Κίνα: Στα 23,8 δισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 11:20

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, φθάνοντας τον μήνα που πέρασε τα 23,8 δισ. δολ., έχοντας ωστόσο τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από τον Ιούλιο του 2005.

Το χάσμα διευρύνθηκε από το πλεόνασμα του Σεπτεμβρίου, που ήταν 15,3 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας, στο Web site της. Κατά μέσον όρο, 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα της Κίνας θα ήταν 17,7 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 29,6% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν 14,7%.

Το νόμισμα της χώρας, γιουάν, έχει σημειώσει άνοδο 3% έναντι του δολαρίου, από τον Ιούλιο του 2005 όταν η Κίνα ήρε τους περιορισμούς και επέτρεψε στο νόμισμα να κινηθεί 0,3% υψηλότερα ή χαμηλότερα του δολαρίου σε ετήσια βάση. Το γιουάν, έχει υποχωρήσει 1% έναντι του ευρώ.

Τυπικά το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διευρύνεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι εταιρείες λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και όλη την Ασία, πραγματοποιούν αγορές κινεζικών προϊόντων – ηλεκτρονικών και παιχνιδιών – εν αναμονή των εορτών των Χριστουγέννων.

Τα έσοδα της Κίνας από τις πωλήσεις της στο εξωτερικό, οδήγησαν τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε περίπου 1 δισ. δολ., τροφοδοτώντας με μετρητά το τραπεζικό σύστημα και ωθώντας στα ύψη τον δανεισμό για την κατασκευή νέων βιομηχανιών, αλλά και έργα στο real estate. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να αυξήσει τις προσπάθειες για να ελέγξει τον δανεισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα