Severstal: 1,06 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

Χαμηλότερα του στόχου
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 12:52

ΠΟΣΟΝ 1,06 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών, λιγότερα από ότι προγραμμάτιζε, άντλησε η OAO Severstal, καθώς μερίδα επενδυτών απέφυγε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από ρωσική εταιρεία ατσαλιού, μετά την πώληση μετοχών ρεκόρ από τη χώρα φέτος.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας, Αλεξέϊ Μορντασόφ, πούλησε 9,1% της Severstal προς 12,50 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Ο ίδιος επεδίωκε την πώληση του 15% της εταιρείας με στόχο την άντληση 1,89 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Severstal κινήθηκαν πτωτικά σε Λονδίνο και Μόσχα και διαπραγματεύθηκαν χαμηλότερα, έως τα 11,85 δολ. η μία.

Οι ρωσικές εταιρείες, ωθούμενες από το ράλι των αγορών επί έξι έτη, άντλησαν 16,5 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών φέτος, 50% περισσότερα από όσα άντλησαν συνολικά τα πέντε τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. O Μορντασόφ, πούλησε μετοχές για να τονώσει την εικόνα της Severstal με ξένους επενδυτές, μετά την ήττα που υπέστη από την Mittal Steel Co. στον αγώνα εξαγοράς της Arcelor.

Οι μετοχές της Severstal υποχώρησαν 8%, φθάνοντας στα 11,96 δολ. η μία στις 12:57 μ.μ. στη Μόσχα, ενώ οι ξένες μετοχές της εταιρείας, υποχώρησαν έως 5,2%, φθάνοντας στα 11,85 δολ. η μία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Μερίδα επενδυτών εξέφρασε την ανησυχία της τον μήνα που πέρασε ότι οι ρωσικές εταιρείας υπερεκτίμησαν τη ζήτηση για την πώληση μετοχών, μετά την ματαίωση της προγραμματισμένης πώλησης μετοχών ύψους 1,2 δισ. δολ. της ρωσικής εταιρείας παραγωγής ποτάσας και λιπασμάτων, OAO Uralkaly.

Σήμερα, η OAO Pharmstandard, η φαρμακοβιομηχανία που ανήκει και στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς, είπε ότι αναβάλλει τη δημόσια εγγραφή της μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς εξετάζει τη δομή της πώλησης. Η Severstal, η OAO Chelyabinsk Zinc Plant και η εταιρεία κατασκευής αγωγών OAO TMK άντλησαν έως τις 31 Οκτωβρίου ποσόν υψηλότερο των 2,9 δισ. δολαρίων.

Την πώληση των μετοχών της Severstal, η οποία έθεσε τιμή κλίμακας από 11 έως 13,50 δολ. ανά μετοχή, διαχειρίστηκαν η Citigroup Inc., η Deutsche Bank AG και η UBS AG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα