Στα 460 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για τα ευρυζωνικά δίκτυα

Νέα δράση 100 εκατ. που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις επενδύσεις των ΟΤΕ, Vodafone, Wind
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 15:13
UPD:15:13

Η δράση SFBB, όπως και η νέα CE, θα λειτουργήσει ενισχυτικά στις επενδύσεις των παρόχων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Δράση στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις, με την ονομασία Connected Entreprise (CE), αντίστοιχη δηλαδή με αυτή που έχει δρομολογηθεί για τα φυσικά πρόσωπα -Superfast Broadband (SFBB)- σχεδιάζει η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) με τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η γραφειοκρατική διαδικασία για την έγκριση της νέας δράσης βρίσκεται σε εξέλιξη με προοπτική να ολοκληρωθεί άμεσα.
Με τον τρόπο αυτό το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τα ευρυζωνικά δίκτυα και αφορά τις συγκεκριμένες δράσεις θα διαμορφωθεί σε 460 εκατ. ευρώ από 360 εκατ. (300 εκατ. για τα Superfast Broadband ενίσχυση της ζήτησης υπηρεσιών SFBB μέσω κουπονιού SFBB και 60 εκατ. για τη δράση Regional Broadband Extension-RBE που αφορά ευρυζωνικά δίκτυα στην περιφέρεια). Τα παραπάνω συνιστούν τα μεγάλα έργα για την ευρυζωνικότητα, τα οποία θα συμπληρωθούν με μικρότερα, όπως είναι αυτό για τον «Εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών του συνόλου των φορέων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας», προϋπολογισμού 18,6 εκατ. ευρώ.

Η πρόσκληση για το προαναφερόμενο έργο που θα υλοποιηθεί από το ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) έχει δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ και οι ενδιαφερόμενοι που είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας έχουν περιθώριο έως τις 29 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γενικής γραμματείας υπό τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα η δράση SFBB, όπως και η νέα CE θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις επενδύσεις των παρόχων ΟΤΕ, Vodafone και Wind, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για τα NGA, όμως, δύναται να συμμετέχουν όλοι οι πάροχοι (δηλαδή και οι Forthnet, Cyta, ακόμα και αν δεν υλοποιήσουν υποδομές), αφού ο χρήστης για να πάρει το κουπόνι θα απευθύνεται στον πάροχο της υπηρεσίας.

Τα κουπόνια ενίσχυσης της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες θα διατεθούν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια υπό την προϋπόθεση ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα υλοποιήσουν δίκτυα οπτικών ινών ικανά να δώσουν άμεσα ταχύτητες σύνδεσης στο internet 1 Gbps.

Το κουπόνι SFBB και το ανάλογο για τις επιχειρήσεις θα καλύπτουν μέρος του εφάπαξ και του μηνιαίου κόστους σύνδεσης του χρήστη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν μια νέα SFBB υπηρεσία λιανικής (ή να αναβαθμίσουν μια υφιστάμενη) από οποιονδήποτε πάροχο SFBB υπηρεσιών, σε μια περιοχή (κτήριο) όπου παρέχεται προϊόν χονδρικής πρόσβασης SFBB από οποιονδήποτε πάροχο υποδομών SFBB. Τα κουπόνια θα εξαργυρώνονται από τον δικαιούχο σε οποιοδήποτε πάροχο υπηρεσιών SFBB.

Μέχρι τις 8 του τρέχοντος μηνός βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση προκειμένου οι πάροχοι να δηλώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια όσον αφορά τα δίκτυα οπτικών ινών ώστε να αποφασιστούν οι περιοχές της παρέμβασης με ενίσχυση της ζήτησης. Φιλόδοξος στόχος της γενικής γραμματείας είναι η δράση SFBB και CE να ξεκινήσει στο τέλος του έτους.

Η δράση RBE, στην οποία θα διατεθούν 60 εκατ. ευρώ, αφορά την παροχή υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικών υπηρεσιών NGA μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το διαγωνιστικό πλαίσιο της δράσης θα βασιστεί στο μοντέλο υλοποίησης του προηγούμενου σε εξέλιξη έργου Rural Broadband με τις κατάλληλες προσαρμογές. Δικαιούχοι θα είναι εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs). Μέσω της δράσης RBE θα επιτευχθεί η δυνατότητα σύνδεσης με τουλάχιστον 100 Mbps-downlink στη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού (τουλάχιστον 95% κάλυψη) των περιοχών που δεν έχουν (και δεν πρόκειται να αποκτήσουν βάσει των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων) γρήγορη ευρυζωνική πρόσβαση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα