Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2006 15:04

Συντονισμός ενεργειών με τη Σόφια για τον αγωγό

Την πρόθεση της Σόφιας και της Αθήνας να αναλάβουν δραστήριο ρόλο για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με σκοπό η τριμερής συμφωνία με τη Ρωσία να υπογραφεί ως το τέλος του χρόνου, εξέφρασαν ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Οβτσάροφ και ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Δημήτρης Σιούφας, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στη Σόφια.

Ο κ. Σιούφας ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογο του για τη χθεσινή συνάντηση του με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Χριστένκο.

Ο κ. Οβτσάροφ υπενθύμισε την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, ότι η Σόφια είναι έτοιμη να δεχτεί την πρόταση για ποσοστό συμμετοχής της από 24,5 % στον αγωγό αλλά όχι μικρότερο. Ανήγγειλε, επίσης, ότι τις προσεχείς μέρες η Βουλγαρία θα απευθύνει στη ρωσική πλευρά δική της πρόταση για τη μελλοντική συμφωνία για τον αγωγό.

Η βουλγαρική πλευρά θα συντονίσει την πρότασή της πρώτα με την ελληνική πλευρά, «με την οποία έχουμε εξαιρετικά καλή συνεργασία τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Οβτσάροφ. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι ο αγωγός αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία θα αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά από το 2010 - 2012, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης που είχε συνομιλίες και με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Ασέν Γαγαούζοφ, η Ελλάδα θα περιμένει τις θέσεις της Βουλγαρίας και της Τουρκίας σχετικά με την πρόταση να γίνει διακλάδωση προς τη Βουλγαρία του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν -Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία.

Αλλο θέμα που τέθηκε «επί τάπητος» ήταν η ελληνική πρόταση να κατασκευαστεί καινούργια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ισχύος 400 κιλοβόλτ.

Οπως τόνισε ο κ. Σιούφας, επικαλούμενος εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Νοτιοανατολικής Ευρώπη αναμένεται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής 21 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ