ΙΟΒΕ: Αισθητή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών

Διστακτικοί οι καταναλωτές
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 11:11

Στις 109,5 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2004, ανήλθε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όπως ανακοίνωσε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σε σύγκριση με την εξέλιξη του αντίστοιχου δείκτη στην ΕΕ-25, ο οποίος επίσης παρουσιάζει άνοδο, η βελτίωση του ελληνικού δείκτη ήταν ταχύτερη και η τιμή του προσεγγίζει τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος της ΕΕ-25.

Η σύγκλιση άρχισε τον Μάιο του 2005 και συνεχίσθηκε με σταδιακή μείωση της απόκλισης όλους τους επόμενους μήνες. Έτσι, τον Σεπτέμβριο η τιμή του ελληνικού δείκτη υπολείπεται μόνο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ευρωπαϊκού, ενώ ένα χρόνο πριν (Σεπτέμβριος 2005) η διαφορά υπερέβαινε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Η βελτίωση του Σεπτεμβρίου οφείλεται στις θετικότερες εκτιμήσεις και προοπτικές σε όλους τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ οριακά μόνο βελτιώνεται ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εκτιμάται ότι αυξήθηκε ελαφρά τον Αύγουστο, ύστερα από υποχώρηση τον Ιούλιο. Η ανοδική τάση επιβεβαιώνεται με σαφήνεια το Σεπτέμβριο, όταν ο δείκτης προσεγγίζει τις 107,9 μονάδες που είναι η υψηλότερη τιμή των τελευταίων 30 μηνών. Η βελτίωση οφείλεται πρωτίστως στη ρευστοποίηση των αποθεμάτων, ενώ θετική ήταν η συμβολή και των ευνοϊκότερων εκτιμήσεων για το επίπεδο παραγγελιών.

Τα κυριότερα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Σεπτεμβρίου ήταν τα ακόλουθα.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο παραγγελιών είναι σαφώς θετικότερες των προηγούμενων μηνών. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι το επίπεδο παραγγελιών είναι ανώτερο του κανονικού υπερβαίνει, το αντίστοιχο ποσοστό αυτών που θεωρούν τα επίπεδα αυτά κατώτερα του κανονικού και η σχετική διαφορά θετικών – αρνητικών απαντήσεων φτάνει την ανώτερη τιμή της από το 2001. Παράλληλα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων, 73%, δηλώνει ότι το επίπεδο παραγγελιών είναι κανονικό για την εποχή. Επίσης θετικές είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων και για τα επίπεδα των παραγγελιών εξωτερικού.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων υποδηλώνουν ενδεχόμενη ρευστοποίηση των αποθεμάτων τον μήνα αυτό. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει το επίπεδο αποθεμάτων ανώτερο του κανονικού περιορίζεται στη χαμηλότερη τιμή του έτους, ενώ το 78% δηλώνει ότι κυμαίνονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη βασικών μεγεθών παραμένουν θετικές. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένει αύξηση των πωλήσεων και εξαγωγών τους προσεχείς μήνες βελτιώνεται και φτάνει το 45% και 38% αντίστοιχα. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα 4,9. Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού περιορίζεται οριακά σε 77,8%, τιμή που όμως παραμένει ανώτερη του μέσου όρου της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις κάθε τρεις μήνες καλούνται να εκτιμήσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εγχώρια αγορά και στις αγορές του εξωτερικού. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την θέση τους στις αγορές του εξωτερικού δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά έναντι του Ιουνίου, με την πλειονότητα αυτών να δηλώνει ότι η ανταγωνιστική θέση τους παρέμεινε αμετάβλητη. Στην εγχώρια αγορά, αυξάνεται το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η θέση τους βελτιώθηκε, ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναφέρεται σε σταθερότητα.

Οι εξελίξεις στις επιμέρους ομάδες αγαθών της Βιομηχανίας, όπως προκύπτουν από την έρευνα του Σεπτεμβρίου, ήταν οι ακόλουθες:

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στην ομάδα των Καταναλωτικών Αγαθών αυξάνεται ουσιαστικά στις 113,5 μονάδες, ανώτερη τιμή του από τις αρχές του 2004. Η άνοδος οφείλεται στη βελτίωση των εκτιμήσεων για το επίπεδο παραγγελιών, στις θετικότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής αλλά και στην ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι οι παραγγελίες κυμαίνονται σε ανώτερα του κανονικού για την εποχή επίπεδα, ενώ το 71% κρίνει ότι οι παραγγελίες εξωτερικού είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αυξάνονται σε 4,8, ένδειξη που συνδέεται με την άνοδο σε 41% του ποσοστού των επιχειρήσεων που προβλέπουν αύξηση της παραγωγής. Τέλος, ευνοϊκότερες είναι οι προσδοκίες για τις εξαγωγές. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ανταγωνιστικής τους θέσης στην εγχώρια αγορά και τις αγορές του εξωτερικού δεν φαίνεται να διαφοροποιούν ουσιαστικά έναντι του Ιουνίου καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων κρίνει ότι παρέμεινε αμετάβλητη.

Ύστερα από σημαντική μείωση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Κεφαλαιουχικά Αγαθά τον Ιούλιο, το Σεπτέμβριο το κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα επίπεδα παραγγελιών βελτιώνονται, αν και παραμένει υψηλό το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι οι παραγγελίες τους κινούνται σε επίπεδα κατώτερα του κανονικού. Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που αναμένουν άνοδο της παραγωγής και των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες, ενώ μετριοπαθέστερη είναι η στάση τους για την πορεία των εξαγωγών. Τέλος, ένδειξη για τη δυναμικότητα της παραγωγικής δραστηριότητας αποτελεί η αύξηση των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής και του ποσοστού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στην ομάδα των Ενδιάμεσων Αγαθών αυξήθηκε στις 108,5 μονάδες έναντι 106,4 μονάδων τον Ιούλιο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται κυρίως στην ενδεχόμενη ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει το επίπεδο παραγγελιών κατώτερο του κανονικού περιορίζεται για δεύτερο κατά σειρά μήνα ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αυτό κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις και τις εξαγωγές εμφανίζονται πιο αισιόδοξες καθώς διευρύνονται τα ποσοστά των επιχειρήσεων που αναμένουν άνοδο. Αντίθετα, πιο συγκρατημένες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται σε 4,2 και το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού σε 76,8%. Τέλος, αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρεται σε βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης στην εγχώρια αγορά και τις αγορές του εξωτερικού.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Ισχυροποίηση των θετικών προσδοκιών

Το Σεπτέμβριο συνεχίσθηκε, με μεγαλύτερη ένταση, η βελτίωση του κλίματος στις Κατασκευές. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διατηρεί την ανοδική πορεία που ακολουθεί –με μικρές διακυμάνσεις- από τα μέσα του 2005 και φτάνει τις 132,4 μονάδες, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων ετών. Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το πρόγραμμα εργασιών τους και στις αισιόδοξες προβλέψεις τους για την εξέλιξη της απασχόλησης.

Συνοπτικά, οι εξελίξεις που καταγράφονται στην έρευνα του Σεπτεμβρίου είναι:

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι το πρόγραμμα των προς εκτέλεση εργασιών είναι κατώτερο του κανονικού για την εποχή περιορίζεται σημαντικά, ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων (61%) κρίνει ότι το πρόγραμμα εργασιών κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της δραστηριότητας λόγω ανεπάρκειας ζήτησης περιορίζεται σε 18% έναντι 26% τον Ιούλιο. Παράλληλα σημειώνεται νέα αύξηση των μηνών εξασφαλισμένης δραστηριότητας σε 17,8, που είναι η ανώτερη τιμή από τις αρχές του έτους.

Το 57% των επιχειρήσεων προβλέπει αύξηση της απασχόλησης τους προσεχείς μήνες, ενώ περιορίζεται περαιτέρω στη χαμηλότερη τιμή του έτους, το ποσοστό αυτών που είναι απαισιόδοξοι για την απασχόληση.

Το θετικό κλίμα στον κλάδο αποτυπώνεται εξάλλου και στην αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι η δραστηριότητα τους διεξάγεται απρόσκοπτα (35% έναντι 12% τον Ιούλιο). Η αύξηση αυτή οφείλεται στον περιορισμό του ποσοστού των επιχειρήσεων που αφενός αντιμετωπίζουν προ-βλήματα ζήτησης και αφετέρου αναφέρονται σε εμπόδια που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και το θεσμικό πλαίσιο.

Στους επιμέρους κλάδους των Κατασκευών οι εξελίξεις τον Σεπτέμβριο ήταν οι ακόλουθες:

Το κλίμα στις Ιδιωτικές Κατασκευές παραμένει θετικό και, σύμφωνα με την πλειονότητα των επιχειρήσεων (72%), το επίπεδο του προγράμματος εργασιών κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για αύξηση της απασχόλησης τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα. Βασικός ανασταλτικός παράγοντας της δραστηριότητας τον μήνα αυτό αναδεικνύεται η ανεπάρκεια χρηματοδότησης και ακολουθεί η χαμηλή ζήτηση.

Η βελτίωση του κλίματος στα Δημόσια Έργα προκύπτει σαφώς από τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών. Παράλληλα, οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας αυξάνονται σημαντικά στην υψηλότερη τιμή τους από τα μέσα του 2005 (22,9 μήνες). Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της απασχόλησης τους προσεχείς μήνες είναι αισιόδοξες με την πλειονότητα να αναμένει αύξηση του αριθμού των εργαζομέ-νων. Τέλος, αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει ότι η δραστηριότητα τους διεξάγεται απρόσκοπτα, ενώ περιορίζεται το ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και το θεσμικό πλαίσιο.

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Προβλέψεις ανόδου των πωλήσεων

Στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου οι θετικότερες προσδοκίες για αύξηση των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες και η ρευστοποίηση των αποθεμάτων οδήγησαν σε άνοδο του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις 126 μονάδες. Ειδικότερα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι οι πωλήσεις την τρέχουσα περίοδο αυξήθηκαν παραμένει υψηλό, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί με μεγαλύτερη έ-νταση τους προσεχείς μήνες. Οι θετικότερες προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με την ρευστοποίηση των αποθεμάτων δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για αύξηση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές. Τέλος, ενισχύονται οι προ-βλέψεις για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τους προσεχείς μήνες.

Στους κύριους επιμέρους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου σημειώνονται τα ακόλουθα:

Στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνό ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ανέκαμψε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από τα σχετικώς χαμηλά επίπεδα που είχε φθάσει τον Ιούλιο. Θετικό στοιχείο των εξελίξεων αυτό τον μήνα ήταν η σχετική ενίσχυση των ήδη αισιόδοξων προβλέψεων για τις πωλήσεις, οι οποίες συνοδεύονται και από ενισχυμένες προβλέψεις ανόδου για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές και τις αισιόδοξες προοπτικές για την απασχόληση.

Στα Υφάσματα-΄Ενδυση-Υπόδηση ο δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο. Οι λόγοι της βελτίωσης οφείλονται στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τις πωλήσεις και την απασχόληση και στην υποχώρηση των εκτιμήσεων για τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων. Αυτό οδηγεί και σε προβλέψεις ανόδου των παραγγελιών προς τους προμηθευτές.

Αντίθετα με τους δυο προηγούμενους κλάδους το κλίμα στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού επιδεινώνεται τον Σεπτέμβριο και ο δείκτης περιορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Η υποχώρηση οφείλεται στην εκτιμώμενη άνοδο των αποθεμάτων, η οποία τροφοδοτεί προβλέψεις μειώσεως των παραγγελιών προς τους προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο. Πάντως, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις διατηρούνται και στον κλάδο αυτό έντονα ανοδικές.

Στα Οχήματα-Ανταλλακτικά το κλίμα εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο βελτιωμένο σε σχέση με τους δυο προηγούμενους μήνες, αποτέλεσμα των ανοδικών προβλέψεων για τις πωλήσεις, ενώ θετικότερες είναι και οι εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τις πωλήσεις και η εκτιμώμενη υποχώρηση των αποθεμάτων οδηγούν και σε ελαφρά ανοδικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους επόμενους μήνες.

Θετικότερο είναι το κλίμα και στα Πολυκαταστήματα με το Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών να προσεγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα. Η άνοδος αποδίδεται στις αυξητικές προβλέψεις για τις πωλήσεις και τους απασχολούμενους καθώς και στη μείωση των αποθεμάτων. Τέλος, έντονα ανοδικές είναι και οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις παραγγελίες στους προμηθευτές τους.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Σχετική στασιμότητα του κλίματος

Τους δυο τελευταίους μήνες (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες διατηρήθηκε αμετάβλητος σε επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο του Ιουλίου. Σε σχέση όμως με τις αρχές του χρόνου ο δείκτης κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Αναλυτικότερα τον Σεπτέμβριο:

Ένα σχετικώς υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων κρίνει ότι η οικονομική τους κατάσταση βελτιώθηκε το τελευταίο τρίμηνο. Οι προοπτικές για την πορεία των πωλήσεων εμφανίζονται θετικές με το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν άνοδο να υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό αυτών που προβλέπουν πτώση. Οι προβλέψεις για τον αριθμό των απασχολουμένων είναι τον μήνα αυτό πιο συγκρατημένες καθώς περιορίζεται το ποσοστό αυτών που προβλέπουν άνοδο και αυξάνει το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που αναμένουν πτώση. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η δραστηριότητά τους διεξάγεται απρόσκοπτα εκτιμάται σε 52%, χαμηλότερο μεν του Ιουλίου (58%), υψηλότερο όμως σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό που είχε καταγραφεί στις αρχές του χρόνου. Εξάλλου, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η δραστηριότητά τους παρεμποδίζεται από την πλευρά της ζήτησης έχει περιορισθεί τους τελευταίους μήνες στο 15% έναντι 25% των αρχών του 2006.

Σε βασικούς επιμέρους κλάδους των Υπηρεσιών επισημαίνονται οι ακόλουθες εξελίξεις:

Στα Ξενοδοχεία-Εστιατόρια ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών μετά από μείωση τον Αύγουστο κινείται τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα του Ιουλίου. Οι επιχειρήσεις του κλάδου εκτιμούν ότι οι εξελίξεις ήταν σχετικώς θετικές το τελευταίο τρίμηνο, με αύξηση της ζήτησης και βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Οι προβλέψεις όμως για το επόμενο τρίμηνο είναι σαφώς μετριοπαθέστερες, επηρεα-ζόμενες προφανώς από εποχικούς παράγοντες. Το 52% των επιχειρήσεων του κλάδου κρίνει ότι η δραστηριότητά τους διεξάγεται την περίοδο αυτή απρόσκοπτα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του έτους δεν υπερέβαινε το 30%.

Στα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία ο δείκτης εμφανίζεται σε υποχώρηση τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της υποχώρησης των προσδοκιών για τους προσεχείς μήνες. Και στον κλάδο αυτό ωστόσο η δραστηριότητα του τελευταίου τριμήνου κρίνεται σχετικώς ικανοποιητική από τις επιχειρήσεις, καθώς το 36% απ’ αυτές θεωρούν ότι δεν παρεμποδίζεται. Καταγράφεται όμως τον τελευταίο μήνα μια αισθητή αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ζήτηση.

Στον κλάδο Διαφόρων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, ο οποίος περιλαμβάνει διαφημιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επικοινωνίας και άλλες παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα τον Σεπτέμβριο φαίνεται να υποχωρεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και την εξέλιξη της ζήτησης εμφανίζονται τώρα πιο συγκρατημένες. Προβλέπεται ωστόσο ότι η κατάσταση εν-δέχεται να βελτιωθεί το προσεχές τρίμηνο με πιθανή μικρή άνοδο και του αριθμού των απασχολουμένων. Το 46% των επιχειρήσεων του κλάδου θεωρούν ότι η δραστηριότητά τους διεξάγεται χωρίς εμπόδια είτε από την πλευρά της προσφοράς είτε από την πλευρά της ζήτησης, ενώ το 20% κρίνει ότι η ανεπάρκεια ζήτησης λειτουργεί περιοριστικά.

Σε χαμηλά επίπεδα η καταναλωτική εμπιστοσύνη, παρά την οριακή βελτίωση

Το Σεπτέμβριο ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών βελτιώνεται οριακά έναντι του Αυγούστου και κινείται στα χαμηλά επίπεδα του Ιουλίου, καθώς περιορίζονται οι αρνητικές τάσεις. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των αρνητικών προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και δευτερευόντως στις λιγότερο αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αντίθετα, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας είναι τον μήνα αυτό εντονότερα αρνητικές.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνεται, ενώ η διαφορά θετικών αρνητικών απαντήσεων αν και παραμένει έντονα αρνητική διαμορφώνεται σε -18 έναντι -22 τον Αύγουστο και -19 τον Ιούλιο.

Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση εμφανίζονται οριακά βελτιωμένες με τη σχετική διαφορά θετικών - αρνητικών απαντήσεων να προσεγγίζει το -26 έναντι -27 τον προηγούμενο μήνα και -27 τον Ιούλιο.

Οι προθέσεις των καταναλωτών για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες είναι λιγότερο αρνητικές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένουν όμως δυσμενείς και είναι μαζί με την Πορτογαλία οι χαμηλότερες όλων των επιμέρους χωρών της Ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες είναι περισσότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τον Αύγουστο. Η σχετική διαφορά (αύξηση της ανεργίας- μείωση) διευρύνεται σε +38 έναντι +36 τον Αύγουστο, ενώ η αντίστοιχη διαφορά στο σύνολο της ΕΕ-25 και της ΕΕ-12 διαμορφώνεται σε +16 και +12.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα