ΠΙΕΣΕΙΣ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άσκησαν οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας διετίας με πρωταγωνιστές στην κάθοδο την AstraZeneca και GlaxoSmithKline, λόγω των ανησυχιών ότι οι καθυστερήσεις στη κυκλοφορία νέων φαρμάκων θα βλάψουν τα κέρδη. Η Wall Street έχασε αρχικά κέρδη μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά ακινήτων.
Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη, μετά την ανακοίνωση ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν στις ΗΠΑ λιγότερο του αναμενόμενου, ενώ ο Dow ταλαντεύτηκε μια ανάσα από το πρόσφατο νέο ιστορικό υψηλό των 12.134,68 μονάδων, που άγγιξε την περασμένη Τετάρτη. Ο Dow πέτυχε οχτώ ρεκόρ στις τελευταίες δύο εβδομάδες και ο S&P 500 έχει αυξηθεί 3,8% αυτό το μήνα, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.184,80 μονάδες, με απώλειες 0,48%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.433,79 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,21% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.284,19 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,31%. Πτωτικά κινήθηκε ο Stoxx 600.
Η France Telecom ηγήθηκε του ράλι των εταιρειών τηλεφωνίας, καθώς οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η νορβηγική Telenor.
Οι φαρμακοβιομηχανίες στον πανευρωπαϊκό δείκτη σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβριο του 2004, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,3%.
Η AstraZeneca υποχώρησε 7,6%. Η δεύτερη φαρμακοβιομηχανία στη Βρετανία σταμάτησε την παραγωγή ενός πειραματικού φαρμάκου για το εγκεφαλικό και οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου τριών εκ των πέντε φαρμάκων της ήταν χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η GlaxoSmithKline, η οποία υποχώρησε 4%. Η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ να επανεξετάσει το εμβόλιο Cervarix έως τον επόμενο Απρίλιο, τέσσερις μήνες νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 15% στα καθαρά κέρδη της.
Ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 16.811,60 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ