Συντονισμός ενεργειών με τη Σόφια για τον αγωγό

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2006 15:04

Την πρόθεση της Σόφιας και της Αθήνας να αναλάβουν δραστήριο ρόλο για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με σκοπό η τριμερής συμφωνία με τη Ρωσία να υπογραφεί ως το τέλος του χρόνου, εξέφρασαν ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Οβτσάροφ και ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Δημήτρης Σιούφας, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στη Σόφια.

Ο κ. Σιούφας ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογο του για τη χθεσινή συνάντηση του με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Χριστένκο.

Ο κ. Οβτσάροφ υπενθύμισε την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, ότι η Σόφια είναι έτοιμη να δεχτεί την πρόταση για ποσοστό συμμετοχής της από 24,5 % στον αγωγό αλλά όχι μικρότερο. Ανήγγειλε, επίσης, ότι τις προσεχείς μέρες η Βουλγαρία θα απευθύνει στη ρωσική πλευρά δική της πρόταση για τη μελλοντική συμφωνία για τον αγωγό.

Η βουλγαρική πλευρά θα συντονίσει την πρότασή της πρώτα με την ελληνική πλευρά, «με την οποία έχουμε εξαιρετικά καλή συνεργασία τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Οβτσάροφ. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι ο αγωγός αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία θα αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά από το 2010 - 2012, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης που είχε συνομιλίες και με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Ασέν Γαγαούζοφ, η Ελλάδα θα περιμένει τις θέσεις της Βουλγαρίας και της Τουρκίας σχετικά με την πρόταση να γίνει διακλάδωση προς τη Βουλγαρία του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν -Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία.

Αλλο θέμα που τέθηκε «επί τάπητος» ήταν η ελληνική πρόταση να κατασκευαστεί καινούργια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ισχύος 400 κιλοβόλτ.

Οπως τόνισε ο κ. Σιούφας, επικαλούμενος εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Νοτιοανατολικής Ευρώπη αναμένεται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής 21 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα