Total: Ελαφρά διαφοροποίηση των κερδών το τρίμηνο

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 10:16

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση εμφάνισαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Total SA, μετά τις τιμές του αργού σε επίπεδα ρεκόρ που αύξησαν τα αποτελέσματά της, σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες διΰλισης, που απέφεραν υψηλότερα από ότι αναμενόταν κέρδη.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,11 δισ. ευρώ (3,97 δισ. δολ.) από 3,13 δισ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Total στο Web site της. Συνολικά 11 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν κατά μέσον όρο ότι τα κέρδη της εταιρείας θα διαμορφωνόντουσαν σε 3,03 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν το μερίδιο 13% της Total στην φαρμακοβιομηχανία της Sanofi-Aventis SA.

Ο πρόεδρος και ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Thierry Desmarest, 60 ετών, ευνοήθηκε από την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου κατά 12% στα 70,65 δολ. το βαρέλι κατά μέσον όρο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, τη διάρκεια του τριμήνου.

Τα κέρδη στο σκέλος διΰλισης της εταιρείας αυξήθηκαν 13%, φθάνοντας στα 798 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου και αερίου μειώθηκε 6% στα 2,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 2,43 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν από ένα χρόνο. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η μείωση της παραγωγής θα ήταν σε ποσοστό 4,9%, φθάνοντας στα 2,31 εκατ. βαρέλια.

Τον περασμένο μήνα η Total είπε ότι τα κέρδη της από την μετατροπή του αργού πετρελαίου σε ντήζελ, βενζίνη και άλλα προϊόντα, μειώθηκε το τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν οι τυφώνες έκλεισαν τα διϋλιστήριά της στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Total, μετά την άνοδο 32% που σημείωσαν το 2005, σημείωσαν άνοδο 2% φέτος, υστερώντας την ανόδου 5,14% των 25 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Dow Jones Europe Stoxx Oil & Gas Index κατά τη διάρκεια του 2006.

Από τους 36 αναλυτές που καλύπτουν την Total, οι 26 εισηγούνται την αγορά των μετοχών της.

Η Total είχε μέχρι τον Μάϊο στην κυριότητά της περίπου 173,3 εκατ. μετοχές της Sanofi, σύμφωνα με τα έγγραφα του Χρηματιστηρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα