Market Beat: Στο κλείσιμο των βιβλίων για το μήνα και το τρίμηνο οδηγούν οι Τράπεζες

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 09:51
UPD:09:56
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σήμερα δεν θα κριθούν πολλά σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς. Οι σκοπιμότητες των θεσμικών λόγω λήξης μήνα και τρίτου τρίμηνου θα αλλοιώσουν την ημερήσια δυναμική.

Χθες σημειώναμε: «Τα δεδομένα με τα οποία κινήθηκαν οι θεσμικοί δεν είναι γνωστά, ωστόσο η ομοιότητα των διακυμάνσεων των βασικών δεικτών στις δυο τελευταίες βδομάδες που άγριου, χωρίς ιδιαίτερα εμφανή αίτια, Σεπτέμβρη, τονίζουν το ρόλο των Τραπεζών στις επενδυτικές αποφάσεις». Μετά τη σύνοδο εγχώριοι αναλυτές επιχείρησαν να αιτιολογήσουν την εικόνα της αγοράς και παρουσιάζουμε στην αντίστοιχη ενότητα την αναλυτική θέση του  Γιώργου Αναβαλόγλου της Guardian Trust.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για τη στήλη, ο κόσμος άλλαξε, αλλάξανε οι καιροί. Και μπορεί να υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα, που δεν θέλουν να πέσουν από τα σύννεφα της ουτοπίας που επέλεξαν να τους πάνε στο ταξίδι της ασήμαντης ζωής μας, αλλά υπάρχουν ήδη τομείς στους οποίους οι αποφάσεις λαμβάνονται με ασύλληπτες για τον πολιτισμό μας μεθόδους. Τα δεδομένα των ελληνικών εταιριών από τα «μηχανάκια» των ξένων θεσμικών έδωσαν την αφορμή για ένα ξεπούλημα, που σταμάτησε όταν θεοί και δαίμονες, χρησιμοποιώντας λυτούς και δεμένους, φώναξαν: «Που το πάτε ρε Καραμήτροι». Θα τινάξετε την μπάνκα στην ευρωζώνη; Και αυτοί προσωρινά μαζεύτηκαν.

Η εξήγηση που θεωρεί η στήλη πως είναι πιο κοντά στην αλήθεια για το ξεπούλημα θέσεων στις μετοχές των συστημικών Τραπεζών περιλαμβάνει την αναγνώριση του ρόλου των θεσμικών του δολαρίου, ως πρωταγωνιστών στις εντολές πώλησης τις μέρες της καθόδου, αλλά και στις συνεδριάσεις που ήταν ανοδικές.  Ασχέτως των δικαιολογιών που προβάλλονται, αυτό που παρακινεί τους θεσμικούς σε απόσυρση κεφαλαίων, είναι η ανάγκη, να επιστρέψουν κεφάλαια στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ. 

Πολλές αναδυόμενες αγορές (εκεί ανήκει και το ΧΑ) έχουν υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές δίνουν υψηλότερες πιθανότητες στο να αυξηθούν τα επιτόκια από την Federal Reserve τον Δεκέμβριο. Τα ΣΜΕ επί των επιτοκίων της Fed υποδηλώνουν περίπου 73% πιθανότητα να ανέβουν στη συνεδρίαση στις 12-13 Δεκεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ έφθασαν στην κορυφή εννέα ετών πριν εγκατασταθούν στο 1,46% σήμερα. Ήταν μόλις 1,254% στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Προσθετικά στις ανοδικές πιέσεις λειτούργησανοι προτάσεις του προέδρου Donald Trump για απότομες φορολογικές περικοπές, οι οποίες, εάν περάσουν, θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών των ΗΠΑ. Το σχέδιο, ωστόσο, δεν περιείχε λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να «πληρωθεί» (βλέπε να αναπληρωθεί η ελάττωση των εισπράξεων φόρων) και αντιμετώπισε ισχυρή αντιπολίτευση στο Κογκρέσο. Ωστόσο, μια φορολογική περικοπή που θα έκανε τις μετοχές των ΗΠΑ πιο ελκυστικές, μαζί με την άνοδο των αποδόσεων των χρεογράφων του Δημοσίου και του δολαρίου, θα ήταν πιθανώς αρνητική για τις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα εκείνες που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις ξένες επενδύσεις. Ο κίνδυνος από μόνος του ήταν αρκετός για να χτυπήσει τις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων στην Ασία την Πέμπτη και θα παραμείνουν ευάλωτες στους τίτλους των μέσων ενημέρωσης περί της φορολογικής δέσμης καθώς θα κινείται μέσω του Κογκρέσου.

Με ανοδική δυναμική που δεν σήκωνε αντιρρήσεις, ο Τραπεζικός δείκτης για 20 περίπου λεπτά βρέθηκε με κέρδη ανώτερα του 14,3% στις 15:55, με τιμή άνω των 847 μονάδων. Αλλά υποχώρησε από εκεί γλυκά στις 817. Στην  σύνοδο της Τρίτης είχε χτυπήσει τις 703! Με τέτοια επίδοση από τα τραπεζικά blue chip στις 16:15, με την ΕΥΡΩΒ μόνο χωρίς διψήφια κέρδη, στο +7%, όταν η ΠΕΙΡ κέρδιζε +19% περίπου, η ΑΛΦΑ και η ΑΤΤ πάνω από +12% και η ΕΤΕ πάνω από +10% ήταν λογικό να «ξεκουράζονται» μετά από την σχεδιασμένη τους αντίσταση, τις μέρες των δυνατών πιέσεων στις τράπεζες, οι μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ. Όπως ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, η ΒΙΟ με την τεράστια ετήσια επίδοση και η ΛΑΜΔΑ που την πιέζουν… οι αντιστάσεις στα σχέδιά της, από τους αρχαιολόγους που περικυκλώνουν τους αρμοδίους στις συνεδριάσεις του ΚΑΣ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Με θετικά πρόσημα για τους βασικούς δείκτες έκλεισε η Wall Street. Ο S&P 500 σημείωσε νέο ρεκόρ υψηλών με άνοδο τριών μονάδων. Στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου συνέβαλλε η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων τριάντα ετών στις ΗΠΑ και τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Η μέτρηση του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2017 αναθεωρήθηκε  οριακά υψηλότερα. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με 3,1% έναντι του 3% που είχε μετρηθεί προηγουμένως. Οι αναλυτές ανέμεναν η ανάπτυξη να παραμείνει αμετάβλητη στο 3%.

Υποχώρησε το δολάριο. Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου (WTI) παρά τη μείωση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Η τιμή του αργού υποχώρησε 1,1% στα 51,56 δολάρια το βαρέλι.

Με βάση τα παραπάνω, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,18% ή 40 μονάδων στις 22.381,20, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,12% στις 2.510,06 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq των μετοχών τεχνολογίας παρέμεινε αμετάβλητος στις 6.453 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+2,4%) και Exxon Mobil (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των United Technologies (-1,4%) και Walt Disney (-1,3%). Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1783 δολάρια από 1,1745 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 1.288,20 δολάρια την ουγκιά.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα σχόλια της ΕΚΤ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε ολόκληρη την ευρωζώνη ήταν το Σεπτέμβριο πιο αισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές που θεωρούν πως διαθέτουν, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για ένδειξη πως δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από την προοπτική της μειωμένης τόνωσης από την ΕΚΤ την επόμενη χρονιά.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος προκύπτει από τον συνδυασμό της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, κινήθηκε τον Σεπτέμβριο ανοδικά στις 113 μονάδες από 111,9 τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Ιούνιο του 2007.

Στα χρηματιστήρια ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,13% στις 386,36 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,13% στις 7.322,82 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,37% στις 12.704,65 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 5.293,77 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,39% στις 10.328,50 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 22.587,67 μονάδες.

ΧΑ

Οι τράπεζες μέσω δήλωσης του ΔΝΤ καθόρισαν την γενικευμένη αντίδραση

Στη προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές για πρώτη μέρα ξεκάθαρα ανοδική κατεύθυνση. Ήταν έντονα ανοδική από τις 10:30 ως τις 11:30, όταν ο ΓΔ χτύπησε τις 758,5 μονάδες με άνοιγμα στις 738,71 που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +0,28% και αποτέλεσε το ελάχιστο μέρας από τις 730,79 μονάδες την Τετάρτη. Ακολούθησε διάσημα με καθοδική πορεία που έφερε στις 14:07 τιμή λίγο πάνω από τις 752 μονάδες και αυτό το επίπεδο ήταν το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο. Κατόπιν  με πορεία ακριβώς αντίθετη αναζητήθηκε και ορίστηκε το μέγιστο στις 762,03 από 745,12 μονάδες στις 15:40. H έναρξη έγινε με σημαντικό ανοδικό χάσμα αφού οι πωλητές καθόρισαν τις τιμές για μια ζήτηση σε αρκετά blue chip ασυνήθιστα ακόρεστη. Αλλά μετά τις 15:55 οι πιέσεις σταθεροποιήθηκαν  και ο μέσος όρος από τότε ως το πέρας της συνόδου μέσω δημοπρασιών κινήθηκε πτωτικά χωρίς πιθανότητες να βρεθεί σε αρνητικό πεδίο. Οι συνήθως πτωτικές  Τράπεζες είχαν την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά αλλά στο μέγιστο του ΓΔ (+3,45%) ο δείκτης τους είχε μεταβολή +14,11% χτυπώντας τις 848,42 μονάδες από 703,3 κατώτερο μέρας την Τρίτη πραγματοποιώντας ένα άλμα άνω του 20% σε ένα διήμερο.

Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν ανώτεροι από της Τετάρτης και η τελική εικόνα επιδεινώθηκε όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ, προφανώς γιατί οι οριακές πτωτικές μεταβολές των βασικών δεικτών στη Wall Street δεν επηρέασαν θετικά τη διάθεσή τους.

Με απώλειες οι ΑΔΜΗΕ -0,53%, ΕΕΕ -0,39% από -1,33%, ΛΑΜΔΑ -1,49%, ΜΠΕΛΑ -1,63% από  +2,10%, και ΤΙΤΚ -0,32% από +1,93%, χωρίς μεταβολή  ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Από τα 18 από 10 την προηγούμενη ανοδικά blue chip είχαν κέρδη από +2% και πάνω ΦΡΛΚ, ΣΑΡ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ.

Το μέγιστο σημειώθηκε στο δεύτερο μέρος  και στην τελευταία ώρα η τιμή κλεισίματος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχές που υπερτερούσε η ζήτηση μέσα στη σύνοδο. Υπήρξε μέσα στη μέρα ανοδικό χτύπημα της οροφής των 760 μονάδων αλλά η κίνηση έδειξε εξαφάνιση του μίζερου κλίματος και όταν φάνηκε η διάθεση ανάκτησης του επιπέδου των 750, τα κύματα εντολών αγοράς σε τραπεζικά blue chip γύρισαν τις τιμές και ανάγκασαν τους βασικούς δείκτες σε κίνηση σε ανώτερα επίπεδα για τα περισσότερα λεπτά της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στις δημοπρασίες υπήρξε μικρή πίεση των Τραπεζικών μετοχών καθώς ο δείκτης τους ξεκίνησε από τις 741 μονάδες χωρίς χάσμα και βρέθηκε στις 830 μονάδες  (+12%) χτύπησε πάνω από τις 848,4 με κέρδη άνω του 14% και είχε κλείσιμο 30 μονάδες  χαμηλότερα από εκεί με άνοδο +10,32%.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο εύρος (23,3 μονάδες) σε σχέση με τις 14,3  μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που ανέβηκε στα 51,748 από 50,861 εκατ. ευρώ. 

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +11,46% από -2,48%, την ΕΤΕ στο +8,65% από -1,48%, ΕΥΡΩΒ +5,80% από +1,29% και η ΠΕΙΡ +18,49% από +0,42%. Η αγορά σήμερα δεν πέρασε στην κυριαρχία των πωλητών, παρά μόνο στο τέλος όταν δεν  αντιστάθηκε με επιτυχία από τις 16:00 ως τις 17:20. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ισότιμα με τα blue chip κερδίζοντας +2,09% από -0,08% την προηγούμενη.                           

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 13) και 3 αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 29 από 16 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 7 από 20 ήταν πτωτικές. Στα 95,582 από 85,365 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 65,74 από 63,01 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος πέρασε σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα έναντι της προηγούμενης συνόδου και οι συστημικές τράπεζες αποτελούν το 68,78% από 73,81% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές αγορές, εμφάνισαν πλάγια δυναμική μετά από ανοδικό ξεκίνημα και ήταν σταθερά στο +0,20% το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενώ όλη την ώρα τα futures για τους αμερικάνικους δείκτες είχαν οριακές μεταβολές. Όταν τελείωσαν οι συναλλαγές στην Αθήνα, οι μεταβολές των περισσότερων είχαν θετικά πρόσημα και σχετικά μικρό μέγεθος.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,46% και έφθασε στις 754,76 από 736,64 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1982,54 από 1935,26 με μεταβολή +2,44% Οι δημοπρασίες άλλαξαν κατά 1 μονάδα χαμηλότερα την τιμή για τον ΓΔ και κατά 4,3 τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε λίγο κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,582 από 85,365 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,610 από 6,837 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 90,475 από 76,856 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,947 από 0,802 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 123,445 από 157,269 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 72 από 46 των καθοδικών σε 31 από 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 26. 

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με μειωμένη αισιοδοξία τα στοιχήματα για το τέλος τρίτου τριμήνου

Στη σύνοδο της Πέμπτης 28/9, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, μόνιμα ανοδική πορεία. Το ελάχιστο ορίστηκε στις 1938,66 μονάδες και ήταν η τιμή ανοίγματος. Το μέγιστο στις 2007,26 ήρθε στις 11:30. Με μικρή διάθεση επέμβασης προς τα κάτω, μέσω των δημοπρασιών, το κλείσιμο έγινε στις 1982,54 μονάδες, με μεταβολή +2,44%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 26,409 από 18,416 εκατ. ευρώ την περασμένη συνεδρία.                                                                                                                   

Για τη σειρά Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 2194 συμβολαίων με ανώτερο στις 2007,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 1945,00 και οι ανοικτές θέσεις περιορίστηκαν σε 4565 από 4785 ΣΜΕ. Με εκκαθάριση στις 1987,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 98 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με 177 από 138 ανοικτά συμβόλαια με εκκαθάριση στις 1987,75 μονάδες. Οι traders διατήρησαν την προ-πορεία του ΣΜΕ Οκτωβρίου έναντι του δείκτη στις 4,75 από 9,7 μονάδες την Τετάρτη.

Από την εικόνα στα δικαιώματα προαίρεσης φάνηκε πως οι traders εκτιμούν ότι ο 26άρης μπορεί να πιάσει τιμές στη ζώνη μεταξύ τις 1900 ως τις 2050 μονάδες. Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΕΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΡΙΒ, ΦΡΛΚ και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ και ΜΠΕΛΑ.

«Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να υπερβεί και να επιβεβαιώσει, σε πρώτη φάση, τις 775 μονάδες και σε δεύτερη τις 800 μονάδες, για να αλλάξουμε την επιφυλακτική μας στάση.

Αντίστοιχα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να υπερβεί τις 2060 μονάδες και στην συνέχεια τις 2100 - 2110 μονάδες για να άρουμε την επιφυλακτικότητα μας. Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις για μεν τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 725 - 710 μονάδες, ενώ για τον FTSE26 εντοπίζονται στις 1915 & 1870 μονάδες.

Επιπλέον θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της τρέχουσας εβδομάδας που συμπίπτει με το κλείσιμο του μήνα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πέσουμε στην παγίδα ενός δυνητικού "window dressing" αποτιμήσεων Θεσμικών χαρτοφυλακίων. Το γεγονός ότι η ανοδική αντίδραση γίνεται με μειωμένους τζίρους σε σχέση με τις πτωτικές συνεδριάσεις, ενισχύει την υπομονή και την αυτοσυγκράτησή μας». Σημείωσε χθες ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ που παρέχει στο επενδυτικό κοινό τις εκτιμήσεις του συχνά και συνήθως επιβεβαιώνεται. Συμπλήρωσε χθες το σχόλιο του αναφερόμενος σε τρία Τραπεζικά blue chip: «Τα 0,3250 ευρώ για την ΕΤΕ, τα 2,03 για την ΑΛΦΑ και το 0,8330 για την ΕΥΡΩΒ αποτελούν σημαντικές αντιστάσεις, που μόνο αν κατοχυρωθούν θα βελτιώσουν την τεχνική τους εικόνα».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Γιώργος Αναβαλόγλου της Guardian Trust S.A.

Το 'φαινόμενο της πεταλούδας' είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι 'αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα" αναφέρει ο Γιώργος Αναβαλόγλου.

Έτσι λοιπόν θα μπορούσε να πει κάποιος ότι από τους πρόσφατους τυφώνες στην Αμερική, που είχανε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα στο πέρασμα τους, ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις από Αμερικανικά funds στις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών ισοπεδώνοντάς τες στην κυριολεξία.

Τι έχει συμβεί όμως πραγματικά; Από τον Ιούλιο που μας πέρασε το ΔΝΤ ξεκίνησε μία κουβέντα στην οποία ζητούσε από τις Ελληνικές Τράπεζες να γίνουν νέα "stress tests" και μάλιστα με έλεγχο των ποιοτικών τους στοιχείων (ΑQR). Η συζήτηση αυτή άρχισε να κορυφώνεται και να γίνεται πιο έντονη λίγο πριν τις Γερμανικές εκλογές, με αποτέλεσμα να ακούγονται διάφορα ποσά που χρειάζονται οι Ελληνικές Τράπεζες για μία νέα ανακεφαλαιοποίησή τους που κυμαίνονταν από τα 5 έως και τα 10 δισ. ευρώ.

Η Αγορά και κυρίως Αμερικανικά funds, στο άκουσμα αυτό προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις των Τραπεζικών μετοχών, με αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι τιμές τους να γκρεμιστούν. Η συνέχεια λίγο - πολύ γνωστή, ενδεικτικά η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από τα 5 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο έφτασε στο χαμηλό των 2,08 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε και ότι το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών δεν ήταν ευνοϊκό προς την Χώρα μας και αυτό διότι η παράταξη του κυρίου Σουλτς θα παραμείνει στην Αντιπολίτευση, κάνοντας έτσι πολύ πιο χρονοβόρα τη διαδικασία σχηματισμού Κυβέρνησης στη Γερμανία, σε μία χρονική στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, καθώς πρέπει να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση και να διευθετηθεί το θέμα του χρέους.

Παρόλα αυτά το να συζητά κανείς δημόσια για τις Ελληνικές Τράπεζες για το πόσα λεφτά μπορεί να χρειαστούν σε νέα κεφάλαια και να γίνονται διάφορες εικασίες, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στη εικόνα της Χώρας, πόσο μάλιστα μετά από μία τεράστια προσπάθεια και τη στιγμή που έχει αρχίσει και φέρνει καλά αποτελέσματα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες περνώντας σε ανάπτυξη μετά από τόσα πολλά χρόνια.

Τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν συζητούνται δημόσια, απλά βλέπουμε για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ και την Ευρώπη να βρίσκονται σε μία κόντρα για ένα άλλο θέμα αυτό των Τραπεζών.

Στην προηγούμενη αξιολόγηση η διαφωνία ήταν στο ζήτημα του χρέους και όπως τότε έτσι και τώρα χαμένη βγαίνει η Χώρα μας, που βρίσκεται στη μέση και προσπαθεί να δει ποια είναι η ιδανική λύση.Κάποια στιγμή όμως αυτό πρέπει να τελειώσει αλλιώς θα βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.

Άλλοι πάλι λένε ότι το πρόβλημα δεν είναι στο αν θα χρειαστούν οι Τράπεζες νέα κεφάλαια, αλλά στο πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν στο θέμα της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων. Έτσι μέσω των πωλήσεων των μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών στο Χρηματιστήριο, τα funds πιέζουν ακόμη περισσότερο στην ταχύτερη ολοκλήρωση του συγκεκριμένου πολύ σοβαρού ζητήματος.

Όμως εδώ θα πρέπει να σταθούμε λίγο και να πούμε ότι από τη μία υπάρχει το ζήτημα της ταχύτητας του χρόνου που κινούνται οι Τράπεζες για το θέμα των "κόκκινων" δανείων, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε και να τα ισοπεδώνουμε όλα, δηλαδή δεν μπορούν να γίνονται δεκτές όλες οι απαιτήσεις των funds που ζητούν να αγοράσουν τα "κόκκινα" δάνεια. Υπάρχουν και κάποια όρια που πρέπει να τηρηθούν.

Όσον αφορά το Χρηματιστήριο και αν εξαιρέσουμε τις μετοχές των τραπεζών που συνεχίζουν να έχουν έντονη μεταβλητότητα, οι υπόλοιπες μετοχές, θα έλεγε κανείς, ότι κινούνται κάπως διαφορετικά, η κάθε μία για το δικό της λόγο.

Μένει να δούμε πότε θα ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των Αμερικανικών funds, τα οποία έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν αυτή τη στιγμή από τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών, μία απόφαση που θα έλεγε κανείς ότι την έχουν πάρει λίγο νωρίς μιας και τα "stress tests" θα γίνουν στους επόμενους οχτώ μήνες και τα οποία ακόμη δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα θα έχουν, αν οι Τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια, πόσα κεφάλαια χρειάζονται και πώς αυτά θα καλυφθούν. Υπομονή λοιπόν και ας ελπίσουμε πολύ σύντομα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο χώρο των Ελληνικών Τραπεζών.  

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους σήμερα Παρασκευή 29/9 μετά από μια δύσκολη εβδομάδα κατά την οποία η εκτίναξη της πιθανότητας μιας ακόμα αύξησης του επιτοκίου στις ΗΠΑ οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων  των ΗΠΑ σε επίπεδα που αντιστοιχούν στα υψηλά εννέα ετών και αύξησε το κόστος δανεισμού στην περιοχή.

Η δραστηριότητα αφορούσε κυρίως στο κλείσιμο των βιβλίων για το τέλος του μήνα και του τρίμηνου, ενώ οι κινήσεις στις αγορές ήταν στην καλύτερη περίπτωση οι ελάχιστες.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia Pacific, εκτός της Ιαπωνίας, ανέβηκε +0,2%, αλλά εξακολουθεί να υποχωρεί κατά 2% στην εβδομάδα μέχρι τις 7:30 ώρα Ελλάδας.

Ο Nikkei .N225 της Ιαπωνίας έχασε -0,18%, και στην Νότια Κορέα η αγορά κατάφερε να κερδίσει +0,81%. Οι μετοχές της Shanghai  με τον SSEC σημείωσαν άνοδο 0,22%, αλλά ήταν επίπεδος την εβδομάδα.

Το άλμα στις αποδόσεις των διετών ομολόγων αποδείχτηκε πολύ τονωτικό για το δολάριο ΗΠΑ. Σε ένα καλάθι νομισμάτων ο δείκτης δολαρίου .DXY αυξήθηκε κατά 0,14% την Παρασκευή στο 93,217, για να διατηρήσει κέρδη 1,1% αυτή την εβδομάδα.

Το ευρώ κυμάνθηκε στα 1,1778 δολάρια, έχοντας αναπηδήσει από πυθμένα έξι εβδομάδων ύψους 1,1715 δολαρίων, αλλά ήταν ακόμα κάτω κατά -1,5% για την εβδομάδα μέχρι σήμερα. Αν παραμείνει εκεί, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από τον Νοέμβριο του 2016.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα