Χ.Α.: Απόλυτα επιτυχής η πρεμιέρα της κοινής πλατφόρμας

Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2006 18:46

Με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας υποστήριξης της λειτουργίας των Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του Χ.Α. .

Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας, δόθηκε η ευκαιρία σε επτά Μέλη του ΧΑΚ τα οποία έγιναν πρόσφατα αποδεκτά από το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) ως πλήρη εξ αποστάσεως Μέλη του ΧΑ, να διαπραγματευτούν και να καταρτίσουν συναλλαγές στις εισηγμένες αξίες του ΧΑ. Ταυτόχρονα, εννέα Μέλη του ΧΑ τα οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα και ως εξ? αποστάσεως Μέλη του ΧΑΚ, καθώς επίσης και δεκατρείς Οργανισμοί παροχής υπηρεσιών Θεματοφυλακής, είχαν την ευκαιρία σήμερα να δραστηριοποιηθούν πλήρως στην Κοινή Πλατφόρμα.

Η Κοινή Πλατφόρμα είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας συνεργασίας των εταιριών του Ομίλου ΕΧΑΕ με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στοχεύει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των δύο αγορών με τη χρήση κοινών τεχνολογικών υποδομών και με συμβατό θεσμικό-κανονιστικό πλαίσιο.

Με την έναρξη λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας, διευκολύνεται η κοινή πρόσβαση των συμμετεχόντων, και στις δύο αγορές με μηδενικό επιπλέον κόστος, γεγονός που επιτρέπει την αύξηση της «ορατότητας» των δύο αγορών, με την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε Χρηματιστηρίου καθώς και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας με την αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακος.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κ. Ακης Κλεάνθους, με την ευκαιρία της σημερινής πρώτης μέρας λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας δήλωσε: «Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι, για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους αναμόρφωσης του χρηματιστηριακού θεσμού στην Κύπρο. Μέσω της Κοινής Πλατφόρμας και των νέων ρυθμίσεων που αυτή συνεπάγεται το ΧΑΚ υποβοηθείται στην προσπάθεια του για συνεχή εκσυγχρονισμό και ευθυγράμμιση με τις ανεπτυγμένες αγορές, και πρώτιστα για αξιοποίηση ευκαιριών και συνεργιών μαζί με το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες παρουσιάζονται σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο».

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος δήλωσε: «Η συνεργασία των χρηματιστηρίων Αθηνών και Κύπρου μέσω της Κοινής Πλατφόρμας είναι μια συνεργασία που διασφαλίζει την αυτονομία και την εθνική ταυτότητα των χρηματιστηρίων, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα σύγχρονο περιβάλλον συναλλαγών με μικρό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που ένα τόσο σημαντικό στρατηγικό σχέδιο έγινε πλέον πραγματικότητα».

Η επιτυχής έναρξη λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας ΧΑ - ΧΑΚ θα διευκολύνει και θα προωθήσει περαιτέρω τις συνεργασίες και πρωτοβουλίες ανάπτυξης των εργασιών των δύο αγορών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου. Η ανάπτυξη της Κοινής Πλατφόρμας παρακολουθείται με ενδιαφέρον από τα χρηματιστήρια της περιοχής, ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ένθερμα από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της συνεργασίας του ΧΑ και του ΧΑΚ, καταλήγει η ανακοίνωση του Χ.Α. .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα