Τραμπ: Ιστορική ευκαιρία η φορολογική μεταρρύθμιση

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 10:15
UPD:11:15
REUTERS/JONATHAN ERNST

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει το προτεινόμενο σχέδιό του για τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ιντιανάπολις.

A- A A+

Το πλαίσιο της φορολογικής του μεταρρύθμισης, με κεντρικά σημεία τη μείωση της φορολογίας, αλλά και την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια ομιλίας του στην Ιντιανάπολις.

«Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία… Περίμενα γι’ αυτό πολύ καιρό. Θα μειώσουμε τους φόρους για τη μεσαία τάξη και θα απλοποιήσουμε τον φορολογικό κώδικα, ώστε να είναι πιο δίκαιος για τον μέσο Αμερικανό. Παράλληλα, θα φέρουμε πίσω τις θέσεις εργασίας και τον πλούτο που έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας μας» ανέφερε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να προωθήσει την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για την φορολογική μεταρρύθμιση ως ένα πακέτο μέτρων που θα ωφελήσει οικονομικά τη μεσαία τάξη, τους Αμερικανούς εργαζόμενους, αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ.

«Δεν είναι καλό για μένα, πιστέψτε με»

Στην ομιλία του υποστήριξε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει δεν είναι υπέρ των πλουσίων στις ΗΠΑ, όπως είναι ο ίδιος, καθώς θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές και «παραθυράκια» για την κατηγορία αυτή των Αμερικανών φορολογουμένων. «Δεν είναι καλό για μένα, πιστέψτε με» είπε ο Τραμπ, που είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια, που δεν έχει δημοσιοποιήσει τις φοροαπαλλαγές του.

Σύμφωνα με την πρόταση του Τραμπ το υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης μειώνεται από το 39,5% που είναι σήμερα σε 35%, ενώ υπάρχει το περιθώριο για τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου να διαμορφώσουν έναν τέταρτο συντελεστή για τα υψηλότερα εισοδήματα.

REUTERS/BRYAN WOOLSTON

Διαδηλωτής κρατά ένα πλακάτ στο πλαίσιο διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου στην Ιντιανάπολις.

Παράλληλα, με τα οφέλη για την μεσαία τάξη, ο Τραμπ δίνει έμφαση και στα οφέλη που θα έχουν από την φορολογική μεταρρύθμιση οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Οφέλη στις επιχειρήσεις που θα επαναπατριστούν

Πέρα από την μείωση της φορολογίας των εταιρικών κοινοπραξιών σε ποσοστό «όχι μεγαλύτερο του 20%» η πρόταση του Τραμπ προβλέπει οφέλη για τις επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής τους εντός των ΗΠΑ και θα αποφασίζουν να φέρουν επίσης εντός της αμερικανικής οικονομίας τα κέρδη τους, που υπολογίζονται σε «τρισεκατομμύρια» δολάρια και τα οποία βρίσκονται σήμερα σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους. «Το φορολογικό πλαίσιο που προτείνουμε θα σταματήσει να τιμωρεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις που διατηρούν τα κέντρα διοίκησής τους εντός των ΗΠΑ. Τιμωρούμε τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε αμερικανικό έδαφος. Όταν οι επιχειρήσεις μας μεταφέρονται σε άλλες χώρες, είναι οι εργαζόμενοί μας που πληρώνουν το τίμημα» επισήμανε.

Φόρος μέχρι 25% για μικρομεσαίους

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών, αλλά και ένα θετικό οικονομικό όφελος για την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της. Παράλληλα, ο φόρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχει οροφή σε ποσοστό 25%, όπως γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου καταρτίστηκε μετά από μήνες κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεων μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι επιδιώκει και την υποστήριξη των Δημοκρατικών προκειμένου να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Δίλημμα Τραμπ σε Δημοκρατικό γερουσιαστή

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνόδευε στην ομιλία του στην Ιντιάνα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Ντόνελι, ο οποίος εκλέγεται στην πολιτεία και θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, το 2018. Ο Τραμπ δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το γεγονός αυτό, θέτοντας το δίλημμα στον γερουσιαστή να υποστηρίξει την φορολογική μεταρρύθμιση ή στην αντίθετη περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο την επανεκλογή του.

«Εάν ο γερουσιαστής Ντόνελι δεν το εγκρίνει -καθώς όπως ξέρετε βρίσκεται στην άλλη πλευρά- τότε θα έρθουμε εδώ και θα πραγματοποιήσουμε προεκλογική εκστρατεία εναντίον του σε τέτοιο μέγεθος που δεν θα το πιστεύετε. Νομίζω όμως, ότι θα το εγκρίνουν. Νομίζω ότι θα έχουμε αρκετούς Δημοκρατικούς που θα μας ακολουθήσουν, καθώς αυτό είναι το σωστό» είπε απευθυνόμενος στον Ντόνελι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, CNN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή