Οι αγορές έτοιμες για το κλείσιμο μιας καλής χρονιάς

Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2006 09:41

ΕΤΟΙΜΕΣ για το παραδοσιακά καλό τελευταίο δίμηνο εμφανίζονται οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, έχοντας ξεπεράσει αλώβητες τους σκοπέλους του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, στατιστικά δύο από τους δυσκολότερους μήνες κάθε έτους.

Το φετινό κατόρθωμα μάλιστα ενισχύει ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία για την πορεία του τελευταίου διμήνου καθώς τα χρηματιστήρια κατάφεραν να καταγράψουν κέρδη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο (τον προηγούμενο μήνα μάλιστα «ξέχασαν» να γιορτάσουν τις μαύρες επετείους των χρηματιστηριακών κραχ του 1920 και του 1987).

Η σταθερότητα των ρυθμών ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η ικανοποιητική κερδοφορία, η συγκράτηση του πληθωρισμού και των τιμών πετρελαίου και τέλος η ελπίδα ότι ολοκληρώνεται η ανοδικός κύκλος των επιτοκίων παγκοσμίως, δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για νέα ενίσχυση της επενδυτικής ψυχολογίας.

Έχουν μεσολαβήσει έξι χρόνια από την τελευταία φορά που οι μετοχικές αξίες στα διεθνή χρηματιστήρια έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Και οι «οιωνοί» για το τελευταίο δίμηνο του 2006 φαίνεται πως είναι με το μέρος των επενδυτών: Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, η αμερικανική οικονομία φαίνεται να οδεύει προς «ομαλή προσγείωση», τα εταιρικά κέρδη κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ κλίμα ευφορίας επικρατεί σε αναδυόμενες αγορές, όπως και στις αγορές της Ευρώπης.

Στρατηγικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι παραμένουν κάποιοι κίνδυνοι που απειλούν το κλίμα χρηματιστηριακής ευφορίας -όπως οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ενδείξεις επιβράδυνσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης- κίνδυνοι που ενδεχομένως να περιορίσουν -αλλά όχι και να αναχαιτίσουν- την ανοδική πορεία των μετοχικών αξιών.

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ο δείκτης Morgan Stanley Capital International World -o οποίος απαρτίζεται από μετοχές σε 23 ανεπτυγμένες αγορές- ενισχύθηκε κατά 4,1%. Ο αντίστοιχος δείκτης Αναδυομένων Αγορών (ΜSCI Emerging Markets) ήταν ενισχυμένος κατά 4,1%, σημειώνοντας την έβδομη άνοδο κατά τα τελευταία οκτώ τρίμηνα. Οι μετοχές στις αγορές της Ευρώπης βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών, ενώ ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο σημείωσε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, πάνω από τις 12.000 μονάδες.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters -στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατηγικοί αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων από όλον τον κόσμο- οι περισσότεροι διατηρούν την αισιοδοξία τους για την πορεία των εταιρικών κερδών, διατηρώντας την «όρεξή» τους για την ανάληψη ρίσκου, παρά τα «σύννεφα» που επισκιάζουν την παγκόσμια οικονομία.

«Οι αμερικανικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε καταπληκτική «φόρμα», χάρη στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80», επισημαίνει ο Τζέιμς Έιγουοντ της Awad Asset Management. Σύμφωνα με την Thomson Financial, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αυξήθηκαν περισσότερο από 10% και για 13ο διαδοχικό τρίμηνο. Morgan Stanley και Goldman Sachs έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την εταιρική κερδοφορία του 2006.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Χονγκ-Κονγκ, Ταϊπέι, Τόκιο, Τορόντο και Σίδνει αναμένεται να σημειώσουν φέτος κέρδη μεταξύ 6% και 21%.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης δείχνει επίσης έτοιμος να συμμετάσχει στο πάρτι των διεθνών χρηματιστηρίων. Τα διατηρούμενα υψηλά κέρδη των τραπεζών στο εννεάμηνο, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη νέα μετοχοποίηση του ΟΤΕ εκτιμώνται ικανοί καταλύτες ώστε να οδηγήσουν το δείκτη στις 4.300 μονάδες μέχρι το τέλος του 2006.

Οπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η υψηλή κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας (17,2 δισ. ευρώ) και του ΟΤΕ (10,1 δισ. ευρώ) -αποτελούν πλέον το 18% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.- είναι επιπλέον στοιχείο ικανό να επηρεάσει την εικόνα του γενικού δείκτη. Ο Ελληνας αναλυτής επισημαίνει ότι εκτός της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η μικρή κεφαλαιοποίηση βρίσκεται σε ανοδική εξέλιξη, στοιχείο που συναινεί για εντυπωσιακό φινάλε έως το τέλος του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΓΔ
  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα