Πακιστάν: 15 δισ. δολ. από τις ιδιωτικοποιήσεις σε πέντε χρόνια

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2006 08:39

ΠΟΣΟΝ 15 δισ. δολ. μέσα σε πέντε χρόνια από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους στοχεύει να αντλήσει το Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων μεριδίων σε εταιρείες ενεργείας και τράπεζες, καθώς η επιτάχυνση της οικονομικής επέκτασης ελκύει τους επενδυτές στη χώρα της Νοτίου Ασίας.

«Μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια στόχος μας είναι τα 2 έως 3 δισ. δολ. από τις ιδιωτικοποιήσεις ετησίως», ανέφερε ο Σαλμάν Σαχ, σύμβουλος οικονομικών του πρωθυπουργού Σαουκάτ Αζιζ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 8 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ.

Το Πακιστάν χρειάζεται επενδύσεις για να αυξήσει την ανάπτυξη και να γεφυρώσει το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την Asian Development Bank, το οποίο ενδέχεται να αναρριχηθεί στα 8,5 δισ. δολ. τη χρήση έως τις 30 Ιουνίου, από 5 δισ. δολ., που ήταν κατά την προηγούμενη χρήση. Η κυβέρνηση του Πακιστάν προβλέπει ότι η οικονομία των 129 δισ. δολ. της χώρας θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 7% από ρυθμό 6,6% πέρυσι.

Το Πακιστάν σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές σε πέντε εταιρείες πετρελαιοειδών, και εταιρειών αερίου την τρέχουσα χρήση, καθώς επίσης και μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της χώρας, Oil & Gus Development Co., καθώς επίσης και των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Επίσης, σχεδιάζει να πουλήσει μερίδια στην Pakistan State Oil Ltd. τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής καυσίμων, καθώς και τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αερίου της χώρας, στην Pakistan Petroleum Ltd.

Πέρυσι το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών του Πακιστάν αυξήθηκε 67%, φθάνοντας στα 6,6 δισ. δολάρια. Η χώρα εισάγει το 85% των καυσίμων που καταναλώνει στο εσωτερικό.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διευρύνθηκε 32%, φθάνοντας στα 3,16 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο της χρήσης που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν 13%, στα 7,43 δισ. δολάρια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το εμπορικό έλλειμμα θα μειωθεί στα 9,4 δισ. δολ. την τρέχουσα χρήση, από 12,1 δισ. δολ., που ήταν κατά την προηγούμενη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα