Του Κώστα Ιωαννίδη
Κατά την εκτίμησή μας η σημερινή σύνοδος ως την ώρα που θα παύσει η διαπραγμάτευση των σειρών Οκτωβρίου,θα κινηθεί υπό το κράτος των συμφερόντων όσων θα ολοκληρώσουν τη μετακύληση θέσεων στα παράγωγα την τελευταία μέρα. Οι ξένοι θεσμικοί γνωρίζουν την σημασία των στατιστικών δεδομένων και θεωρούμε απίθανο να οδηγήσουν τον τραπεζικό δείκτη κάτω από τις 742 μονάδες, με κατώτερο χθες τις 762. Το πολύ να τον κατεβάσουν ως τις 752, και κατόπιν θα τον κινήσουν ανοδικά. Διαφορετικά, θα αναιρεθεί πλήρως η τάση που επιτρέπει μια σχετική αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εντός των ορίων που θέτει η ελληνική πλευρά… «χλομιάζει».
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Μετά τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν οι εγχώριοι παράγοντες από τις μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικοί. Αυτός μπορεί να αποδοθεί στην αίσθησή τους πως η ροή των ειδήσεων θα λειτουργούσε υπέρ της ανακούφισης των θεσμικών.
«Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από το επίπεδο στήριξης των 761 μονάδων, διαμορφώνει προϋποθέσεις για περαιτέρω πλαγιοκαθοδική κίνηση, με δεδομένη την αδυναμία για ανοδική αντίδραση. Ζητούμενη, επομένως, είναι η ενεργοποίηση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα στήριξης, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στο βαθμό που η συναλλακτική υποτονικότητα συνεχιστεί, παρά τη σχετικά πυκνή ειδησεογραφική επικαιρότητα» υπογράμμισαν χθες από το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Η χθεσινή συνεδρίαση επιδείνωσε σε σημαντικό βαθμό την γενικότερη εικόνα, αλλά και αυτή των Τραπεζών, έστω και αν ο Τραπεζικός δείκτης αντέδρασε, μερικώς, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 762,45 μονάδων (-5,47%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 774,5 μονάδες (-3,68%).
«Το 2018 η ΕΚΤ θα διενεργήσει ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τα τέσσερα Ελληνικά σημαντικά Ιδρύματα. Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αυτών θα ενσωματωθούν κατά τον προσδιορισμό των κατευθύνσεων του 'Πυλώνα 2' για τις Ελληνικές Τράπεζες, σύμφωνα με την κοινή μεθοδολογία για τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης που εφαρμόζεται σε όλα τα σημαντικά Ιδρύματα εντός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Σκοπεύουμε να κοινοποιήσουμε το αποτέλεσμα της άσκησης πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα, ούτως ώστε να μπορούν να ληφθούν εγκαίρως τυχόν μέτρα που θα κριθούν αναγκαία» δήλωσε η Danièle Nouy, επικεφαλής του SSM.
Οι τράπεζες κατά την γνώμη μας χτυπήθηκαν επίσης από την αποκάλυψη λεπτομερειών για τους συστηματικούς ή τους επαγγελματίες κακοπληρωτές. Στο Bloomberg εμφανίστηκε σχόλιο για περίπτωση κάποιου οφειλέτη που σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις σε συγκεκριμένη τράπεζα, όπου χρωστούσε πάνω από 4 εκατ. ευρώ σε βάθος πέντε έξη χρόνων και την ίδια εποχή, από μερίσματα σε εταιρία τροφίμων μάζεψε 6 εκατ. Τον πλειστηριασμό δικού του ακινήτου απέτρεψαν πολίτες που έκαναν παρέμβαση συμπαράστασης, σημείωνε το δίκτυο οικονομικών ειδήσεων που, χωρίς ήχο συνήθως, παρακολουθούν σε κάθε dealing room. Πιθανά το ομοιόμορφο για ώρες κούρεμα των κεφαλαιοποιήσεων των συστημικών τραπεζών κατά 4% και άνω, ήταν αποτέλεσμα της εντύπωσης που προκάλεσε στους ασυνήθιστους στην «λογική» αρκετών πολιτικών χώρων στην Ελλάδα για την υπεράσπιση των… αδυνάτων.
Δύσκολα λοιπόν θα μπορούσε να πιάσει τόπο η έκθεση της JP Morgan για τις πιθανότερες λύσεις στο ελληνικό ζήτημα, όπου δίνει μεγάλες πιθανότητες σε «καθαρή» ή στην «ελαφρά ελεγχόμενη» έξοδο από τα μνημόνια. Παρά το ότι είναι η μόνη επενδυτική των ΗΠΑ, που τόλμησε να αναφερθεί ευθέως σε αυτό που για τη στήλη, αποτελεί ήδη, όπως έχουμε γράψει ξανά, κέντρο για τον προγραμματισμό της στρατηγικής των θεσμικών μακράς πνοής.
Οι αναλυτές της JP Morgan σημείωσαν μεταξύ άλλων: «Αναμένουμε ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αλλά όχι έγκαιρα για τη συνάντηση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου. Ωστόσο ακόμα και μια καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο, δεν θα είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι η νέα Γερμανική Κυβέρνηση δεν θα έχει σχηματιστεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο στον ορίζοντα, αναμένουμε πως η ομαλοποίηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ανεμπόδιστη η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, φτάνοντας ως το 3%».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Την ανοδική του πορεία πάνω από τις 23.000 μονάδες συνέχισε ο Dow Jones παρά τις ισχυρές πιέσεις στην έναρξη της συνεδρίασης. Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,02% ή έξι μονάδων στις 23.163,04, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,03% στις 2.562,10 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 6.605,07 μονάδες. Οι Dow Jones και S&P εμφάνισαν νέα ιστορικά υψηλά.
Στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers Cos (+2,2%) και General Electric (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2,5%) και Goldman Sachs (-1%).
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για άλλη μια φορά επικεντρώθηκε στα εταιρικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, η Ebay μπορεί να ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 48 σεντς από 36 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 2,41 δις. δολάρια από 2,22 δις. πέρυσι, ωστόσο η υποβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για το έτος είχε αντίχτυπο στη πορεία της μετοχής στο χρηματιστήριο. Ειδικότερα ο τίτλος της Ebay υποχώρησε 1.8%.
Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 22,000 στις 222.000 αιτήσεις. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων 44 ετών.
Πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου παρά τη μείωση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σύντομα σε επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. Το αργό πετρέλαιο ΗΠΑ υποχώρησε κατά -1,4% στα 51,29 δολάρια το βαρέλι.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1849 δολ. από 1,1787 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά στα 1.290 δολάριατην ουγκιά. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,32%.
ΕΥΡΩΠΗ
Καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Καταλονία και στα εταιρικά αποτελέσματα,κινήθηκαν πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,26% στις 7.523,04 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,41% στις 12.990,10 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 5.368,29 μονάδες. Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,74% στις 10.197,50 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 22.133,21 μονάδες.
Η Roche ανακοίνωσε ισχυρές πωλήσεις στο πρώτο εννεάμηνο και επιβεβαίωσε και τις προοπτικές κερδοφορίας για το έτος. Η γερμανική SAP γνωστοποίησε αύξηση 8% στα έσοδα τρίτου τριμήνου στα 5,59 δισ. ευρώ ενώ η διοίκηση αναβάθμισε τις προοπτικές κερδοφορίας για το 2017. Παράλληλα, καλά αποτελέσματα γνωστοποίησε και η Nestle με τη διοίκηση να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για τις πωλήσεις στο έτος.
ΧΑ
Η ενίσχυση της πτωτικής τάσης των τραπεζών, «αγρίεψε» την κάθοδο
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές από τα πρώτα λεπτά πτωτική κατεύθυνση, με πιέσεις που αφορούσαν τις περισσότερες μετοχές του 26άρη και κυρίως τις συστημικές Τράπεζες. Ήταν έντονα πτωτική και ο ΓΔ στις 10:35 χτύπησε ως μέγιστο τις 757,78 από 766 μονάδες την Τετάρτη και ακολούθησε μετά καθοδική πορεία ως τις 14:17 που τον έφερε στις 742,2 από 757,14 μονάδες την προηγούμενη, από όπου ξεκίνησε ένα απαλό κύμα εντολών αγοράς, που πέρασε τον μέσο όρο πάνω από τις 745 μονάδες ως το πέρας της διαπραγμάτευσης, κρατώντας τον όμως σε αρνητικό πεδίο διαρκώς. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου έφερε επιπλέον πιέσεις και στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο δείκτης έμεινε πιο κοντά στο ελάχιστο μέρας.
Οι συνήθως πτωτικές Τράπεζες είχαν σχεδόν σταθερά καθοδική δυναμική και σε πρώτη φάση βρέθηκαν -2,8% κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης ως τις 13:20. Αλλά μετά, με δυνατές σχετικά με την υπόλοιπη σύνοδο πιέσεις, απόκτησαν μεταβολή -4% και πάνω. Οι τράπεζες κατέληξαν να χάσουν -3,68% με την μεγαλύτερη κλαδική απώλεια. Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν καλύτεροι από την προηγούμενη μέρα και η τελική εικόνα απόκτησε καθοδική δυναμική που επιβαρύνθηκε όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ, προφανώς γιατί οι μεταβολές των βασικών δεικτών στη Wall Street επηρέασαν τη διάθεσή τους.
Το μέγιστο σημειώθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο και η τιμή κλεισίματος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων και σε μη τραπεζικές μετοχές του 26άρη, με το που σημειώθηκαν τα μέγιστα των απωλειών για τις Τράπεζες και την ΕΕΕ στη συνεδρίαση. Υπήρξε μέσα στη μέρα κίνηση που έδειξε επάνοδο του μίζερου κλίματος. Στις δημοπρασίες δεν υπήρξε ώθηση λόγω των Τραπεζικών μετοχών.
Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο εύρος (15,5 μονάδες) σε σχέση με τις 8,9 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που οδηγήθηκε στα 51,657 από 52,388 εκατ. ευρώ.
Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -4,60% από -2,25%, την ΕΤΕ στο -2,70% από -1,33%, ΕΥΡΩΒ -3,98% από -4,21% και η ΠΕΙΡ -2,37% από -3,80%. Η αγορά σήμερα πέρασε εξαρχής στην κυριαρχία των πωλητών, και κύρια στο πρώτο μέρος όπου ασκήθηκαν ισχυρότερες πιέσεις. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip υποχωρώντας-2,12% από -0,16% την προηγούμενη.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 19) και τριών ΑΔΜΗΕ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ αμετάβλητων. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 5 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 2 ήταν στις αμετάβλητες. Άρα, οι 31 από 23 ήταν πτωτικές. Στα 47,054 από 39,252 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 24,43 από 17,24 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε υπολογίσιμα από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι συστημικές τράπεζες αποτελούν το 51,91% από 43,92% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές αγορές, εμφάνισαν πτωτική δυναμική μετά από πτωτικό ξεκίνημα και ήταν πιο καθοδικό το χρηματιστήριο της Ισπανίας ενώ όλη την ώρα τα futures για τους αμερικάνικους δείκτες είχαν πτωτικές μεταβολές. Όταν τελείωσαν οι συναλλαγές στην Αθήνα, οι μεταβολές αρκετών είχαν αρνητικά πρόσημα και σχετικά μικρό μέγεθος μεταβολής με τους δείκτες της Wall Street σε πτώση από τα πρόσφατα ρεκόρ υψηλών.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,46% και έφθασε στις 746,45 από 757,49 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1969,24 από 2002,62 με μεταβολή -1,67%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,054 από 39,252 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,664 από 5,277 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 41,954 από 32,824 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,822 από 0,622 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 45,960 από 37,182 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 24 από 43 των καθοδικών σε 75 από 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 20.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Με δυσοίωνες προσδοκίες ξεκινά η κυριαρχία των σειρών Νοεμβρίου
Στη σύνοδο της Πέμπτης 19/10, οι θεσμικοί έδωσαν στον 26άρη πτωτική πορεία και τον κράτησαν σε αρνητικό όλες τις ώρες. του έδωσαν μέγιστο στα 5 πρώτα λεπτά τις 2001,26 μονάδες αλλά η πτωτική δυναμική όρισε το ελάχιστο ημέρας στις 14:17 και ήταν στις 1958,70 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 1969,24 μονάδες, με μεταβολή -1,67%. Ο τζίρος στα παράγωγα ορίστηκε στα 28,525 από 25,586 εκατ. ευρώ την περασμένη συνεδρία.
Για τη σειρά Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 2211 συμβολαίων. Οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 1815 από 2691 ΣΜΕ, με εκκαθάριση στις 1963,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 2086 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου, με ανώτερο στις 2003,00 μονάδες, και κατώτερο τις 1959,00 με 4532 από 3404 ανοικτά συμβόλαια και εκκαθάριση στις 1962,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 6 από 13 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου. Οι traders όρισαν προ-πορεία του δείκτη έναντι του ΣΜΕ Νοεμβρίου, που θα γίνει μετά τις 14:15 κυρίαρχη σειρά, κατά 6,50 μονάδες.
Οι αγοραίοι σημείωναν χθες ότι για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,67%) πως το κλείσιμο χαμηλότερα των 1986 - 1977 μονάδων, επιβαρύνει δραματικά την εικόνα, παρά τις σημαντικές βοήθειες που δίνει ανά τακτά διαστήματα ο τίτλος της ΕΕΕ. Ανησυχία θα προκύψει αν ο 26άρης περάσει καθοδικά τις 1963 μονάδες, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών πρώτη αντίσταση βλέπουν στις 1995 και δεύτερη στις 2007 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Γιώργος Αναβαλόγλου της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Εβδομάδα λήξης Παραγώγων στο δείκτη FTSE26, με την Αγορά να αποκτάει λίγο παραπάνω τζίρο, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, που κυριολεκτικά μετρούσε κανείς άνετα μία - μία τις πράξεις στο ταμπλώ. Αυτό το Χρηματιστήριο δεν αντανακλά κάτι το "υγιές" και σίγουρα θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε αυτό το κομμάτι, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και για τους Εκδότες, όσον αφορά τα έξοδα κλπ, αλλά και για τους Επενδυτές οι οποίοι το μόνο που βλέπουν είναι μία Αγορά να απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο.
Στα επιμέρους θέματα, χθες είχαμε την απάντηση της κας D. Nouy σε ερώτηση του κου Ν. Χουντή όσον αφορά τις Ελληνικές Τράπεζες στην οποία ξεκαθαρίζει ότι "ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 - CET1) των τεσσάρων Ελληνικών σημαντικών Ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε 16,7% τον Μάρτιο του 2017 και η ΕΚΤ κρίνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαίου των εν λόγω Τραπεζών είναι επαρκή".
Αυτό βέβαια δεν άλλαξε την εικόνα πίεσης των Τραπεζικών μετοχών, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, απόρροια διαρροών ότι το 80% των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης δεν έχουν ολοκληρωθεί ως τώρα. Αξίζει, εδώ, να πούμε ότι σε κάθε αξιολόγηση ακολουθείται το ίδιο μοτίβο. Πίεση στην αρχή με τις ειδήσεις να είναι αρνητικές, εωσότου φτάσουμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Στα πολύ θετικά συγκαταλέγεται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να υπόσχεται "ανακούφιση" χρέους και νέες επενδύσεις στη Χώρα μας.
Εδώ να πούμε ότι αρκεί μια συμφωνία στο DSA του ΔΝΤ, με αυτό των Ευρωπαίων ώστε να συμμετέχουν και τα Ελληνικά ομόλογα στο "QE", με ότι αυτό συνεπάγεται (μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Χώρας κλπ) και κατά συνέπεια, τερματισμό των μνημονίων και επιτυχή έξοδο στις Αγορές. Καθαρότερη εικόνα για την Ελληνική Αγορά θα έχουμε μετά την αυριανή λήξη των Παραγώγων. Ως τότε …..υπομονή.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές μετά από την αρχική υποτονικότητα κέρδισαν σήμερα Παρασκευή 20/10 και το δολάριο ισχυροποιήθηκε αφού η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2018 που θα προετοιμάσει το έδαφος για τους Ρεπουμπλικάνους να περάσουν ένα πακέτο φόρων χωρίς στήριξη από τους Δημοκρατικούς.
Με 51 ψήφους υπέρ έναντι 49, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία ψήφισε το σχέδιο του προϋπολογισμού αργά την Πέμπτη, που έφθασε το έλλειμμα στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία, για να αντισταθμίσει τις προτεινόμενες φορολογικές περικοπές. Η απόδοση 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε σε 2,346% από το κλείσιμο των ΗΠΑ στο 2,321% την Πέμπτη.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας, ο οποίος σκαρφάλωσε σε κορυφή 10ετίας την Τρίτη, αυξήθηκε κατά 0,3%, αλλά για την εβδομάδα μειώθηκε ελαφρά.
Οι μετοχές στη Νέα Ζηλανδία . ήταν επίπεδες μετά από 13 ανοδικές συνόδους, αφού το πρώτο Εθνικιστικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας συμφώνησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα μετά από εβδομάδες πολιτικών διαπραγματεύσεων, τερματίζοντας την δεκαετία που η κεντροδεξιά του Εθνικού Κόμματος κατείχε την εξουσία.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας διέγραψε τις προηγούμενες απώλειες και έφτασε κατά +0,1% υψηλότερα, με εβδομαδιαία άνοδο 1,5%. Ο Nikkei κατέγραψε την 13η νικήτρια συνεδρία του την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη σειρά του από το 1988. Μια 14η μέρα θα όριζε το μεγαλύτερο σερί ανοδικών κλεισιμάτων από το 1961.
Οι μετοχές των ΗΠΑ ήταν σχεδόν επίπεδες την Πέμπτη, ενώ η Apple Inc. (AAPL.O) υποχώρησε 2,4% από τα σημάδια χαμηλής ζήτησης για το iPhone 8, γεγονός που αναγκάζει τους αναλυτές και τους επενδυτές να αμφισβητήσουν τη στρατηγική της εταιρείας για τα πιο πρόσφατα κινητά. Το δολάριο υποχώρησε και οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν την Πέμπτη μετά από μια έκθεση όπου ο Πρόεδρος Donald Trump κλίνει προς τον Jerome Powell ως επόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων ανταγωνιστών του, αυξήθηκε κατά 0,2% στο 93,446, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,4% για την εβδομάδα.
Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,6%, φθάνοντας στα 113,19 γιέν, φθάνοντας στο +1,2% την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές περίμεναν τις ιαπωνικές γενικές εκλογές της Κυριακής. Ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού Shinzo Abe αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στις γενικές εκλογές της Κυριακής.
Το ευρώ ήταν -0,3% χαμηλότερα στα 1,1816 δολάρια, κινούμενος πίσω προς το χαμηλό της εβδομάδας των 1,1730 δολαρίων.
Στην Ευρώπη, οι μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε δύο μήνες λόγω ανησυχιών για πολιτικές αναταραχές στην Ισπανία και μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών όπως η Unilever, η Publicis της Γαλλίας και η Kion της Γερμανίας.
Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας και θα επιβάλει την άμεση κυριαρχία, αφού ο αρχηγός της περιοχής απειλούσε να προχωρήσει σε επίσημη διακήρυξη ανεξαρτησίας εάν η Μαδρίτη δεν θελήσει να πραγματοποιήσει συνομιλίες.