ΚΕΡΔΗ για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις ημέρες απωλειών κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και των προσδοκιών ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα βοηθήσουν στην αναζωπύρωση του ράλι που απογείωσε τις αγορές σε υψηλό ρεκόρ εξαετίας τον τρέχοντα μήνα. Τα κέρδη του Nasdaq ηγήθηκαν των κερδών στη Wall Street.
Τα κέρδη των χρηματιστηριακών αγορών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν μέτρια, καθώς το κλίμα παραμένει εύθραυστο, εν όψει των ανακοινώσεων οικονομικών αναφορών την τρέχουσα εβδομάδα για τον πληθωρισμό και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για την εικόνα της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,2% στις 1.466,64 μονάδες, 6 μονάδες μακριά από το υψηλότερο 5 1/2 χρόνων.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.194,20 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,23%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.490,56 μονάδες, με άνοδο 0,79% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.393,73 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,57%.
Ανοδικά κινήθηκαν ο Dow Jones Stoxx 600 και 12 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.
«Η Ευρώπη είναι το κατάλληλο μέρος για να βρεις συμφωνίες εξαγοράς και συγχωνεύσεων. Υπάρχουν πολλά funds που ψάχνουν για εξαγορές», δήλωσε ο Τόρμπεν Νίλσεν, στρατηγικός αναλυτής της Saxo Bank A/S στη Δανία.
Οι εξαγορές, στις οποίες εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες, άγγιξαν το ρεκόρ των 1,4 τρισ. δολαρίων μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άγγιξαν υψηλό εξαετίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, αλλά και των εταιρικών κερδών.
Ανοδο σημείωσε η ITV, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Βρετανίας, μετά το δημοσίευμα των Financial Times, ότι η NTL, το μεγαλύτερο καλωδιακό δίκτυο της Βρετανίας, θα προσφέρει 9,6 δισ. δολάρια για την εξαγορά του.
Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,56%, στις 16.022,49 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ