Κάτω από τα 59 δολ. το βαρέλι το αργό

Απουσία επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Δέλτα του Νίγηρα
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2006 07:02

ΚΑΤΩ από τα 59 δολ. το βαρέλι υποχώρησε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, απουσία – μέχρι στιγμής – επιθέσεων ανταρτών στο σύστημα παραγωγής πετρελαίου στη Νιγηρία, μετά τις απειλές της περασμένης εβδομάδας, στην πέμπτη σε μέγεθος χώρα προμηθειών των ΗΠΑ.

Στις εταιρείες πετρελαιοειδών δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους ή να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «This Day» στο Λάγος, στις 4 Νοεμβρίου, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κοινού Επαναστατικού Συμβουλίου. Το venture της Royal Dutch Shell Plc στη Νιγηρία άρχισε πάλι την εβδομάδα που πέρασε την άντληση πετρελαίου σε δύο σταθμούς, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 25 Οκτωβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε έως 37 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 58,77 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:46 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 58,85 δολ. το βαρέλι.

Στις 3 Νοεμβρίου τα συμβόλαια του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 1,26 δολ., ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στα 59,14 δολ. το βαρέλι, τη μεγαλύτερη άνοδο σε επτά ημέρες, μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι οι αντάρτες ετοιμάζουν συντονισμένη επίθεση στο Δέλτα του Νίγηρα, τη χώρα της Δυτικής Αφρικής με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου της περιφέρειας. Ανοδικά κινήθηκε επίσης το πετρέλαιο μετά την έκθεση για την ανεργία στις ΗΠΑ, η οποία υποχώρησε απροσδόκητα στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας, περιορίζοντας την προοπτική της υποχώρησης της ζήτησης στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Η Νιγηρία, η έκτη μεγαλύτερη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ, άντλησε 2,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον περασμένο μήνα. Περίπου 500.000 της ημερήσιας παραγωγής έχει σταματήσει από τις επιθέσεις των ανταρτών στους αγωγούς πετρελαίου στον εξαγωγικό σταθμό Φορκάντος από τον Φεβρουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα