Santander: 30% υψηλότερα κέρδη το τρίμηνο

Από την αύξηση του δανεισμού στη Λατινική Αμερική και τη μείωση του κόστους λειτουργίας της Abbey
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 10:38

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 30%, αποτέλεσμα των εσόδων από τα δάνεια που χορήγησε στη Λατινική Αμερική, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους στο σκέλος της Abbey National στη Βρετανία, εμφάνισαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, Santander Central Hispano SA.

Τα καθαρά κέρδη της τέταρτης σε μέγεθος τράπεζας της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας αυξήθηκαν στο 1,73 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολ.) από 1,33 δισ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της δανείστριας. Τα κέρδη της Santander υπερέβησαν τις προβλέψεις των εννέα οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στο 1,65 δισ. ευρώ.

Υπό τη διοίκηση του Emilio Botin, η Santander μείωσε το κόστος στην Abbey, τη βρετανική δανείστρια κατόπιν υποθήκης που αγόρασε το 2004, καθώς ο δανεισμός στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, ώθησαν ανοδικά τα έσοδα. Ο Botin, 72 ετών, είπε τον Ιούνιο, ότι η Santander, θα εμφανίσει καθαρά κέρδη στο σύνολο της χρήσης, συμπεριλαμβανομένων και των εκτάκτων, 7 δισ. ευρώ, 13% υψηλότερα από το 2005.

Η ανάπτυξη των οικονομιών της Λατινικής Αμερικής, ώθησαν ανοδικά τα κέρδη της Santander, η οποία έχει στην κυριότητά της τη μεγαλύτερη τράπεζα στη Χιλή και είναι η μεγαλύτερη ξένη τράπεζα της Βραζιλίας. Η Santander έχει δαπανήσει περίπου 17 δισ. δολ. σε εξαγορές στην περιφέρεια αυτή από το 1996.

Επίσης ο Botin επεκτάθηκε στην αγορά των ΗΠΑ με την απόκτηση μεριδίου 24,9% της Sovereign Bancorp Inc., που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια. Η Santander έχει το δικαίωμα εξαγοράς και του λοιπού μεριδίου της Sovereign από τον Ιούνιο του 2008, προς 40 δολ. ανά μετοχή, το ελάχιστο.

Οι μετοχές της ισπανικής τράπεζας έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 21%, έναντι ανόδου 27% του δείκτη IBEX 35 του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης. Ο Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index την ίδια χρονική περίοδο σημείωσε άνοδο 19%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα