Posco: Συνομιλίες για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Νιγηρία

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2006 10:54

ΣΤΟ στάδιο των διαπραγματεύσεων για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Νιγηρία, βρίσκεται θυγατρική εταιρεία της νοτιο-κορεατικής Posco, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο.

«Δεν έχει ληφθεί απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Posco Engineering & Construction Co., Woo Ho Jae, μιλώντας σήμερα από το τηλέφωνο, συμπληρώνοντας: «Δεν έχουμε υπογράψει ακόμη τη σχετική συμφωνία».

Ο Woo δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα στην εφημερίδα της Ν. Κορέας, «Dong-a Ilbo», που ανέφερε ότι η παραγγελία είναι αξίας 10 δισ. δολ. και ότι θα είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη έχει κλείσει μέχρι σήμερα νοτιοκορεατική εταιρεία.

Η Ν. Κορέα έκλεισε τον Μάρτιο συμφωνία σε venture διΰλισης, υποσχόμενη να κάνει επενδύσεις 6 δισ. δολ., ματαιώνοντας ανάλογη προσπάθεια της Ινδίας. Η Ν. Κορέα που εισάγει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνει προσφέρει τις υποδομές στον τομέα των μεταφορών και τις ενεργείας στα κράτη παραγωγής πετρελαίου, καθώς ο ανταγωνισμός για τα αποθέματα πετρελαίου αυξάνεται.

Νοτιοκορεατικός όμιλος με επικεφαλής την Korea National Oil Corp., πλειοδότησε της προσφοράς που έκανε η Oil & Natural Gas Corp., υποσχόμενος επενδύσεις στη Νιγηρία. Ο όμιλος σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσια δυναμικότητας παραγωγής 2,25 εκατ. κιλοβάτ και αγωγό αερίου μήκους 1.200 χλμ., σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενεργείας της Ν. Κορέας, τον Μάρτιο.

Η συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας ώθησε τη Νιγηρία να μειώσει το μπόνους της υπογραφής της συμφωνίας στα 90 εκατ. δολ. από 320 εκατ. δολ., σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Posco Engineering θα κατασκευάσει σιδηροδρομικές γραμμές έκτασης 932 μιλίων, από το λιμάνι Χαρκόρτ της αφρικανικής χώρας, έως τις ανατολικές ακτές του Μαϊντάγκουρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Dong-a Ilbo», που επικαλέστηκε πηγές από την Posco Engineering, το υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Μεταφορών.

Οι κυβερνήσεις Ν. Κορέας και Νιγηρίας θα υπογράψουν μνημόνιο συμφωνίας για την ανάπτυξη των αποθεμάτων πετρελαίου και των σιδηροδρόμων, συμπεριλαμβανομένου και έργου αξίας 10 δισ. δολ., κατά την επίσκεψη του προέδρου της Νιγηρίας, Olusegun Obasanjo στη Ν. Κορέα το διήμερο 6 και 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα