Αναδίπλωση στις αγορές

Πιέσεις στους δείκτες φαρμακοβιομηχανιών
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 00:01

ΑΝΕΚΟΠΗ το τριήμερο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω πιέσεων που άσκησαν στους δείκτες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca, εξαιτίας των φόβων που εκφράζονται ότι η επικράτηση των Δημοκρατικών στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και η Wall Street. Τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά blue chips κινήθηκαν πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες εν μέσω προσδοκιών ότι οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής θα υιοθετήσουν πολιτικές που θα υπονομεύσουν τις κερδοφορίες των εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.239,00 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,08%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.437,16 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,01% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.349,26 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,20%.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν εννέα από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. Πτωτικά κινήθηκε ο DowJonesStoxx 600, ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε κλείσει σε υψηλό εξαετίας χάρη των υψηλότερων του αναμενόμενου αποτελέσματα πολλών εταιρειών.

Η ηγέτις των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόσι υποσχέθηκε ότι προτεραιότητα του κόμματός της στο νέο Κογκρέσο θα είναι να διαπραγματευτεί με τις φαρμακοβιομηχανίες τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Πτώση είχαν η GlaxoSmithKline, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, καθώς και η AstraZeneca, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Βρετανίας.

Αμφότερες πραγματοποιούν το 45% των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ. Η BP και η Total ηγήθηκαν των κερδών, που κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, που οφείλεται στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων διυλισμένων καυσίμων στις ΗΠΑ.

Ανοδο της τάξης του 9,3% είχε η Scottish Power όταν έγινε γνωστό ότι την προσέγγισε εταιρεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προσφορά.

Κέρδη κατέγραψε η European Aeronautic, Defence & Space, μητρική της Airbus, καθώς φημολογείται ότι επενδυτές από το Ντουμπάι μπορεί να αγοράσουν μερίδιο της εταιρείας. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα κατώτερα του μήνα με απώλειες 1,08% στις 16.215,74 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα