Αυξήσεις σε 185 φάρμακα έως 50% και μειώσεις μέχρι 20% σε 210 σκευάσματα

Σύμφωνα με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 15:41

Αυξήσεις, αλλά και μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Το δελτίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή διότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να μεσολαβούν 48 ώρες από τη δημοσιοποίηση μέχρι την έκδοση του δελτίου για τυχόν ενστάσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα.

Όπως δήλωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων περιλαμβάνει μειώσεις τιμών μέχρι 20% για 210 φάρμακα, αυξήσεις τιμών σε 185 φάρμακα έως 50%, ενώ καθορίστηκαν τιμές για 720 νέα φάρμακα.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Σιούφας, οι αυξήσεις που δόθηκαν, αφορούσαν φάρμακα στα οποία δεν είχε δοθεί καμία αύξηση από το 1998 και μετά, ενώ επεσήμανε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν ζητήσει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που εγκρίθηκαν τελικά.

Η συνολική επιβάρυνση που θα προκαλούσε το ενδεχόμενο της αποδοχής αυτής της πρότασης των εταιρειών από το υπουργείο, θα ανερχόταν σε 190 εκατ ευρώ, ενώ το νέο δελτίο τιμών εξασφαλίζει όφελος για τα δημόσια ταμεία και τον καταναλωτή 157 εκατ ευρώ από τις μειώσεις τιμών που εγκρίθηκαν, σημείωσε ο υπουργός.

Ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου παρατήρησε ότι αν υπήρχε καλύτερη συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες, θα έπρεπε το δελτίο να έχει ανακοινωθεί τον Αύγουστο, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Δ. Φιλιώτης, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Φ.Τρύφων, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ύψος των αυξήσεων που δόθηκαν και για τον περιορισμένο αριθμό των σκευασμάτων που αφορούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα