Απώλειες από «μήνυμα» της ΕΚΤ

Στο κόκκινο και η Wall Street
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2006 00:01

TIΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ των τελευταίων δύο εβδομάδων κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το «μήνυμα» της ΕΚΤ ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, και τα μακροοικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια, οδηγώντας στο κόκκινο τη Wall Street.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αναχαίτισε το ρυθμό υποχώρησης των μετοχών, αλλά η αύξηση του κόστους εργασίας στις ΗΠΑ αναζωπύρωσε ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια. Οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές εταιρειών που ευνοούνται από μια οικονομική επιβράδυνση όπως της Johnson & Johnson. O δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,37%, στις 1.433,94 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε αμετάβλητος στις 6.149,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 5,310,07 μονάδες, με απώλειες 1,13%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.223,33 στις μονάδες, με πτώση 1,09%. Μικρή υποχώρηση είχε και ο Dow Jones Stoxx 600. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν 17 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Το έδαφος για νέα αύξηση του κόστους δανεισμού το Δεκέμβριο προλείανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 3,25% για το μήνα Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να επαγρυπνεί για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ώστε να παραμείνει κάτω από το όριο του 2%.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ αυξήθηκε το εργατικό κόστος το τρίτο τρίμηνο κατά 3,8%, τη στιγμή που η παραγωγικότητα των εργαζομένων παρέμεινε στάσιμη, δεδομένα που αναζωπυρώνουν του φόβους για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τίτλοι της BASF, της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών στον κόσμο, και της Skanska, της τρίτης μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στην Ευρώπη, οι οποίες είχαν μείωση κερδών το τρίτο τρίμηνο. Την κατηφόρα ακολούθησε και η BMW λόγω απροσδόκητης πτώσης των κερδών της κατά 0,7%, στα 452 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,15%, στις 16.350,02 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα