Ο Ρίτσαρντ Θέιλερ είναι ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2017, για τη συνεισφορά του στο πεδίο των συμπεριφορικών οικονομικών (behavioural economics), δείχνοντας πώς τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά επηρεάζουν τις υποτίθεται ορθολογικές αγορές, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών.
Συνολικά, η συνεισφορά του Ρίτσαρντ Θέιλερ έχει χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και της ψυχολογικής ανάλυσης για την ατομική λήψη αποφάσεων, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση για το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορονών (945.000 ευρώ).
Ο Θέιλερ έφερε στο προσκήνιο την ιδέα των λεγόμενων οικονομικών «nudge», σύμφωνα με τα οποία ο άνθρωπος καθοδηγείται ήπια προς ευεργετικές συμπεριφορές χωρίς βίαιους καταναγκασμούς, το οποίο αποτελεί το θέμα ενός βιβλίου που συνυπέγραψε το 2008 και τράβηξε την προσοχή των φορέων χάραξης της πολιτικής σε όλο τον κόσμο.
Στην ανακήρυξή του, η Ακαδημία αναφέρει ότι η έρευνά του είχε αξιοποιήσει ψυχολογικά ρεαλιστικές υποθέσεις σε αναλύσεις για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων, διερευνώντας τις συνέπειες του περιορισμένου ορθολογισμού, των κοινωνικών προτιμήσεων και της έλλειψης αυτοελέγχου.
«Τα εμπειρικά του ευρήματα και οι προβλέψεις του σε θεωρητικό επίπεδο συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία του νέου και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα της συμπεριφορικής οικονομικής, που έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς οικονομικής έρευνας και πολιτικής» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το Νόμπελ Οικονομίας είναι το τελευταίο από τα φετινά βραβεία. Τα Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης απονεμήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στα Νόμπελ Οικονομίας, με τους Αμερικανούς οικονομολόγους να αντιστοιχούν περίπου στους μισούς βραβευθέντες από τότε που άρχισε να απονέμεται το συγκεκριμένο βραβείο.