Δεύτερος κύκλος φορολογικών ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 09:33

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΚΛΟ μεταρρυθμίσεων, μετά τις ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της επόμενης τετραετίας.

Τα κυβερνητικά σχέδια καθώς και τους στόχους του νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος αποκάλυψε, για πρώτη φορά, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, από το βήμα του οποίου προανήγγειλε και την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που θα αφορά ριζικές αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε με έμφαση ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει δεν είναι το τέλος του δρόμου. Θα υπάρξει και ένας δεύτερος κύκλος μεταρρυθμίσεων, ο οποίος προγραμματίζεται τώρα εν όψει και της επόμενης τετραετίας, την οποία θα διεκδικήσει η κυβέρνηση. Διότι, η επιτυχία του προγράμματός μας δεν σημαίνει ότι σταματάμε εδώ. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό, ούτε για καθυστερήσεις. Το χτες μας κληροδότησε μεγάλα προβλήματα».

Ωστόσο για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομιών έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση να μην υποκύπτει η κυβέρνηση σε διεκδικήσεις που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων. Δεν σταματάμε και δεν ενδίδουμε στις πιέσεις κοντόφθαλμων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Έχουμε δεσμευθεί να είμαστε ωφέλιμοι για τη χώρα μας - για όλους τους συμπολίτες μας. Συνεχίζουμε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, επιδιώκοντας πάντα τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση μέσα από τον ειλικρινή διάλογο με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Συνεχίζουμε την πολιτική μας με αποφασιστικότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν γιατί τα προβλήματα παραμένουν αφού, όπως ανέφερε, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παρά τη μείωση των ελλειμμάτων χρειάζεται ακόμη σκληρή προσπάθεια για να επιλυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα και να οδηγηθεί η χώρα έως το 2012 σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, όπως έχει υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τρίτη φάση

Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει ήδη και την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα αφορά κυρίως την αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ένα ακριβώς χρόνο μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία των ακινήτων (επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, αύξηση των αφορολογήτων ορίων σε κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές κ.λ.π.) ετοιμάζουν και πάλι σημαντικές αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου εν όψει και των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2007 και οι οποίες θα είναι αυξημένες κατά μέσο όρο 25%.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι πρώτος στόχος της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, θα είναι οι φόροι συναλλαγών αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά «σήμερα στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς φόρους συναλλαγών και ο στόχος είναι, στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης -την οποία τώρα ξεκινήσαμε και μελετούμε- να καταργήσουμε φόρους συναλλαγών και να τους αντικαταστήσουμε με φόρους που θα έχουν να κάνουν με το εισόδημα που δημιουργείται και όχι με το γεγονός ότι γίνονται συναλλαγές».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προανήγγειλε μάλιστα ότι ένας από τους πρώτους φόρους συναλλαγών που θα καταργηθεί και ο οποίος σήμερα βαρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες και εμποδίζει τον επενδυτικό τους ρόλο είναι το τέλος χαρτοσήμου. Αν και όπως δήλωσε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για τα χρονοδιαγράμματα τόνισε ότι «προγραμματίζουμε τη σταδιακή κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου».

Δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που ξεκινά από το 2007 και θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό, σε βάθος τριετίας, περίπου 1,25 δισ. ευρώ, θα έχει λάβει έως το τέλος του τρέχοντος μηνός τη μορφή σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, όπως επανέλαβε ο κ. Αλογοσκούφης, θα είναι σημαντικές αφού στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ αλλά και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Παράλληλα, θα υπάρχει ένας κεντρικός συντελεστής 25% που θα εφαρμόζεται για ετήσια εισοδήματα έως τα 30.000 ευρώ και ένας συντελεστής 35% για εισοδήματα από 30.000 έως 75.000 ευρώ, ενώ θα διατηρηθεί ο ανώτατος συντελεστής, 40%, για εισοδήματα πάνω από τα 75.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το βασικό σχέδιο που έχει ήδη έτοιμο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προβλέπει τα εξής:

* αύξηση του αφορολόγητου ορίου από 11.000 σε 12.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να επωφελούνται τα εισοδήματα από 11.000 έως και 13.000 ευρώ.

* κατάργηση του συντελεστής 15%, που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του εισοδήματος από 11.000 έως 13.000 ευρώ.

* μείωση του μεσαίου συντελεστή που είναι σήμερα 30% και εφαρμόζεται στα εισοδήματα από 13.000-23.000 ευρώ. Ο νέος συντελεστής θα είναι 29% για το 2007 (27% για το 2008 και 25% για το 2009) και θα εφαρμόζεται στο τμήμα του εισοδήματος από 13.000 έως και 30.000 ευρώ.

Η εν λόγω πάντως μείωση θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα εισοδήματα από 13.000-23.000 ευρώ, αλλά κυρίως οι άγαμοι μισθωτοί χωρίς παιδιά.

* σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 40%, στο 35% την επόμενη τριετία. Συγκεκριμένα ο εν λόγω συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 39% το 2007 και στο 37% το 2008.

* διεύρυνση του ποσού από το οποίο θα εφαρμόζεται ο υψηλός συντελεστής, καθώς θα αφορά το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ και μέχρι τις 75.000 ευρώ. Στην περίπτωση φυσικά αυτή επωφελούνται τα εισοδήματα από 23.000 ως και 30.000 ευρώ, τα οποία μέχρι σήμερα φορολογούνται με 40%, όπως επίσης και τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

* καθιέρωση συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματολογία είναι ότι πρόκειται για πολύ υψηλά εισοδήματα, ότι θα ωφεληθούν ήδη από τις μειώσεις που γίνονται στο τμήμα του εισοδήματος έως 75.000 ευρώ, ενώ δεν θα κατηγορηθεί το υπουργείο Οικονομικών, ότι ευνοεί τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

* η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύσει το 2007 για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα προβλέπει αφορολόγητο όριο αυξημένο από τα 9.500 ευρώ στα 10.500 ευρώ, ενώ από τα 10.500 ευρώ έως και τα 13.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 15%. Από τα 13.000 και άνω, θα ισχύουν οι ίδιοι συντελεστές με τους μισθωτούς.

Με τις συγκεκριμένες αλλαγές, υπάρχουν ελαφρύνσεις για όλες τις κατηγορίες των εισοδημάτων, οι οποίες αυξάνονται όσο αυξάνεται το εισόδημα, αλά και όσο «ωριμάζει» η φορολογική μεταρρύθμιση.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 23.000 ευρώ θα έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις, που θα ξεκινούν από τα 220 ευρώ ετησίως και θα φθάνουν έως τα 880 ευρώ για ετήσια εισοδήματα της τάξης των 30.000 ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι με την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 15% για τα χαμηλά εισοδήματα από 13.000 έως και 23.920 ευρώ δεν θα υπάρξουν ελαφρύνσεις, αφού αυτά θα υπαχθούν στο συντελεστή φορολόγησης 29%. Συγκεκριμένα για τους άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά, με τα ανωτέρω εισοδήματα, θα προκύψει επιβάρυνση από 14,4 έως 156 ευρώ σε ετήσια βάση, ακόμη και με το συνυπολογισμό ότι το εισόδημα θα αυξηθεί κατά 4%.

Οι στόχοι

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως επεσήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, έχει ξεκάθαρους στόχους οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Δημοσιονομική εξυγίανση,

2. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,

3. Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας,

4. Ενίσχυση της απασχόλησης,

5. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής,

6. Αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων,

7. Μετασχηματισμό της οικονομίας μας σε μια οικονομία γνώσης και καινοτομίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα