Αποφασίζει για το Ελληνικό το ΚΑΣ

Εκτιμάται πως θα προχωρήσει στην κήρυξη τμήματος της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 05:29

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας κινδυνεύει να μπει ξανά η υπόθεση της αξιοποίησης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) θα προχωρήσει στην κήρυξη τμήματος της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου.

Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου πιθανότατα δεν θα συμπεριλαμβάνει μόνον τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου αλλά θα επεκτείνεται σε γειτονικές περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά.

Θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το ΚΑΣ να υπαναχωρήσει χωρίς απόφαση για κήρυξη και αυτό που «παίζεται» είναι ποια θα είναι η έκταση που θα οροθετηθεί ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και το μέγεθός της. Η πλευρά των επενδυτών (Hellinikon Global: όμιλος Λάτση - Lamda Development, Κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι δεν θα δεχθεί να αλλάξει τον σχεδιασμό που, άλλωστε, έκανε με βάση τα δεδομένα που της παρείχαν οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς και επίσης δύσκολα θα συμφωνήσει να εργαστεί σε έκταση κηρυγμένη ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κάτι που θα σημαίνει επιπλέον διαδικασίες και καμιά δυνατότητα να εργαστεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί το ΚΑΣ και ο Σύλλογος των Αρχαιολόγων δεν πρόβαλαν τις απόψεις τους έγκαιρα, σε άλλες χρονικές στιγμές, όπως π.χ. όταν στην ίδια έκταση υλοποιήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες τα ολυμπιακά ακίνητα, αλλά φθάσαμε στο παρά πέντε και τη στιγμή που η αξιοποίηση του Ελληνικού έχει μπει ως προϋπόθεση για την αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές στο πλαίσιο των μνημονίων. Αναπάντητο μένει επίσης και το ερώτημα αν οι ενδείξεις αφορούν ιδιαίτερης σημασίας αρχαία, ικανά να σταματήσουν την επένδυση των 7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά των μελών της κυβέρνησης που «τρέχουν» την υπόθεση για να προχωρήσει η αξιοποίηση λέγεται ότι το ΚΑΣ δεν μπορεί να σταματήσει την επένδυση, κάτι όμως ανίσχυρο, αφού για όποιο βήμα θα γίνεται έπειτα από την κήρυξη μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από μια προσφυγή στη δικαιοσύνη. Βάσιμα υποθέτει κανείς ότι οι επενδυτές, ειδικά οι ξένοι, δεν θα ξεκινήσουν ένα τέτοιου μεγέθους έργο με αυτές τις προϋποθέσεις.

Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης είναι ότι οι αρχαιολόγοι δείχνουν να επιμένουν στη διαδικασία και όχι στην ουσία του θέματος που είναι αν οι ενδείξεις για αρχαία που επικαλούνται επιβάλλουν την κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού. Υπενθυμίζεται στο μεταξύ ότι σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί όποια αρχαία βρεθούν θα αναδειχθούν και αυτό με δαπάνη των επενδυτών.

Το σχόλιο που κυριαρχεί είναι πως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που αντιπολιτεύεται τη στροφή του πρωθυπουργού στην υποστήριξη των επενδύσεων επιμένει και παλεύει για να σταματήσει άμεσα το έργο στο Ελληνικό.

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 2 το μεσημέρι με πρώτο θέμα την έγκριση ή μη κήρυξης - οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής και δεύτερο την έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά", Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

Χθες, στο μεταξύ, η δευτεροβάθμια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν είναι δασικά τα 37 στρέμματα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπως είχε γνωμοδοτήσει ο δασάρχης Πειραιά.

Λίγες ώρες μετά έγινε γνωστό ότι τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των αποφάσεων του δασάρχη Πειραιά και της αποκεντρωμένης διοίκησης ισχυριζόμενα ότι κακώς δεν έχει κηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως δασικό. Μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα η αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ. Τα οικολογικά Σωματεία υποστηρίζουν επίσης ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα