Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Στην ενίσχυση της ζήτησης για ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, με στόχο να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί στο ΕΣΠΑ για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (NGA).
Βάσει του τελικού σχεδιασμού που εκπονήθηκε από τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Βασίλη Μαγκλάρα, έπειτα από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το συνολικό προαναφερόμενο ποσό, 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το Superfast Broadband (SFBB).
Σύμφωνα με τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του ΥΨΗΠΤΕ, Βασίλη Μαγκλάρα, οι σχεδιαζόμενες δράσεις επιταχύνουν την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για την αύξηση τόσο της διαθεσιμότητας όσο και της ζήτησης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας.
Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί μέσω κουπονιών για ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας (τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps) που θα καλύπτουν για τον πολίτη μέρος του εφάπαξ και του μηνιαίου κόστους σύνδεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (περίπου 250 ευρώ ανά χρήστη). Δικαιούχοι του κουπονιού θα είναι όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν μια νέα SFBB υπηρεσία λιανικής (ή θα αναβαθμίσουν μια υφιστάμενη) από οποιονδήποτε πάροχο SFBB υπηρεσιών, εντός των περιοχών όπου θα αναπτυχθούν υποδομές που θα προσφέρουν υπηρεσίες χονδρικής πρόσβασης SFBB.
Στόχος είναι η δράση να ενεργοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, με τη ρεαλιστικότερη προσέγγιση να την τοποθετεί χρονικά στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επομένου. Το κρίσιμο σημείο στη δράση αυτή είναι ότι η επιδότηση της ζήτησης θα γίνεται μόνο με την προϋπόθεση ότι το δίκτυο του παρόχου θα φθάνει έως το κτήριο (FTTB). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κίνητρο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει τους παρόχους να πάνε γρηγορότερα την οπτική ίνα στον καταναλωτή και ως εκ τούτου θα επιτευχθεί το τεχνολογικό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα στα NGA.
Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι η δράση SFBB δύναται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις επενδύσεις των τριών μεγάλων παρόχων (ΟΤΕ, Vodafone και Wind), που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του κανονισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τα NGA.
Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να διατεθούν για SFBB 200 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό (160 εκατ. ευρώ) προοριζόταν για τη δεύτερη δράση του συγκεκριμένου συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, που αφορά τα NGA της περιφέρειας και έχει την ονομασία Regional Broadband Extension (RBE). Η νεότερη εκτίμηση είναι ότι για τη δεύτερη δράση αρκούν 60 εκατ. ευρώ.
Μέσω της δράσης RBE θα επιτευχθεί η δυνατότητα σύνδεσης με τουλάχιστον 100 Mbps - downlink στη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού (τουλάχιστον 95% κάλυψη) των περιοχών που δεν έχουν (και δεν πρόκειται να αποκτήσουν βάσει των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων) γρήγορη ευρυζωνική κάλυψη. Ειδικότερα, η RBE δράση αφορά την παροχή υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικών υπηρεσιών NGA μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το διαγωνιστικό πλαίσιο της δράσης θα βασιστεί στο μοντέλο υλοποίησης του προηγούμενου σε εξέλιξη έργου Rural Broadband με τις κατάλληλες προσαρμογές. Δικαιούχοι θα είναι εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs).
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαγκλάρας στη «Ν», η Γενική Γραμματεία «προχωρά με ταχύ ρυθμό στην εξειδίκευση παρεμβάσεων εθνικής εμβέλειας για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών στον τομέα των δικτύων επικοινωνιών. Ο εν λόγω τομέας μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός επιταχυντής της οικονομικής ανάπτυξης. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν με ουσιαστικές προτάσεις οι πάροχοι ευρυζωνικών υπηρεσιών, η συνεισφορά των οποίων είναι απαραίτητη για την επιτυχία του εγχειρήματος. Οι σχεδιαζόμενες δράσεις επιταχύνουν την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για την αύξηση τόσο της διαθεσιμότητας όσο και της ζήτησης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας. Η ολοκλήρωση των δράσεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στους σχετικούς δείκτες της ψηφιακής οικονομίας της Ε.Ε., τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».