Στροφή από τη Unilever στα υγρά απορρυπαντικά

Στρατηγική: Δρομολογεί τη μεταφορά της παραγωγής γνωστών brands στην Ελλάδα
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 12:14
UPD:12:14

H Ελαΐς- Unilever Hellas προχωρά στην υλοποίηση επενδυτικού σχεδιασμού 5,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στου Ρέντη.

Από την έντυπη έντυπη 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Τη μεταφορά στην Ελλάδα της παραγωγής δυνατών σημάτων της κατηγορίας των απορρυπαντικών δρομολογεί ο ισχυρός όμιλος της Unilever, με τη θυγατρική εταιρεία Ελαΐς - Unilever Hellas να προχωρά στην υλοποίηση επενδυτικού σχεδιασμού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 5,5 εκατ. ευρώ και αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση της δυναμικής των γραμμών του εργοστασίου στου Ρέντη.

Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της πρόθεσης της εταιρείας να εξέλθει από την αγορά του ελαιόλαδου και των μαργαρινών, στο πλαίσιο της οποίας προχωρά στην πώληση των σημάτων Άλτις, Ελάνθη, Solon, Βιτάμ, Flora, Becel κ.λπ. και του εργοστασίου στη Πειραιώς, η ελληνική θυγατρική θέτει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό ενίσχυσης της κατηγορίας των ρευστών/υγρών απορρυπαντικών και πιο συγκεκριμένα στις μάρκες Skip και OMO.

Προοπτικές ανάπτυξης
Πρόκειται για μια κατηγορία η οποία τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, γεγονός που έχει τοποθετήσει τα υγρά απορρυπαντικά στο «στρατηγικής σημασίας portfolio» του μητρικού ομίλου της Unilever.
Για την Ελλάδα, η στρατηγική αυτή απόφαση μεταφράζεται σε κινήσεις ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου παραγωγής στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Συγκεκριμένα δρομολογείται η δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, η οποία μάλιστα, εκτός από την ελληνική αγορά, θα καλύψει και τις αγορές της Κύπρου και των νοτιοδυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Κόσοβο, πΓΔΜ). Η ολοκλήρωσή της, που αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, εκτιμάται από την εταιρεία ότι «θα ενισχύσει σημαντικά όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου, αλλά και γενικότερα τη θέση της Unilever στην Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Ελαΐς- Unilever Hellas εισάγει περίπου 8-10 χιλιάδες τόνους υγρών απορρυπαντικών, ετησίως, από άλλα εργοστάσια της εταιρείας που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, το «πείραμα» της μεταφοράς παραγωγής στην Ελλάδα έχει ήδη γίνει στον κλάδο των παγωτών. Πιο συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο στην Ιερά Οδό, ιδιοκτησίας Φιλίππου, παράγονται τα παγωτά ΕΒΓΑ, τα σήματα της οποίας εξαγόρασε η Ελαΐς - Unilever Hellas το 2010 και μέρος των παγωτών Algida για την ελληνική αγορά που μέχρι πρότινος εισάγονταν, καθώς και ένα μέρος για την ιταλική αγορά με προοπτική το ποσοστό αυτό να αυξηθεί μελλοντικά. Επίσης στην Ελλάδα γίνεται και μέρος της παραγωγής κωδικών Ben&Jerry που κατευθύνονται σε ξένες αγορές.

Ενδεχομένως, η ενδυνάμωση της παραγωγικότητας της ελληνικής θυγατρικής στην κατηγορία των απορρυπαντικών να αποτελέσει έναυσμα για να επανατοποθετηθεί στο τραπέζι ο παλαιότερος σχεδιασμός του 2012, όταν ο πολυεθνικός κολοσσός εμφανιζόταν να εξετάζει την πιθανότητα μεταφοράς μέρους της παραγωγής π.χ. καλλυντικών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις ελληνικές μονάδες.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα