ICBC: Στα 16 δισ. δολ. η πώληση μετοχών στο Χονγκ Κονγκ

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 08:01

THN πώληση των μετοχών της στο Χονγκ Κονγκ, κατά 15% αύξησε η Industrial & Commercial Bank of China Ltd., καθώς οι επενδυτές παρήγγειλαν 29 φορές τις διαθέσιμες μετοχές κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή παγκοσμίως.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας πούλησε 5,3 δισ. περισσότερες μετοχές από αυτές που εξέδωσε, προς 3,07 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, καθώς οι ανάδοχοι αξιοποίησαν τη δυνατότητα επέκτασης της πώλησης για να καλύψουν τη ζήτηση. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η πώληση των μετοχών να ανέλθε στα 125 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (16 δισ. δολ. ΗΠΑ) και συνολικά τα 21,1 δισ. δολ. ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που πουλήθηκαν στη Σαγκάη.

Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Li Ka-shing, του δισεκατομμυριούχου του Χονγκ Κονγκ, παρήγγειλαν περισσότερες κατά 500 δισ. δολ. ΗΠΑ μετοχές της ICBC, πιστεύοντας ότι οι πελατειακή βάση της τράπεζας, μεγαλύτερη του πληθυσμού της Ρωσίας, θα αποφέρει κέρδη στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Η προσφορά υπερέβη τα 18,4 δισ. δολ. ΗΠΑ που άντλησε το 1998 η NTT DoCoMo Inc.

H ICBC εκτιμά ότι τα καθαρά της κέρδη το 2006 θα αυξηθούν 26%, φθάνοντας τα 47,2 δισ. γιουάν (6 δισ. δολ.) βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων. Τα επισφαλή δάνεια αποτέλεσαν το 4,1% των συνολικών πιστώσεων έως τον Ιούνιο, χαμηλότερα από το 34% που αποτελούσαν το 2000.

Οι μετοχές Η της ICBC έχουν σημειώσει από το ντεμπούτο τους στις 27 Οκτωβρίου άνοδο περίπου 18%, ενώ οι Α μετοχές της στη Σαγκάη, έχουν σημειώσει άνοδο 8,7%. Οι μετοχές της Η, παρέμειναν αμετάβλητες στα 3,62 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Χονγκ Κονγκ ενώ οι Α μετοχές της, σημείωσαν άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 3,39 γιουάν η μία.

Νωρίτερα η ICBC πούλησε 35,4 δισ. μετοχές στο ανώτερο επίπεδα της κλίμακας τιμής στους επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ και 13 δισ. μετοχές στη Σαγκάη.

Η κρατική τράπεζα της Κίνας κατέχει την πέμπτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, που φθάνει τα 143,6 δισ. δολ. ΗΠΑ, υστερώντας της JPMorgan Chase & Co., με χρηματιστηριακή αξία 165,2 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα