Κίνα: Απροσδόκητη μείωση των τιμών καταναλωτή

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 08:02

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Κίνα, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, καθώς το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του κατά 1,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Κατά μέσον όρο 16 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημείωναν αύξηση 1,6%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, ο οποίος αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού δύο φορές φέτος, με στόχο και τον περιορισμό της ανάπτυξης των επενδύσεων, είπε την εβδομάδα που πέρασε ότι η υπερβολική δυναμικότητα της βιομηχανικής παραγωγής σε μερικούς κλάδους, βοηθά στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Η αύξηση του κόστους των τροφίμων, που αποτελεί περίπου το 1/3 του καλαθιού των καταναλωτικών αγαθών που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμού του πληθωρισμού, υποχώρησε για πρώτο μήνα, σε σύνολο τεσσάρων μηνών. Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε 2,2%, υποχωρώντας από την αύξηση του 2,4% τον Σεπτέμβριο, καθώς οι τιμές των λαχανικών υποχώρησαν. Οι τιμές αυξήθηκαν για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, σε ποσοστό 3,7%, μετά την αύξησή τους κατά 3,4% τον Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα