Αδιέξοδο στη συνάντηση των υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. για το χρόνο εργασίας

Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος μπλόκαραν τη συμβιβαστική πρόταση της φινλανδικής προεδρίας
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 18:26
UPD:18:31

Η Βρετανία και οι «σύμμαχοί» της στην Ε.Ε. κατάφεραν σήμερα να αποκρούσουν τη γαλλική πίεση για τον περιορισμό του δικαιώματος των πολιτών τους να εργάζονται περισσότερο από το μάξιμουμ των 48 ωρών την εβδομάδα που ισχύει στην Ε.Ε., ωστόσο η κόντρα αυτή ανέστειλε κι άλλες σημαντικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο της Ενωσης.

Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος μπλόκαραν τη συμβιβαστική πρόταση της φινλανδικής προεδρίας, καθώς ζήτησαν από το Λονδίνο να παραιτηθεί του δικαιώματός του να εξαιρείται της πολιτικής που ακολουθείται στον εργασιακό τομέα.

«Θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμα μία μειοψηφία πέντε κρατών (μελών) ... που ζητεί να οριστεί μία ημερομηνία κατάργησης του δικαιώματος εξαίρεσης και μπορεί να μπλοκάρει τα πράγματα, γι αυτό δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος να προσπαθούμε να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη συνάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας της Φινλανδίας (προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε.) Ταρζα Φιλατοφ.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, εξέφρασε την αντίθεση της Ελλάδος στη δυνατότητα εξαίρεσης ορισμένων κρατών μελών της Ε.Ε. από τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν τον μέγιστο επιτρεπτό εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων. Όπως υπογράμμισε στην παρέμβασή του, «η διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (opt out) του κάθε κράτους μέλους από τους κοινούς κανόνες διευθέτησης του χρόνου εργασίας οδηγεί σε απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό μοντέλο αξιών».

Ο υπουργός Απασχόλησης διαφώνησε επίσης και με τις συμβιβαστικές προτάσεις της φιλανδικής προεδρίας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να υποχρεώνεται σε εβδομαδιαία εργασία 60 ή και 78 ωρών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα