Προς αναδιάρθρωση δανείων 49,2 εκατ. η Creta Farms

Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 04:55

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Βελτιωμένη εικόνα μεγεθών εμφανίζει η Creta Farms στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που περιλαμβάνει επιστροφή σε κερδοφόρα τροχιά και ενίσχυση πωλήσεων, ενώ για το δεύτερο μισό του έτους η αλλαντοβιομηχανία προσβλέπει στην επίτευξη αντίστοιχων θετικών ρυθμών ανάπτυξης, καθώς και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού.  

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του ομίλου της Creta Farms για το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι ενοποιημένες πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 8,7% στα 49,7 εκατ. ευρώ, τα EBITDA κατά 45,3% στα 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο σε 0,47 εκατ. κέρδη έναντι 3,8 εκατ. ευρώ ζημίες το αντίστοιχο διάστημα το 2016.

Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,13 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών ζημιών 2,4 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει η εταιρεία, τα αποτελέσματα της περιόδου έχουν επηρεαστεί κατά 1,3 εκατ. ευρώ από δαπάνες και ζημίες που αφορούν την κατάρρευση του Ομίλου Μαρινόπουλος (σ.σ.: τα έξοδα αφορούν καταστροφές προϊόντων, νομικά έξοδα, τόκους factoring κ.λπ.).

Σε επίπεδο δανεισμού ο όμιλος βρίσκεται στο τελικό στάδιο συζητήσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα, συμμετέχοντες στο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, με σκοπό την αναδιοργάνωση των δανειακών υποχρεώσεων. Η αναδιοργάνωση αφορά κυρίως τη μετάθεση δόσεων κεφαλαίου λόγω της ζημίας που υπέστη η εταιρεία μετά την κατάρρευση του Ομίλου Μαρινόπουλου. Το κοινό ομολογιακό δάνειο έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 49,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το βραχυπρόθεσμο μέρος (σ.σ.: πληρωτέο εντός 12μήνου) ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με τις τράπεζες προέβλεπε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, οκταετούς διάρκειας (λήξη στο τέλος του 2023), με περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2015.

Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τις τράπεζες θα εξομαλυνθούν τυχόν θέματα κεφαλαίου κίνησης και θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τον όμιλο Μαρινόπουλου. Σημειώνεται επίσης ότι εντός του 2016 εκταμιεύτηκε το ποσό των 10 εκατ. ευρώ ενώ υπολειπόμενο ποσό 5 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί τους προσεχείς μήνες.

Το σύνολο του καθαρού δανεισμού του Ομίλου στις 30/6/2016 ανέρχεται σε 111,5 εκατ. ευρώ έναντι 112,01 εκατ. ευρώ στις 30/6/2016.

Αναφορικά με την πορεία του δεύτερου εξαμήνου του έτους, η διοίκηση της εταιρείας προσμένει διατήρηση ανοδικών ρυθμών ανάπτυξης δεδομένης της πλήρους  λειτουργίας της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε. υπό τη διοίκηση του Ομίλου Σκλαβενίτη.

Παράλληλα, η ενεργοποίηση των διεθνών συμφωνιών αναμένεται να επιφέρει πρόσθετη κερδοφορία και πωλήσεις εντός του έτους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο δεύτερο εξάμηνο αναμένονται οι πρώτες «αποδόσεις» από τις συμφωνίες εξαγωγών που είχαν συναφθεί το 2016 στις χώρες των Βαλκανίων: Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, ΠΓΔΜ.

Σε επίπεδο licensing, οι συνεργασίες σε Ισπανία και Αυστραλία συνεχίζονται βάσει του πλάνου που έχει εκπονηθεί. Όπως επισημαίνει στην εταιρεία η αγορά της Αυστραλίας, οι πωλήσεις συνεχίζουν να κινούνται στα 2 εκατ. δολ. αυστ. (1.3 εκατ. ευρώ) σε μηνιαία βάση και στην Ισπανία ξεκίνησαν οι πωλήσεις των προϊόντων εφάμιλλων του ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ.

Τέλος, η υλοποίηση προγραμμάτων αναδιοργάνωσης εντός του Ομίλου αναμένεται να αποδώσουν περαιτέρω εντός του δευτέρου εξαμήνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα