Market beat: Η εβδομάδα ξεκαθαρίζει το είδος και την ισχύ της ανοδικής αντίδρασης

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 10:09
UPD:10:10
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι Γερμανικές εκλογές ορίζουν «νικητές» και εκτός Γερμανικής επικράτειας. Ξεκαθάρισμα θα γίνει πιθανότατα το Δεκέμβριο αλλά όχι χριστουγεννιάτικα. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μια κίνηση σχήματος V ήταν αυτή που έκανε ο ΓΔ και το σύνολο σχεδόν των κλαδικών δεικτών της εγχώριας αγοράς, με επιδεικτική αδιαφορία σε κάποιες συνόδους, για το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Οι θεσμικοί έδειξαν να επικεντρώνονται, για τη στάση φυγής ή ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, στα εσωτερικά προβλήματα και κύρια στις παρασκηνιακές εξελίξεις γύρω από αυτά. Δεν ήταν βουβή η ειδησεογραφία. Ήταν αρνητικές οι ειδήσεις που επηρέασαν τις κινήσεις των ξένων κύρια θεσμικών που τον Σεπτέμβριο, θα φανεί από τα στατιστικά της ΕΧΑΕ, απέσυραν κεφάλαια.

Οι επενδυτές έδειξαν να αντιδρούν έντονα στους κεραυνούς εν αιθρία από την Ελντοράντο Γκολντ, ενώ τα πρώτα σχόλια των αρμοδίων για τους ελέγχους που αφορούν στη τρίτη αξιολόγηση, επιδείνωσαν το κλίμα. Την κατάσταση έκανε ακόμα πιο «παράξενη», η υπόθεση του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς. Και αυτά είναι μέρος των ζητημάτων που διαμορφώσανε το φρόνημα των επενδυτών, καθώς υπάρχουν και στο διεθνές σκηνικό ζητήματα που προκαλούν ανατριχίλα στους διαχειριστές κεφαλαίων. Όπως η ένταση μεταξύ Β Κορέας και ΗΠΑ που ξετυλίχθηκε πρόσφατα στην έδρα του ΟΗΕ και το Κουρδικό δημοψήφισμα, με άγνωστη συνέχεια αλλά σε κάθε περίπτωση ανησυχητική.    

Οι αντιδράσεις των εγχώριων παραγόντων στις πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών στο ΧΑ είναι πανομοιότυπες. Αντιμετωπίζουν την κίνηση του ΓΔ ως απόλυτα συντονισμένη με τις «εντολές» που δίνουν τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης και θέτουν επίπεδα αντίστασης για τους βασικούς δείκτες και τον Τραπεζικό σε μια έμμεση παραδοχή ότι αυτός ο κλάδος απασχολεί τους περισσότερους. Άλλωστε αυτή την εποχή οι Τράπεζες ήταν στο τιμόνι και στην κάθοδο και στην άνοδο των τιμών τις τελευταίες δυόμιση συνεδριάσεις.

Το διεθνές κλίμα, που όταν κυριαρχεί η διάθεση φυγής από τις αξίες υψηλού κινδύνου επηρεάζει τις συναλλαγές του ΧΑ σε αντίθεση με την σχετική αδιαφορία των θεσμικών για τα όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες αγορές όταν αυτές κινούνται ανοδικά, είναι ουδέτερο προς αρνητικό. Επίσης το τέλος του τρίτου και ανοδικού τριμήνου για τα διεθνή χρηματιστήρια «υπόσχεται» ενθυλάκωση κερδών καθώς το πλήθος των υπερβάσεων του ρεκόρ υψηλών βίου είναι μεγάλο όπως και οι αποδόσεις από επιμέρους τίτλους. Οι εντάσεις στην Β Κορέα δεν υποχωρούν.

Γίγαντες μάχονται πλέον στο ταμπλό του ΧΑ και συνεπώς το ξεγέλασμα των ιδιωτών επενδυτών που ορισμένοι υποστηρίζουν πως έγινε δεν χρειάζεται να σχεδιαστεί.

Οι συστημικές τράπεζες την περασμένη βδομάδα είχανε τζίρους που στις τέσσερις από τις πέντε συνόδους ήταν πάνω από το 70% του συνολικού. Με τον ημερήσιο τζίρο τους 57 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή των ιδιωτών είναι μικρή και αδύναμη στον ορισμό της τάσης τους, ενώ αποτελούν τον κεντρικό διαμορφωτή της πορείας των ΓΔ και 26άρη. Όσοι έχουν θέσεις σε τραπεζικά blue chip ζουν καταστάσεις που παράγουν… αδρεναλίνη, οι εκτός, έχουν την αγωνία του πάγκου μιας αθλητικής ομάδας. Πότε θα διαλέξουν οι θεσμικοί τις μετοχές τους, για να τις κινήσουν αντίστοιχα με την μεταβολή του μέσου όρου.

Για αυτόν οι προϋποθέσεις από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών εμφανίζονται στα σχόλιά τους. Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε: «Η καθοδική ρήξη του αποτυπωμένου πλαγιοκαθοδικού καναλιού, στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του Γενικού Δείκτη, στις 782 μονάδες, έδωσε, τεχνικά, ως τον επόμενο καθοδικό στόχο το ύψος του καναλιού στις 738 με 735 μονάδες. Τεχνικό σημείο, όπου ο Γενικός Δείκτης κάλυψε κατά γράμμα, καθώς όχι μόνο το προσέγγισε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά έδωσε και ανοδικό rebound προς τη κάτω πλευρά του προηγούμενου καναλιού του Ιουλίου στις 780 μονάδες περίπου.

Το ζητούμενο για τους “Buyers”, για να αρχίσουν να έχουν βλέψεις προς τη ζώνη των 810 με 800 μονάδων, είναι όχι μόνο η γρήγορη επανείσοδος του Δείκτη άνω των 780 μονάδων, αλλά και η έπειτα διακράτησή του. Στη περίπτωση όμως, που ο Γενικός Δείκτης δηλώσει σημάδια ανοδικής κόπωσης χαμηλότερα των 780 με 785 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε άλλο ένα καθοδικό πέρασμα από την περιοχή των 750 μονάδων, με διαθέσεις επίσκεψης του πεδίου στήριξης της Άνοιξης του 2015, των 738 με 715 μονάδων».

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ παρατηρούσε: «Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να υπερβεί και να επιβεβαιώσει κλείσιμο άνω των 800 μονάδων, για να αλλάξουμε την επιφυλακτική μας στάση. Αντίστοιχα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να υπερβεί τις 2100 - 2110 μονάδες για να επανέλθει το ανοδικό σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις για μεν τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 730 - 710 μονάδες, ενώ για τον FTSE εντοπίζονται στις 1930 & 1870 μονάδες».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αλλαγές στις συνθήκες άλλαξαν τις επενδυτικές συνήθειες

Πολλές φορές οι αγορές, δηλαδή το επενδυτικό κοινό, βρίσκεται πιο μπροστά από τους καθ’ ύλη αρμόδιους αναφορικά με τα θεμελιώδη κάθε οικονομίας. Δηλαδή τα μέλη των συμβουλίων των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών που παίρνουν αποφάσεις επί της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών που εποπτεύουν σε οικονομίες με βαρύτητα στην πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τον φετινό Σεπτέμβριο, «μίλησαν» όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες με πρώτη και καλύτερη την ΕΚΤ. Άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα και υπαινίχθηκε πως θα μειώσει τον μηνιαίο βηματισμό της στις αγορές αξιών του ευρώ, το γνωστό QE, που αποφασίστηκε για να αναζωπυρωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη. Η ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί με τη βοήθεια της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θεωρήθηκε ικανοποιητική, καθώς η Γερμανική οικονομία βρίσκεται στα καλύτερά της, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν αδύναμες.

Στις ΗΠΑ η Fed υποσχέθηκε μια ακόμα αύξηση των βασικών της επιτοκίων το Δεκέμβριο και άλλες τρεις το 2018. Ωστόσο, όταν η Πρόεδρος Τζάνετ Γιέλεν  χρειάστηκε να αναφερθεί στις πληθωριστικές πιέσεις, που επίσης ήταν αδύναμες παρά την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, χρησιμοποίησε τη λέξη «μυστήριο». Γιατί ήταν αξίωμα για τους οικονομολόγους το φαινόμενο της ανόδου των τιμών καταναλωτή όταν η απασχόληση ανέβαινε σε επίπεδα ρεκόρ. Γιατί  προκαλείτο άνοδος στις αμοιβές των εργαζόμενων, που περνούσε σταδιακά στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.  

Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε πιστή στο πρόγραμμα αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, για να ξεφύγει η οικονομία από τον στραγγαλιστικό στασιμοπληθωρισμό, έχοντας πετύχει λίγα στο μέτωπο των πληθωριστικών πιέσεων αλλά αρκετά σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το μυστήριο του πληθωρισμού

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve με διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον πληθωρισμό, ανέπτυξαν την Παρασκευή το ζήτημα που αντιμετώπισαν. Νομίζουμε ότι εστιάζεται στην εκτίμηση, αν η πρόσφατη πτώση στον ρυθμό της ανόδου των τιμών είναι ασήμαντη ή είναι αποτέλεσμα παγκόσμιων δυνάμεων, που θα μπορούσαν να απορρίψουν οριστικά τους υπολογισμούς της Fed, για την μελλοντική της πολιτική.

Η επίλυση αυτής της συζήτησης θα είναι κρίσιμη για το κατά πόσον η Fed θα προχωρήσει με την αναμενόμενη αύξηση του επιτοκίου τον Δεκέμβριο και με περισσότερες αυξήσεις το επόμενο έτος ή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το «μυστήριο» του πληθωρισμού αποτελεί ένδειξη αλλαγής στον τρόπο καθορισμού των τιμών παγκόσμια. Έχει επίσης κεντρική θέση για ένα ζήτημα ευρείας πολιτικής και οικονομικής σημασίας: πόσο χαμηλά χρειάζεται να πέσει το ποσοστό ανεργίας, πριν αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί και ο ανταγωνισμός για τα αγαθά θα αρχίζει να ωθεί τις αυξήσεις των τιμών σε επίπεδα δυσάρεστα για την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Πρόεδρος της Fed του Ντάλας δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι άλλες δυνάμεις λειτουργούν. Μπορεί να υπάρχουν παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, είπε, ή η τεχνολογία, που δίνουν στους καταναλωτές περισσότερη δύναμη στον καθορισμό των τιμών. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είπε, η Fed θα μπορούσε ενδεχομένως να αφήσει την ανεργία να μειωθεί περαιτέρω, χωρίς να ανησυχούμε για την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αυξηθεί πολύ γρήγορα.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της Fed έδειξαν μια σταθερή πλειοψηφία των αρμοδίων που προτίθενται να αυξήσουν τα επιτόκια τον Δεκέμβριο. Αλλά η διαδρομή από εκεί και πέρα είναι λιγότερο ξεκάθαρη. Ορισμένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναμένουν την εμφάνιση της παραδοσιακής δυναμικής αν η ανεργία παραμείνει χαμηλή και επίσης υποστηρίζουν, ότι θα ήταν χειρότερο για τους εργαζόμενους αν η Fed χρειαστεί αργότερα να αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα.

Οι αντιρρήσεις

"Ένα τρισεκατομμύριο εδώ, ένα τρισεκατομμύριο εκεί, πολύ σύντομα, αρχίζουμε να αναφερόμαστε σε πραγματικά χρήματα." Σημείωσε ο Dr Ed Yardeni παραφράζοντας μια ρήση που αποδόθηκε στον Everett Driksen, ένα πολιτικό από το Ιλλινόις με δράση από το 1933 ως το 1969, που αναφερόμενος σε δισεκατομμύρια τότε, αναγνώρισε ότι οι συνήθειες των κυβερνήσεων στον τομέα των δαπανών μετατράπηκαν σε… ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Είναι τα χρήματα που οι δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ξοδέψει, για να κρατήσουν την οικονομική δραστηριότητα του πλανήτη εκτός της καταστροφικής απραξίας. Σίγουρα αυτό έχει στοιχειώσει τις σκέψεις των συντηρητικά τοποθετημένων ανθρώπων και της στήλης. Ωστόσο, οι αναλύσεις για τις αγορές δεν έχουν βάση το διαχωρισμό του ορθού εναντίον του λάθους. Σχετίζονται με την αναγνώριση και την εκτίμηση της ισχύος της τάσης για άνοδο των τιμών των αξιών, εναντίον της διάθεσης για ξεπούλημα κάποιων assets και αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων. Μέχρι στιγμής, οι πολιτικές με τα τρισεκατομμύρια σχημάτισαν… «πληθωριστικές πιέσεις» για τις τιμές των αξιών υψηλού κινδύνου. Αυτό κατέστη δυνατό επειδή ισχυρές δομικές δυνάμεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας έχουν σχηματίσει μια «τάπα» στον πληθωρισμό των τιμών, ώστε μεγάλο μέρος των τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες έχει οδηγήσει σε πληθωρισμό των περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, είναι κάπως ενοχλητικό να διαπιστώσουμε ότι παρά τα όσα έκαναν για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, που ήταν πιθανώς ο κύριος στόχος τους, οι αρμόδιοι των τρισεκατομμυρίων δεν έδωσαν μια αντίστοιχη αξία ανά δολάριο, ευρώ, γιεν και γιουάν, όπως αναμενόταν.

Οι τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες επιβαρύνθηκαν με τα προγράμματα QE ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΚΤ, της BOJ και της Fed ήταν σε ρεκόρ ύψους 5,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, 4,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα. Το ποσό αυτό ανήλθε στο ρεκόρ των 14,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένο κατά 249,5% ή κατά 10,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τον Αύγουστο του 2008.

Έχουν καταφέρει να τονώσουν την ανάπτυξη που παρέπαιε στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Μέχρι στιγμής, έχουν αποτρέψει μια νέα οικονομική κρίση. Έχουν απογοητευτεί από την προσπάθειά τους να ενισχύσουν τα ποσοστά του πληθωρισμού τους στο στόχο του 2,0%. Ο δείκτης του δομικού πληθωρισμού ΔΤΚ για τις βιομηχανικές οικονομίες του G7 ήταν χαμηλότερος από αυτόν τον στόχο και κυμαίνεται γύρω στο 1,5% από τα τέλη του 2011.

Οι αγορές

Οι αγορές δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν αυτή την «αποτυχία» ως σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες τη βλέπουν ως τέτοια. Διατηρούν την εξαιρετικά διευκολυντική  νομισματική πολιτική τους, αν και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι οικονομίες τους δεν το χρειάζονται. Οι βασικοί δικαιούχοι όλων αυτών εξακολουθούν να είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI (σε δολάρια ΗΠΑ) συνεχίζει να αυξάνεται σε ρεκόρ υψηλών.

Οι ιδιώτες τα τελευταία χρόνια έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με το προφίλ τους ως επενδυτές. Οι περισσότεροι προτίμησαν τις τοποθετήσεις στα παθητικά ETFs αφήνοντας ακόμα και τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, αλλά εκείνοι που τους ταιριάζει μια αγορά με μεγαλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερο κίνδυνο, έχουν προτιμήσει τα παράγωγα… για τον VIX! Ο Δείκτης Μεταβλητότητας CBOE .VIX, έχει τιμή κατά μέσο όρο 11,4 φέτος. Αυτό είναι χαμηλότερο από ό, τι για οποιαδήποτε συγκρίσιμη περίοδο στην ιστορία του τα τριάντα τελευταία χρόνια. Το VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN, το οποίο δίνει κέρδη όσο μειώνεται η αστάθεια ή διατηρείται, είναι πάνω περίπου 100% φέτος. Αλλά οι traders και οι στρατηγικοί επενδυτές προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι έχουν διογκωθεί, ενώ το δυναμικό για κέρδη έχει συρρικνωθεί.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2502,22 μονάδες, είχε επίδοση +0,08% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +11,76%. Ο Dow, με μεταβολή +0,36%, έκλεισε στις 22.349,59 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +13,09%. Ο S&P400 κέρδισε +0,84% με επίδοση στο 2017 +6,51%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,33%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +6,90%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -0,33%, διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +19,39%.

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, κατά -1,74%, στα 1323,50 δολάρια η ουγκιά με την απόδοσή του για το 2017 στο +12,89%. Παράλληλα το πετρέλαιο ενισχύθηκε +1,67%. Στο 2017 χάνει -5,99%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +1,32% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον στο 2017 +2,35%. Ο DAX κέρδισε +0,59%, με απόδοση στο 2017 +9,68%, ομοίως ο CAC ενισχύθηκε +1,29%, με απόδοση +8,62% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,12% και στο 2017 απέδωσε +10,19%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,36% στο 2017 κερδίζει +17,14%. Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχωρώντας -0,48%, στο 2017 κερδίζει +25,18%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +0,78%, έχει επίδοση στο 2017 +10,23%.

Ο Nikkei, με μεταβολή +1,94%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +6,18%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,11%  και επίδοση για το 2017 +17,88%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -1,09%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +19,89%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +0,26% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +26,73%. Πτώση -0,03% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +8,02%. 

Σε λίγο και ο Σεπτέμβριος θα είναι παρελθόν και πιθανότατα τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, στο τέλος του τρίτου τριμήνου, θα σφραγίσουν κέρδη. Η Wall Street και οι μετοχές παγκόσμια σημείωσαν τη μεγαλύτερη αλυσίδα τριμηνιαίων κερδών σε δύο δεκαετίες. Ταυτόχρονα η μεταβλητότητα παρέμεινε σταθερή, στα χαμηλότερα επίπεδα για δεκαετίες. Κατά κάποιο τρόπο, οι τελευταίες μέρες ήταν η πιο ήρεμη περίοδος στην ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ. Υπήρξε λίγο μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά νομισμάτων, με το ευρώ να ξεπερνά τα 1,20 δολάρια και τη στερλίνα να ανακάμπτει εντυπωσιακά. Έτσι την τρέχουσα εβδομάδα, ενδεχομένως οι επενδυτές να αποφασίσουν κάποιες κινήσεις ενθυλάκωσης αξιόλογων κερδών.

ΧΑ

Εβδομάδα μηδενικού αποτελέσματος μετά από μάχες καθημερινά

Εβδομάδα υψηλού διαχωρισμού των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι κυριάρχησαν στις συναλλαγές και καθόρισαν ή καλύτερα καθάρισαν σε κάποιο βαθμό τον ορίζοντα της αγοράς. Ακόμα και σε βάθος 12 τελευταίων μηνών το υψηλό των 859,78 μονάδων που σημείωσε ο ΓΔ ως μέγιστο στη σύνοδο στις 17 Ιουλίου είναι κυρίαρχο. Αντίθετα στο κατώτερο, οι 738,08 μονάδες που εμφανίστηκαν την Τετάρτη 20/9, αποτελούν πλέον χαμηλό τελευταίων τριών μηνών, αλλά και τρίτου τριμήνου και δεύτερου εξαμήνου. Ωστόσο το χαμηλό των τελευταίων έξη μηνών είναι οι 630,358 μονάδες 108,5 χαμηλότερα από τα επίπεδα της Τετάρτης.

Η διόρθωση που έγινε από το μέγιστο ως το χαμηλό δευτέρου εξαμήνου είναι της τάξης του -14,15%  και δεν θα την χαρακτηρίζαμε σεμνή. Όπως επίσης δεν είναι ευκαταφρόνητη η ανοδική αντίδραση που ήταν της τάξης του +4,86% και την σχημάτισε η δυναμική στις δυόμιση συνεδριάσεις που μεσολάβησαν από την εγγραφή των 738,08 μονάδων.

Σε μια συστοιχία  συνεδριάσεων ο ΓΔ κινήθηκε με πορεία σχήματος V, καθώς τη Δευτέρα ξεκίνησε με σημαντικών διαστάσεων πτώση, της τάξης του -2% για τον μέσο όρο, που από τις 776 μονάδες την Παρασκευή προσγειώθηκε στις 760,8. Οι τέσσερις τράπεζες είχαν τζίρο ίσο με το 71,7% του συνολικού και απώλειες πάνω από -3% και εντυπωσίασαν επίσης αυτές για την ΒΙΟ -6,65%, και την ΦΦΓΚΡΠ -8,35%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 77,424 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας περίπου 6 εκατ.

Την Τρίτη το διεθνές κλίμα ήταν έντονα ανοδικό αφού τη Δευτέρα στη Wall Street οι δείκτες σημείωσαν νέα ρεκόρ υψηλών. Οι θεσμικοί του ΧΑ έδωσαν κέρδη στον τραπεζικό κλάδο, με το τζίρο των συστημικών στο 53,4% του συνολικού, αλλά προκλήθηκαν σημαντικές απώλειες για τις ΑΔΜΗΕ -3,08%, ΛΑΜΔΑ -2,29%, ΕΕΕ -2,14%,  και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,05%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,27% και έφθασε στις 762,86 μονάδες και το ελάχιστο ήταν οι 755, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2004,63, με μεταβολή +0,19%. Την Τετάρτη το ταμπλό ειδοποίησε για φρένο στην πτώση, μέσα από την αντίδραση που προκάλεσε η αρχική βουτιά. Αυτή όρισε ελάχιστο για τον μέσο όρο στις 738 μονάδες που προαναφέραμε. Εκείνη τη μέρα η αγορά από απώλειες -3,25%, έκλεισε τελικά με πτώση -0,64% και έφθασε στις 757,98 μονάδες. Αλλά με τζίρο που έπιασε τα 113,9, από 74,4 εκατ. ευρώ την Τρίτη, με αξία πακέτων στα 2 εκατ.  Ήταν η μέρα που η ΠΕΙΡ εμφάνισε απώλειες κοντά στο -22% με την ΑΛΦΑ στο +2,81%, την ΕΤΕ στο +5,61%  και την ΕΥΡΩΒ αμετάβλητη.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι θεσμικοί προκάλεσαν δυο διαδοχικά ανοδικά βήματα της τάξης του +1% στον ΓΔ, που έκλεισε στις 773,94, ενώ ο 26άρης είχε μεταβολή +1,19% από +0,97% την Πέμπτη και κατέληξε στις 2045,88 μονάδες. Ο τζίρος στην τελευταία σύνοδο υποχώρησε σημαντικά, αφού διαμορφώθηκε στα 57,069 από 94,744 εκατ. ευρώ την προηγούμενη και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,496 από 3,944 εκατ. Ο κλάδος των Τραπεζών εμφάνισε άνοδο +2,36% από +3,79% την Πέμπτη, και δύο διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα είχαν επίσης οι εταιρίες Βιομηχανικών Προϊόντων +0,35% από +2,19%, Κοινής Ωφέλειας +1,75% από +1,19%, Τεχνολογίας +1,32% από +2,44%, και Χημικών +0,36% από +2,19%. Μόνιμα απώλειες στο ανοδικό διήμερο εμφάνισαν οι κλάδοι   Εμπορίου -1,29% από -0,02% και οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -0,04% από -0,85%. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,63 εκατ. ευρώ με το μέσο τζίρο των συστημικών τραπεζών στα 57. Γεγονός που δικαιολογεί ως βασικό χαρακτηριστικό της τέταρτης εβδομάδας του Σεπτέμβρη τον κυρίαρχο, από κάθε άποψη, ρόλο των τραπεζικών τίτλων που τελικά αντιστάθμισαν τις μεγάλες απώλειες των blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ. Φόρα ανοδική εμφάνισαν με βάση τις μεταβολές τους στο τελευταίο διήμερο οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου +3,46% από -1,13% Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,81% από -0,23% Ταξίδια Αναψυχή +1,02% από -0,43% και Τροφίμων Ποτών +1,37% από -0,41%.

Οι μετοχές του 26άρη με απώλειες στη βδομάδα χωρίζονται σε αυτές που είχανε απώλειες από -3% και πάνω ήτοι: ΠΕΙΡ -18,3% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -35,5%, ΒΙΟ -5,7% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -10%, ΛΑΜΔΑ -4,6% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -2,6%, ΕΕΕ -3,9% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -0,9%, ΦΦΓΚΡΠ -3,85% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -9,1%, και ΜΥΤΙΛ -3,3% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -4,4%.

Άλλες έξη μετοχές έχασαν στο πενθήμερο από -1,4% ως -2% και ήταν οι ΑΔΜΗΕ -2% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -5,8%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -8,7%, ΤΙΤΚ -1,84% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -8,2%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,79% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -3,0%, ΣΑΡ -1,58% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -1,4%, και ΑΤΤ -1,45% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -27,7%.

Το υποσύνολο των 16 καθοδικών ενισχύεται με άλλες τέσσερις μετοχές που έχουν μεταβολή εβδομάδας κοντά σε αυτή του ΓΔ και είναι οι ΟΛΠ -0,8% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -1,5%, ΓΡΙΒ -0,57% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -3,0%, ΔΕΗ -0,48% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -8,0% και ΕΧΑΕ -0,2% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -3,9%. Στις ανοδικές που αντιστάθμισαν το πτωτικό αποτέλεσμα όσων αναφέραμε ήδη βρίσκονται: ΕΤΕ +13,9% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -6,2%, ΑΡΑΙΓ +6,44% με μεταβολή Σεπτεμβρίου +1,9%, ΕΥΡΩΒ +3,23% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -11,7%, ΑΛΦΑ +5,49% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -9,9%, ΜΠΕΛΑ +3,05% με μεταβολή Σεπτεμβρίου +1,4%, ΜΟΗ +1,91% με μεταβολή Σεπτεμβρίου +4,3%, ΟΤΕ +1,55% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -2,2%, ΕΛΠΕ +0,54% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -3,1%, ΟΠΑΠ +0,33% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -2,8% και ΦΡΛΚ 0% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -10%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Παράγωγα: Χωρίς ορατότητα οι traders και τα ΣΜΕ χωρίς discount ή premium

Στην εβδομάδα μετά την εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου, προέκυψε μείωση στους όγκους των ΣΜΕ επί μετοχών που κυριάρχησαν, λήξης Δεκεμβρίου. Η εμφάνιση αντίδρασης, μετά την εκτόνωση των πιέσεων στα Τραπεζικά blue chip, επηρέασε θετικά τους τζίρους. Ο FTSE26 κατέληξε στις 2045,88 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή +0,07%. Στα options του, ο λόγος των calls προς τα puts έδειξε πως στα 3 puts αντιστοιχούσαν 4 call.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, διαμορφώθηκαν σε 10.508 από 16.705 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 4381 συμβόλαια. Ο μέσος όγκος της σειράς Οκτωβρίου ήταν 2049 συμβόλαια, με 4232 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ Οκτωβρίου, ορίστηκε στις 2045,75 μονάδες, χωρίς προ-πορεία έναντι του 26άρη. Διακινήθηκαν 264 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου, με μέσο όγκο 53 από 16 ΣΜΕ και 149 από 53 ανοικτές θέσεις.

Εβδομάδα υψηλού διαχωρισμού των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι κυριάρχησαν στις συναλλαγές και καθόρισαν ή καλύτερα καθάρισαν σε κάποιο βαθμό τον ορίζοντα της αγοράς. Ακόμα και σε βάθος 12 τελευταίων μηνών το υψηλό των 859,78 μονάδων που σημείωσε ο ΓΔ ως μέγιστο στη σύνοδο στις 17 Ιουλίου είναι κυρίαρχο. Αντίθετα στο κατώτερο, οι 738,08 μονάδες που εμφανίστηκαν την Τετάρτη 20/9, αποτελούν πλέον χαμηλό τελευταίων τριών μηνών, αλλά και τρίτου τριμήνου και δεύτερου εξαμήνου. Ωστόσο το χαμηλό των τελευταίων έξη μηνών είναι οι 630,358 μονάδες 108,5 χαμηλότερα από τα επίπεδα της Τετάρτης.

Η διόρθωση που έγινε από το μέγιστο ως το χαμηλό δευτέρου εξαμήνου είναι της τάξης του -14,15%  και δεν θα την χαρακτηρίζαμε σεμνή. Όπως επίσης δεν είναι ευκαταφρόνητη η ανοδική αντίδραση που ήταν της τάξης του +4,86% και την σχημάτισε η δυναμική στις δυόμιση συνεδριάσεις που μεσολάβησαν από την εγγραφή των 738,08 μονάδων.

Οι μετοχές του 26άρη με απώλειες στη βδομάδα χωρίζονται σε αυτές που είχανε απώλειες από -3% και πάνω ήτοι:

  • ΠΕΙΡ -18,3% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -35,5% και -27,3% στο 2017,
  • ΒΙΟ -5,7% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -10% και +138,5% στο 2017,
  • ΛΑΜΔΑ -4,6% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -2,6% και +33,1% στο 2017,
  • ΕΕΕ -3,9% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -0,9% και +37,8% στο 2017,
  • ΦΦΓΚΡΠ -3,85% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -9,1% και -1,2% στο 2017,
  • και ΜΥΤΙΛ -3,3% με μεταβολή τον Σεπτέμβριο  -4,4% και +33,5% στο 2017.

Άλλες έξη μετοχές έχασαν στο πενθήμερο από -1,4% ως -2% και ήταν οι

  • ΑΔΜΗΕ -2% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -5,8% και επίδοση στο 2017 -7,6%,
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -8,7% και επίδοση στο 2017 +34,9%,
  • ΤΙΤΚ -1,84% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -8,2% και επίδοση στο 2017 -1,8%,
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,79% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -3,0% και επίδοση φέτος +68,9%, 
  •  ΣΑΡ -1,58% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -1,4% και επίδοση στο 2017 +6,6%,
  • και ΑΤΤ -1,45% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -27,7% και επίδοση στο 2017 134,5%.

Το υποσύνολο των 16 καθοδικών ενισχύεται με άλλες τέσσερις μετοχές που έχουν μεταβολή εβδομάδας κοντά σε αυτή του ΓΔ και είναι οι

  • ΟΛΠ -0,8% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -1,5% και επίδοση στο 2017 +15,6%,
  • ΓΡΙΒ -0,57% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -3,0% και επίδοση στο 2017 +14,0%,
  • ΔΕΗ -0,48% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -8,0% και επίδοση στο 2017 -28,4%,
  • και ΕΧΑΕ -0,2% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -3,9% και επίδοση στο 2017 +0,4%.

Στις δέκα ανοδικές που αντιστάθμισαν το πτωτικό αποτέλεσμα όσων αναφέραμε ήδη βρίσκονται:

  • ΕΤΕ +13,9% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -6,2% και επίδοση στο 2017 +29%,
  • ΑΡΑΙΓ +6,44% με μεταβολή Σεπτεμβρίου +1,9% και επίδοση στο 2017 +28%,
  • ΕΥΡΩΒ +3,23% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -11,7% και επίδοση φέτος +24,2%,
  • ΑΛΦΑ +5,49% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -9,9% και επίδοση στο 2017 +1,05%,
  • ΜΠΕΛΑ +3,05% με μεταβολή Σεπτεμβρίου +1,4% και επίδοση στο 2017 -5,7%,
  • ΜΟΗ +1,91% με μεταβολή Σεπτεμβρίου +4,3% και επίδοση στο 2017 +50,5%,
  • ΟΤΕ +1,55% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -2,2% και επίδοση στο 2017 +17,1%,
  • ΕΛΠΕ +0,54% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -3,1% και επίδοση στο 2017 +67%,
  • ΟΠΑΠ +0,33% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -2,8% και επίδοση στο 2017 +8,7%,
  • και ΦΡΛΚ 0% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -10% και επίδοση στο 2017 +32,3%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η καθοδική ρήξη του αποτυπωμένου πλαγιοκαθοδικού καναλιού, στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του Γενικού Δείκτη, στις 782 μονάδες, έδωσε, τεχνικά, ως τον επόμενο καθοδικό στόχο το ύψος του καναλιού στις 738 με 735 μονάδες.

Τεχνικό σημείο, όπου ο Γενικός Δείκτης κάλυψε κατά γράμμα, καθώς όχι μόνο το προσέγγισε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά έδωσε και ανοδικό rebound προς τη κάτω πλευρά του προηγούμενου καναλιού του Ιουλίου στις 780 μονάδες περίπου. Το ζητούμενο για τους “Buyers”, για να αρχίσουν να έχουν βλέψεις προς τη ζώνη των 810 με 800 μονάδων, είναι όχι μόνο η γρήγορη επανείσοδος του Δείκτη άνω των 780 μονάδων, αλλά και η έπειτα διακράτησή του.

Στη περίπτωση όμως, που ο Γενικός Δείκτης δηλώσει σημάδια ανοδικής κόπωσης χαμηλότερα των 780 με 785 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε άλλο ένα καθοδικό πέρασμα από την περιοχή των 750 μονάδων, με διαθέσεις επίσκεψης του πεδίου στήριξης της Άνοιξης του 2015, των 738 με 715 μονάδων.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το σημείο, που θα αλλάξει το ρου της βραχυχρόνιας κίνησης είναι η αρπαγή, η μη, της περιοχής των 2050 μονάδων. Επιτυχής ανοδική τμήση του εν λόγω επιπέδου θα δώσει πόντους στο σενάριο επαναπροσέγγισης των 2108 με 2124 μονάδων. Αδυναμία καταγραφής τιμών ψηλότερα των 2050 μονάδων, θα επαναφέρει τον δείκτη σε καθοδική τροχιά, με στόχο την περιοχή μερικής στήριξης των 1950 με 1947 μονάδων.

Τέλος όσον αφορά το Τραπεζικό Δείκτη η βίαιη καθοδική λύση του επιπέδου στήριξης των 950 μονάδων, προκάλεσε ένα επώδυνο, αυτοτροφοδοτούμενο, πτωτικό crescendo, σπρώχνοντας τη τιμή του 150 μονάδες χαμηλότερα, ή σε ποσοστό -16% προς τη ζώνη πρώτης στήριξης των 820 με 800 μονάδων. Αυτό που θα πρέπει να κερδηθεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών είναι η περιοχή των 919 μονάδων, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να επαναφέρει τα χαμόγελα στις τάξεις των Τραπεζικών “Bulls”. Ειδάλλως οποιαδήποτε ένδειξη λήξης των ανοδικών 'καυσίμων' πριν την προσέγγιση των 919 μονάδων, θα επαναφέρει σε πτωτικό ρυθμό το δείκτη.

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

H Ελληνική Χρηματαγορά την τρέχουσα εβδομάδα έδωσε την αναμενόμενη διόρθωση που αναμέναμε, με οδηγό, για άλλη μια φορά, τον Τραπεζικό κλάδο, εν μέσω φημών για επικείμενη νέα κεφαλαιοποίηση.

Η Αγορά και αρκετές επιμέρους μετοχές αντέδρασαν, αφού προσέγγισαν σημαντικά επίπεδα στηρίξεων και σε πολλές περιπτώσεις τον 200-ρη εκθετικό ημερήσιο Μέσο όρο.

Παρά την προσπάθεια σταθεροποίησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι αιτίες που οδήγησαν στην διόρθωση των τελευταίων ημερών παραμένουν.

Η επικείμενη αξιολόγηση από τους Θεσμούς, το πόσο γρήγορα θα κλείσει, αλλά και αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αποτελεί μια βασική αιτία. Επιπλέον η φημολογία για πιέσεις του ΔΝΤ περί νέας κεφαλαιοποίησης σε τουλάχιστον 2 συστημικές Τράπεζες, επέτειναν την νευρικότητα, ενώ το "κερασάκι στην τούρτα" αποτέλεσε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς.

Στα ανωτέρω θα προσθέσουμε και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους (Κουρδικό δημοψήφισμα – πυρηνικό πρόγραμμα Β. Κορέας) και παρά το γεγονός ότι οι Αγορές συνεχίζουν να τους αγνοούν, δεν παύουν να υφίστανται.

Όσον αναφορά την Ελληνική Αγορά, η αντίδραση των 2 ημερών εκτιμούμε, ότι αν δεν υπερβεί σημαντικά τεχνικά σημεία θα πρέπει να εκληφθεί ως επιβεβαίωση συνέχισης της διόρθωσης, παρά το γεγονός ότι η μακροχρόνια εικόνα παραμένει, ακόμα, ανοδική.

Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να υπερβεί και να επιβεβαιώσει κλείσιμο άνω των 800 μονάδων, για να αλλάξουμε την επιφυλακτική μας στάση. Αντίστοιχα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να υπερβεί τις 2100 - 2110 μονάδες για να επανέλθει το ανοδικό σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις για μεν τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 730 - 710 μονάδες, ενώ για τον FTSE εντοπίζονται στις 1930 & 1870 μονάδες.

Οι Τράπεζες, μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο τόσο ως προς την φημολογούμενη κεφαλαιοποίηση, αλλά και ως προς την ταχύτητα διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα. Το 0,3350 για την ΕΤΕ, το 2,03 για την ΑΛΦΑ και το 0,8130 για την ΕΥΡΩΒ αποτελούν σημαντικές αντιστάσεις που μόνο αν κατοχυρωθούν θα βελτιώσουν την τεχνική τους εικόνα.

Συμπερασματικά αν δεν επανέλθουν δείκτες και επιμέρους μετοχές πάνω από τα επίπεδα που διέσπασαν πρόσφατα, θα πρέπει να εκλαμβάνουμε τις αντιδράσεις ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας. Επιπλέον οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και χρήζουν προσοχής.

Οι επενδυτές σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς τους συμβούλους, καλό θα είναι να επανακαθορίσουν την βραχυπρόθεσμη οπτική τους, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Τέλος σημαντικό χρονικό σημείο θα είναι οι αρχές Οκτωβρίου, όπου θα ανακοινωθεί και επισήμως η πορεία των φορολογικών εσόδων με ότι αυτό θα συνεπάγεται.  

Σήμερα

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα Δευτέρα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε για τέταρτη εκλογική αναμέτρηση, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με μικρότερη  ισχύ στο κοινοβούλιο από την υποστήριξη που έδωσαν οι πολίτες για την άκρα δεξιά, ενώ οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν πτωτικά, γιατί επιβαρύνθηκαν από τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας δέχθηκε επίσης ένα χτύπημα, καθώς το Εθνικό Κόμμα της χώρας του Ειρηνικού κέρδισε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές το Σαββατοκύριακο, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να υπάρξει πιθανότατα μια παρατεταμένη περίοδος σχηματισμού συνασπισμού.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% στα 1,1930 δολάρια, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από το μέγιστο δυόμισι ετών  που έφθασε στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν η συνεδρίαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε αισιοδοξία στους «ταύρους» του ευρώ, πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το μεγάλο πρόγραμμα κινήτρων .

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας επέστρεψε τα αρχικά μέτρια κέρδη και έπεσε τελευταία κατά 0,35%, με απώλειες στις περιοχές που τον σχηματίζουν.

Δύο χρόνια μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από τα γερμανικά σύνορα για περισσότερους από 1 εκατομμύριο μετανάστες, η εναλλακτική λύση για τη μετανάστευση για τη Γερμανία (AfD) έπληξε την εγκατάσταση καθιστώντας το πρώτο ακροδεξιό κόμμα να εισέλθει στο κοινοβούλιο σε περισσότερο από μισό αιώνα.

"Η αγορά αντιδρά με την πώληση του ευρώ στη δυνατότητα της Μέρκελ να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη σφυρηλάτηση ενός συνασπισμού. Ωστόσο, το ευρώ φάνηκε να βρίσκεται σε εξέλιξη για χαμηλότερα πριν τις εκλογές", δήλωσε ο Daisuke Karakama, επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho Bank στο Τόκιο.

Οι κινεζικές μετοχές παρέμειναν ασταθείς μετά την πτώση τους προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά τη στάση της ομοσπονδιακής πολιτικής της Federal Reserve και την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κίνας από την S & P.

Το Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -1,11% και η αγορά στη Σαγκάη υποχώρησε -0,37%, αφού αρκετές κινεζικές πόλεις έβαλαν νέα όρια για να επιβραδύνουν τις πωλήσεις ακίνητης περιουσίας.

Το KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά -0,41%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας με αντίθετη τάση αυξήθηκε κατά 0,42% χάρη στην αποδυνάμωση του γιέν έναντι του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα