Αυξάνεται κατά 1,5% το κόστος οικοδομών

Από την 1η Φεβρουαρίου 2007
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 11:07

ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2007 αυξάνονται κατά περίπου 85% οι αμοιβές μελετών και επίβλεψης των μηχανικών για τα ιδιωτικά έργα και το κόστος της οικοδομικής άδειας κατά 40% ενώ το συνολικό κόστος της οικοδομής επιβαρύνεται περίπου κατά 1,5%.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος η απόφαση για αναπροσαρμογή των αμοιβών των μηχανικών, ελήφθη ομόφωνα από τη διοικούσα, αφού είχαν παγώσει από το 1989, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές που συμμετέχουν στην κατασκευή των έργων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όπως αντικειμενικές αξίες και υλικά οικοδομών. Χαρακτήρισε το πάγωμα των αμοιβών των μηχανικών «στρέβλωση της πραγματικότητας που δείχνει υποβάθμιση της επιστημονικής εργασίας».

Διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αφού το ΤΕΕ έχει την αρμοδιότητα με βάση την κείμενη νομοθεσία (ΠΔ του 1956) να καθορίζει τις αμοιβές των μηχανικών σύμφωνα με το ύψος του προϋπολογισμού του έργου.

Με βάση τη νέα ρύθμιση του ΤΕΕ ορίζεται κατώτατη τιμή μονάδος τα 105 ευρώ, από την οποία προκύπτει η αμοιβή του μηχανικού σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα τώρα το σύνολο της αμοιβής του μηχανικού για μελέτη και επίβλεψη σε ένα κτήριο μικρό 120 τ.μ. είναι 3.867,96 ευρώ και με την αναπροσαρμογή θα είναι 7.190,08 ευρώ, ενώ για μια πολυκατοικία 1.450 τ.μ ήταν 23.087,73 και γίνεται 44.255,4.

Η μελέτη του μηχανικού θα υποβάλλεται στο ΤΕΕ για έγκριση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και η αμοιβή του δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το κατώτατο όριο και στη συνέχεια κατατίθεται στην πολεοδομία για έλεγχο. Εγκρίνεται δηλαδή μία βεβαίωση από το ΤΕΕ για το ύψος των αμοιβών η οποία επιβεβαιώνεται στις πολεοδομίες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

Επειδή όμως οι πολεοδομίες δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες μέχρι το τέλος του χρόνου θα προμηθευτούν από το ΤΕΕ μέσω του προγράμματος της κοινωνίας της πληροφορίες που έχει θέσει σε εφαρμογή με υπολογιστές ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ μέχρι το Φεβρουάριο θα ενημερωθούν όλοι οι μηχανικοί για τον τρόπο υποβολής των μελετών και καθορισμού των αμοιβών τους.

Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της λειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσιών που προωθεί το ΤΕΕ μέσω της κοινωνίας της πληροφορίας, το οποίο σε συνδυασμό και με το νέο σχέδιο νόμου για την έκδοση των οικοδομικών αδειών που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου που είναι σε τρία χρόνια να έχει αλλάξει ριζικά η εικόνα των πολεοδομικών υπηρεσιών της χώρας.

Το ΤΕΕ προωθεί μέσω των προγραμμάτων της κοινωνίας της πληροφορίας τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των πολεοδομικών υπηρεσιών με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται σε αυτές και την πάταξη της διαφθοράς, η οποία μπορεί να εξασφαλισθεί αφού όλες οι ενέργειες από την υποβολή της άδειας μέχρι και την έκδοσή της θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Με βάση το πρόγραμμα του ΤΕΕ που είναι σε εξέλιξη από τον Απρίλιο πιλοτικά θα λειτουργούν ηλεκτρονικά οι πολεοδομίες της Θεσσαλονίκης, της Γλυφάδας και της Εύβοιας, όπου θα μπορούν να κάνουν όλες τις συνεννοήσεις και συναλλαγές τους με τις άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικά και από το τέλος του 2007 το σύστημα θα λειτουργεί σε όλες τις πολεοδομίες.

Αλλο πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών με αναφορά στο σύνολο της νομοθεσίας αλλά και τις πολεοδομικές διατάξεις γενικά και ειδικά για κάθε ρυμοτομική γραμμή ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες και οι μηχανικοί τους όρους δόμησης που προβλέπονται για κάθε σημείο.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ έχει συστήσει επιτροπές ανά νομό και πολεοδομία που θα καταγράψουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές, ώστε να προωθηθούν οι λύσεις.

Εξ άλλου η ΠΑΣΚ Μηχανικών με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΤΕΕ ότι με τη χθεσινή συνέντευξη μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη των νέων οργάνων η διοίκηση του ΤΕΕ παραβίασε βασικούς κανόνες δεοντολογίας. Ενας εξ αυτών είναι ότι «οι αποχωρούντες πρέπει να συμπεριφέρονται ως υπηρεσιακοί και ασκούν καθήκοντα μόνο για τρέχουσες ή επείγουσες υποθέσεις του φορέα των οποίον εκπροσωπούν».

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα