Κώδικας δεοντολογίας εκκαθάρισης και διακανονισμού μεταξύ Χρηματιστηρίων

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 14:10

Υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσία του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Charlie McCreevy, ο Κώδικας Δεοντολογίας για την Εκκαθάριση και τον Διακανονισμό (Code of Conduct for Clearing & Settlement) μεταξύ των Χρηματιστηρίων, των Αποθετηρίων και των Εκκαθαριστικών Οίκων της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνοπτικά αναφέρεται ότι ο Κώδικας αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ενώσεις χρηματιστηρίων (FESE), εκκαθαριστικών οίκων (EACH) και αποθετηρίων (ECSDA) με στόχο να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εναρμόνιση μεταξύ των Ευρωπαϊκών αγορών. Ο Κώδικας καλύπτει τα εξής θέματα:

Διαφάνεια των τιμών: Όλες οι πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και οι φορείς εκκαθάρισης και διακανονισμού υποχρεούνται έως το τέλος του τρέχοντος έτους να δημοσιεύσουν την τιμολογιακή τους πολιτική με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα τους και να συνεργαστούν στη συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση ενός συστήματος συγκρισιμότητας των τιμών που χρεώνονται. Δίνεται έτσι η απαραίτητη βοήθεια στους πελάτες τους να κατανοήσουν και να συγκρίνουν τις υπηρεσίες και τις αντίστοιχες τιμολογήσεις.

Πρόσβαση και Διαλειτουργικότητα: Όλες οι πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και οι φορείς εκκαθάρισης και διακανονισμού υποχρεούνται από τις 30 Ιουνίου 2007 και εφεξής να διευκολύνουν την πρόσβαση και τη σύναψη συμφωνιών διαλειτουργικότητας με άλλους αντίστοιχους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαχωρισμός υπηρεσιών και λογιστικός διαχωρισμός: Απαιτείται από 1ης Ιανουαρίου 2008 και εφεξής διακριτή τιμολόγηση των υπηρεσιών διαπραγμάτευσης, εκκαθάρισης και διακανονισμού και λογιστικός έλεγχος της διακριτής αυτής τιμολόγησης.

Εποπτεία εφαρμογής του Κώδικα: Η εποπτεία εφαρμογής του Κώδικα ανατίθεται γενικότερα σε επιτροπή που θα συγκροτηθεί, όπου θα συμμετέχουν οι Γενικές Διευθύνσεις Εσωτερικής Αγοράς και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και άλλοι δημόσιοι φορείς (CESR, ECB).

Ο κώδικας Δεοντολογίας για την Εκκαθάριση και το Διακανονισμό έχει ήδη υπογραφεί από τα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια και Αποθετήρια της Ευρώπης:London Stock Exchange, Borsa Italiana,Deutsche Borse, Euronext, OMX, SWX, Virt-X, Euroclear, Iberclear LCH-Clearnet και EUREX Clearing.

Στην τελετή υπογραφής του Κώδικα παρέστησαν μεταξύ άλλων o Πρόεδρος της FESE και του Borsa Italiana κ. Massimo Capuano, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Deutsche Borse κ. Matthias Ganz, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, ο Αντιπρόεδρος του Euronext κ. Olivier Lefevbre, o Αντιπρόεδρος του OMX κ. Poul Erik Jorgensen, καθώς και ο Πρόεδρος του LCH-Clearnet κ. Chris Tupker, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των Euroclear και Iberclear κ.κ. Pierre Francotte και Jesus Benito και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EUREX Clearing κ. Daniel Gisler.

Δηλώσεις Σπύρου Καπράλου

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κύριος Σπύρος Καπράλος, δήλωσε μετά το τέλος της τελετής υπογραφής: « Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη σημερινή υπογραφή, εναρμονίζεται πλήρως με τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ακολουθήσουμε πιστά την πορεία που έχουμε χαράξει προς τον εξορθολογισμό της τιμολόγησης, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της διαφάνειας για τους επενδυτές και τους συμμετέχοντες στην αγορά μας χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα