μέλλον, καθώς οι αγορές μεταβάλλονται, θα δούμε αυξημένη αστάθεια και εάν σε αυτή την περίπτωση, αποκαλυφθούν αδυναμίες στην ποιότητα της εφαρμογής των ΔΠΧΠ.

Η εφαρμογή των ΔΠΧΠ, αποτέλεσε και την πρώτη πραγματική δοκιμή, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις περιοχές της λογιστικής αντιστάθμισης και απομείωσης δανείων. Εν τούτοις, μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη εφαρμογή και παρά την υποκείμενη περιπλοκή στο επίπεδο της συμμόρφωσης που απαιτείται από τα ΔΠΧΠ, οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύθηκαν χωρίς ουσιαστική καθυστέρηση.»

¶λλα σημαντικά συμπεράσματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

* Η επίδραση των ΔΠΧΠ στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια ήταν περιορισμένη. Ωστόσο οι αλλαγές στην βάση υπολογισμού των προβλέψεων απομείωσης δανείων λόγω του ΔΛΠ 39, αναμένεται στο μέλλον να αυξήσουν την μεταβλητότητα των αποτελεσμάτων των τραπεζών, κάτι που θα πρέπει να περιληφθεί στην επικοινωνιακή στρατηγική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

* Παρόλο που οι νέοι κανόνες έφεραν μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοσιοποίηση των συναλλαγών με παράγωγα, έχουν ενδεχομένως μειώσει τη συνέπεια μεταξύ της πολιτικής διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών και του τρόπου που αυτή απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις.

* Τα ΔΠΧΠ οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στην αποτίμηση και παρουσίαση των χρεογράφων που κατέχονται για επενδυτικούς σκοπούς. Οι περισσότερες τράπεζες προτίμησαν την κατηγοριοποίηση τους ως «διαθέσιμα-προς-πώληση» και την επακόλουθη καταχώρηση της μεταβολής της εύλογης αξίας απευθείας στα ίδια κεφάλαια, αντί για τους περιορισμούς που συνεπάγεται η κατηγοριοποίηση τους ως «διακρατούμενες-μέχρι-λήξη».

* Οι τράπεζες χρησιμοποίησαν σε σημαντικό βαθμό την επιλογή της «εύλογης αξίας μέσω αποτελεσμάτων», αλλά η χρήση της περιορίστηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Παρόλο που η επιλογή της εύλογης αξίας εφαρμόσθηκε εκτενώς σε περιοχές όπου μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της μεταβλητότητας των αποτελεσμάτων, δεν έχει παρασχεθεί αρκετή πληροφόρηση σχετικά με τη μέθοδο προσδιορισμού των ευλόγων αξιών.

* Ενώ η δομημένη χρηματοδότηση (structured finance) είναι μία αυξανόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα με σημαντικούς εγγενείς κινδύνους για τις τράπεζες, η μελέτη διαπιστώνει ότι το εύρος και βάθος των σχετικών γνωστοποιήσεων είναι περιορισμένο. Μεγαλύτερη διαφάνεια θα ήταν χρήσιμη προς όφελος αυτών που ενημερώνονται από τις οικονομικές καταστάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα