ΙΒΜ: Μαζί με την Citigroup στην εξαγορά της Guangdong Bank

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 08:34

ΣΧΕΔΙΑ, να συμμετάσχει στην προσφορά της Citigroup Inc. ύψους 3 δισ. δολ. για την εξαγορά της κινεζικής τράπεζας Guangdong Development Bank, κάνει η International Business Machines Corp., (ΙΒΜ), η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ στον κόσμο, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σχέδιο, όπως μετέδωσε στο Bloomberg.

Η ΙΒΜ ενδέχεται να αγοράσει το 5% της δανείστριας, στο πλαίσιο της προσφοράς της Citigroup με έδρα τη Ν. Υόρκη, σύμφωνα με τους δύο ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους πριν από μια ανακοίνωση. Η Citigroup κινήθηκε πιο κοντά στην απόκτηση του ελέγχου της κινεζικής τράπεζας μετά την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα για τη ρύθμιση των όρων, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Η συμμαχία ενδέχεται να βοηθήσει την ΙΒΜ να κερδίσει συμβόλαια για τη βελτίωση των συστημάτων κομπιούτερ της Guangdong Development. Οι κινεζικές τράπεζες χρειάζονται να επενδύσουν στην πληροφορία της τεχνολογίας για να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους και να αντιμετωπίσουν τον υψηλό ανταγωνισμό από τις ξένες ανταγωνίστριές τους έως τα τέλη αυτού του έτους.

Οι οικονομικές υπηρεσίες αποτελούν πλέον του ημίσεων των εσόδων της ΙΒΜ στην Κίνα, σύμφωνα με τον Daniel Cohen, αντιπρόεδρο του σκέλους οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας στο Πεκίνο. Οι πελάτες τις ΙΒΜ περιλαμβάνουν κινεζικές τράπεζες, όπως την China Minsheng Banking Corp., την Bank of Communications Ltd. και την Agricultural Bank of China, σύμφωνα με τον Cohen, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα.

«Δεν σχολιάζουμε φήμες και εικασίες», είπε η Amanda Garland, διευθύντρια επικοινωνιών της IBM στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Ο εκπρόσωπος της Citigroup στο Χονγκ Κονγκ, Richard Tesvich, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ η εκπρόσωπος της Guangdong Development, Ai Liqun, δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε.

Η Citigroup, που αγοράσει το 20% της Guangdong Development μαζί με το σκέλος χρηματοδότησης καταναλωτών, Associates First Capital Corp., θα διορίσει τα στελέχη που θα διαχειριστούν τις δραστηριότητες της τράπεζας. Το συνδυασμένο μερίδιο των αμερικανικών εταιρειών θα είναι στο όριο του 25%, βάσει των νόμων της Κίνας.

Η IBM επεκτείνει τα πιο κερδοφόρα σκέλη της παροχής υπηρεσιών και του λογισμικού, ενώ πέρυσι πούλησε τη δραστηριότητα των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της στην κινεζική Lenovo Group Ltd.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα