Ευρωβαρόμετρο: Παρελθόν η μόνιμη θέση εργασίας σύμφωνα με το 84% των Ελλήνων

«Ναι» στην ευελιξία των συμβάσεων εργασίας από το 75% των ελλήνων πολιτών
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2006 17:28

Το 84% των Ελλήνων -και το 76% των πολιτών στην Ε.Ε. των «25»- δηλώνει πως «η μόνιμη θέση εργασίας ανήκει στο παρελθόν», σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης του Ευρωβαρόμετρου για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική στην Ε.Ε., που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Το 75% των Ελλήνων θεωρεί ότι «οι συμβάσεις εργασίας πρέπει να καταστούν πιο ευέλικτες προκειμένου να ενθαρρυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας», με το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ των «25» στο 72%. Μεταξύ των κρατών μελών, τη μεγαλύτερη ευελιξία στις συμβάσεις εργασίας υποστηρίζουν οι Σλοβένοι με 89%, οι Λιθουανοί και οι Πολωνοί με 85%, ενώ λιγότερο ένθερμοι υποστηρικτές εμφανίζονται οι Τσέχοι με 58%, οι Ολλανδοί με 61% και οι Ισπανοί με 62%.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Ελληνες (56%) είναι, μετά τους Ούγγρους (73%), οι ευρωπαίοι πολίτες που θεωρούν ότι ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων στη χώρα τους συνταξιοδοτείται πρόωρα. Στους «25» το 45% των πολιτών εκτιμά ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Εσθονία με 17% και τη Λιθουανία με 16%.

Από τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης προκύπτει ακόμη ότι το 78% των Ελλήνων, και το 84% των πολιτών στους «25», θεωρεί ότι θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ στην ερώτηση για το κατά πόσο είναι αισιόδοξοι πως θα έχουν θέση εργασίας σε δύο χρόνια, τα ποσοστά μειώνονται σε 37% για τους Ελληνες και 46% για τους «25».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ως παράγοντα βελτίωσης των επαγγελματικών προοπτικών, προκύπτει ότι μόνο το 9% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει παρακολουθήσει κάποια μορφή κατάρτισης τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στους «25», καθώς στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24%. Υψηλά ποσοστά συμμετοχής σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δηλώθηκαν στη Σουηδία (54%) και την Ολλανδία (42%).

H κοινοτική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 5 Μαϊου - 11 Ιουνίου και έλαβαν μέρος 28.855 πολίτες, εκ των οποίων 1.000 Ελληνες.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα