Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, αντέστρεψε αρχικές απώλειες στη Wall Street και ο Dow γύρισε σε θετικό πρόσημο, ενώ το ράλι συνεχίστηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο υψηλό ρεκόρ 5 1/2 χρόνων λόγω της αισιόδοξης προοπτικής των εταιρικών κερδοφοριών και των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων της DaimlerChrysler και της Electrolux.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών Blue Chips κέρδισε 0,3%, στις 1.454,7 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 14% από την αρχή του έτους.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.214,60 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,52%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.422,28 μονάδες, με άνοδο 0,33%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.264,92 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,28%.
Ανοδικά κινήθηκε και ο Dow Jones Stoxx 600, ενώ θετικό πρόσημο παρουσίαζαν 14 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.
Οι προσδοκίες για ανάπτυξη των κερδών και η αύξηση των εξαγορών έχουν οδηγήσει τον πανευρωπαϊκό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2001.
Τα κέρδη των εταιρειών του Stoxx 600 αναμένεται να αυξηθούν 13% φέτος, σύμφωνα εκτιμήσεις της FactSetResearchSystems στο Λονδίνο. Το Μάρτιο οι αντίστοιχες εκτιμήσεις έκαναν λόγο 8,2%.
Κέρδη κατέγραψαν η BHP Billiton και η RioTinto, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση μετάλλων στην Ασία.
Ανοδο της τάξης του 4,4% παρουσίασε η DaimlerChrysler, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από τις 28 Ιουλίου του 2005.
Τα μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών μηνών είχαν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Volkswagen.
Η BritInsurance Holdings και η Legal & GeneralGroup παρέσυραν τις ασφαλιστικές σε πτώση μετά την υποβάθμιση της σύστασης της UBS για τον κλάδο.
Αντιθέτως, η UBS αναβάθμισε τη σύστασή της σε «overweight» από «neutral» για τις φαρμακοβιομηχανίες, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι GlaxoSmithKline και η Merck.
Στον τεχνολογικό κλάδο η πτώση της STMicroelectronics συμπαρέσυρε την Infineon και την CapGemini.
Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,5%, κλείνοντας στις 16.699,30 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ