Τα τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά στην Ευρώπη. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση πανευρωπαϊκής κλίμακας, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωβαρόμετρο, καθώς και από την πρόσφατη εξέλιξη των διεθνών τιμών για την περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέμβει ώστε να εξασφαλίσει ότι οι τιμές για να κάνουν και να δέχονται κλήσεις κινητής τηλεφωνίας όταν ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ να μην είναι σημαντικά υψηλότερες από τις τιμές που πληρώνουν για κλήσεις εντός της χώρας τους. Οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη εξακολουθούν να καταβάλουν από 4 έως 6 ευρώ για 4λεπτης διάρκειας κλήση περιαγωγής στο εξωτερικό, όπως φαίνεται στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα τιμολόγια περιαγωγής, που επικαιροποιήθηκε σήμερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές περιαγωγής κλήσεων αυτής της διάρκειας μπορεί να υπερβούν ακόμη και τα 12 ευρώ.
«Οι υπερβολικά υψηλές τιμές περιορίζουν την χρήση της κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό. Αυτό πλήττει τους καταναλωτές, πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, πλήττει την Ευρώπη» δηλώνει η Επίτροπος κα Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας: «Η μείωση των τιμών περιαγωγής δεν αποτελεί μόνο πολιτική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ενδιαφέρον επιχειρηματικό μοντέλο, όπως έδειξαν ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης οι οποίοι έχουν αρχίσει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση τους τελευταίους μήνες, καθιερώνοντας ειδικά πακέτα για την περιαγωγή. Απευθύνομαι σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών και τους καλώ να συμβάλουν στην εξάλειψη του τελευταίου αυτού ορατού συνόρου στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Είναι απαράδεκτο να συνεχίσει να επωμίζεται το βάρος της διεθνούς περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας ο απλός πολίτης που καταβάλλει τις συνήθεις τιμές».
Οι πρόσφατες διαπιστώσεις σχετικά με τα διεθνή τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας προέκυψαν από την ειδική έκθεση του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η συντριπτική πλειονότητα (70%) όσων απάντησαν στη δημοσκόπηση τάσσονται υπέρ της ανάγκης για παρέμβαση της ΕΕ ώστε να μειωθεί το κόστος περιαγωγής σε πανευρωπαϊκή κλίμακα (βλ. IP/06/978) προς όφελος του απλού πολίτη. Το 68% θα υποστήριζε επίσης παρέμβαση της ΕΕ για τη μείωση των τελών για την περιαγωγή μηνυμάτων SMS, άποψη που συμμερίζεται 78% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας ηλικίας 15-24 ετών.
Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, απάντησαν 24.565 πολίτες από τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ποσοστό 79% όσων απάντησαν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο και 44% από αυτούς ταξίδεψαν το τελευταίο δωδεκάμηνο σε άλλη χώρα της ΕΕ, για προσωπικούς λόγους. Κατά συνέπεια, οι γνώμες τους σχετικά με τις τιμές περιαγωγής βασίζονται σε άμεση εμπειρία.
Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι χρήστες κινητής τηλεφωνίας που ρωτήθηκαν χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο σημαντικά λιγότερο όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Η στάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους νεαρούς χρήστες κινητής τηλεφωνίας (68% στην ηλικιακή ψαλίδα 15-24 έτη) και στους φοιτητές (70%). Ποσοστό 81% από αυτούς επισημαίνει ότι ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας που αποτρέπει την χρήση είναι το υψηλό κόστος – παράγοντας ιδιαίτερα αποθαρρυντικός για τους χρήστες από την Ισπανία (82%), τη Μάλτα (85%), την Αυστρία (87%), τη Γερμανία (87%), τη Σλοβακία (88%), την Ουγγαρία (89%), τη Λιθουανία (89%), την Πορτογαλία (90%), τη Τσεχική Δημοκρατία (90%), τη Σλοβενία (94%) και την Πολωνία (94%).
Ποσοστό 15% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας που ρωτήθηκαν επιλέγουν είτε να μην πάρουν καν μαζί τους το κινητό τηλέφωνο είτε να το θέσουν εκτός λειτουργίας. Ποσοστό 59% δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν περισσότερο το κινητό τους τηλέφωνο στο εξωτερικό εάν τα τέλη ήταν χαμηλότερα, άποψη διαδεδομένη, για παράδειγμα, στη Φινλανδία (60%), τη Γαλλία (61%), τη Δανία (63%), το Ηνωμένο Βασίλειο (64%), το Βέλγιο (66%), την Κύπρο (67%), την Πολωνία (72%), τη Λετονία (73%), την Ελλάδα (74%), το Λουξεμβούργο (75%) και τη Μάλτα (78%). Περίπου 43% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας εξακολουθούν να έχουν συγκεχυμένη εικόνα σχετικά με τις τιμές που πληρώνουν για να τηλεφωνήσουν ή να δεχθούν κλήση στο εξωτερικό. Εν προκειμένω, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας από την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι σχετικά με τα τέλη περιαγωγής.
Σήμερα, η Επιτροπή επικαιροποίησε επίσης τον δικτυακό τόπο με τις τιμές περιαγωγής, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2005 και ενημερώθηκε τελευταία φορά το Μάρτιο του 2006. Από τα στοιχεία του δικτυακού τόπου είναι εμφανές ότι, υπό την απειλή θέσπισης κανονισμού της ΕΕ, ορισμένες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να προσφέρουν πακέτα περιαγωγής για επιλεγμένες ομάδες πελατών. Ωστόσο, δεν βελτιώθηκε ουσιαστικά η κατάσταση για την μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών που χρεώνονται τα συνήθη τιμολόγια. Οι τιμές περιαγωγής εξακολουθούν να είναι κατά μέσο όρο τετραπλάσιες από τις τιμές για εθνικές κλήσεις κινητής τηλεφωνίας.
Ένας πελάτης κινητής τηλεφωνίας από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περιαγωγή στην Ισπανία είναι δυνατό να πληρώσει 5,92 ευρώ για να κάνει 4λεπτη κλήση και μέχρι 4,48 ευρώ για να δεχθεί τέτοια κλήση. Ένας πελάτης από τη Γαλλία που ταξιδεύει στην Ιταλία είναι δυνατόν να πληρώσει 4,72 ευρώ, ενώ πελάτης από τη Γερμανία σε περιαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δυνατόν να πληρώσει μέχρι 6,36 ευρώ. Ορισμένοι πελάτες αντιμετωπίζουν ακόμη πιο εξωφρενικές τιμές : Ένας Αυστριακός στη Μάλτα είναι δυνατόν να πληρώσει 9,51 ευρώ για 4λεπτη κλήση στην πατρίδα του. Ένας πελάτης από την Ισπανία σε περιαγωγή στη Λετονία είναι δυνατόν να πληρώσει μέχρι 9,19 ευρώ και Κύπριος σε περιαγωγή στο Βέλγιο είναι δυνατόν να πληρώσει 12,00 ευρώ για ίδιας διάρκειας κλήση στην πατρίδα του. Ένας Ιρλανδός πελάτης σε περιαγωγή στη Μάλτα είναι δυνατόν να πληρώσει το υπερβολικό ποσό των 13,16 ευρώ για 4λεπτη κλήση στην πατρίδα του.