Πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον ζητούν οι ξενοδόχοι

Ενώσεις: Παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου εξηγούν στη «Ν» πώς η χώρα μας θα αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ στον τουρισμό
Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 12:13
UPD:13:58
SOOC/Alexandros Michailidis

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
 [email protected]

Η διατήρηση του θετικού μομέντουμ σε ό,τι αφορά τη ζήτηση του προορισμού «Ελλάδα» και μια πιο φιλική στάση απέναντι στο τουριστικό επιχειρείν από κυβερνητικής πλευράς είναι τα δύο ζητούμενα για τον ξενοδοχειακό κλάδο τη νέα χρονιά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο υψηλής ζήτησης, πέραν των όσων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι γείτονές μας, και το γεγονός αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και την κυβέρνηση δημιουργώντας ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τονίζουν στη «Ν» παράγοντες του ξενοδοχειακού τομέα.

Η σεζόν του 2017, αν και έχει ακόμη λίγο δρόμο, βαδίζει σταδιακά προς το κλείσιμο, με τον απολογισμό να είναι θετικός σε ό,τι αφορά τόσο τις διεθνείς αφίξεις όσο και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ενώ βελτιωμένα αναμένεται να είναι και τα έσοδα των ξενοδοχείων. Σημειώνεται πως ο ΣΕΤΕ προβλέπει ότι φέτος θα επισκεφθούν τη χώρα μας πάνω από 28,5 εκατ. τουρίστες (μαζί με την κρουαζιέρα), ενώ τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 14,5 δισ. ευρώ. Η υπερφορολόγηση, ωστόσο, παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον κλάδο, καθώς, εκτός όλων των άλλων, από τις αρχές του 2018 αναμένεται να επιβληθεί και το τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο βρίσκει αντίθετο το σύνολο του τουριστικού κλάδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ: Η υπερβολική φορολόγηση του ξενοδοχειακού τομέα και η αλλοίωση της προσφοράς από τις μισθώσεις κατοικιών είναι πηγές ανησυχίας σε μία κατά τα άλλα καλή τουριστική σεζόν.

Η υπερβολική φορολόγηση του ξενοδοχειακού τομέα και η αλλοίωση της προσφοράς από τις μισθώσεις κατοικιών είναι πηγές ανησυχίας σε μία κατά τα άλλα καλή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού Αλέξανδρο Βασιλικό, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές (7 και 8 Σεπτεμβρίου) για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η έξαρση του φαινομένου των τουριστικών μισθώσεων μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα υπερπροσφοράς από την πλευρά της διαμονής με αρνητικά αποτελέσματα πρωτίστως στις ξενοδοχειακές μονάδες, προειδοποιεί ο κ. Βασιλικός και επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει εξορθολογισμός, ενώ πρέπει να λυθεί και το θέμα της φορολόγησης της δραστηριότητας σε σχέση και με την υπερφορολόγηση του ξενοδοχειακού τομέα.

Η πορεία της τουριστικής Αθήνας ήταν και είναι καλή, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, ο οποίος αποφεύγει τους διθυράμβους και κάνει λόγο για «μία καλή φάση σταδιακής ανάκαμψης, όχι εντυπωσιακή, αλλά σταθερή». Εκτιμά ότι και το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα κινηθεί για την πρωτεύουσα όπως και το πρώτο εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου οι αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Για το 2018 είναι πολύ νωρίς ακόμη για να διατυπωθούν εκτιμήσεις, όπως σημειώνει ο κ. Βασιλικός, καθώς η Αθήνα κινείται κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών κρατήσεων ως προορισμός city break. Τις αρχικές εκτιμήσεις θα έχει ο κλάδος τον προσεχή Δεκέμβριο, όταν θα γίνουν γνωστά τα πρώτα στοιχεία για τις αεροπορικές πτήσεις του 2018.

Για τον κ. Βασιλικό, πάντως, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η Αθήνα να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης ως προορισμού που θα περιλαμβάνει πολλά «προϊόντα» ελκυστικά για τον τουρίστα. Τα ξενοδοχεία υπάρχουν και υπερκαλύπτουν τη ζήτηση, αυτό που χρειάζεται η Αθήνα είναι νέα «προϊόντα», υπογραμμίζει και εξηγεί ότι η πρωτεύουσα, ως προορισμός, χρειάζεται νέα έργα υποδομής, νέα μουσεία, νέα events, νέα δρώμενα, συνολικά μία νέα στρατηγική που θα της δώσει ένα πιο σύγχρονο και ελκυστικό προφίλ και θα την αναδείξει περαιτέρω ως προορισμό έναντι των ανταγωνιστών της. Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης να σημειωθεί ότι η ΕΞΑΑΑ σε συνεργασία με την Aegean Airlines και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσιάζει την προσεχή Τρίτη την δράση - πρωτοβουλία με τίτλο «Οι πέτρες μιλούν».

Υψηλές πληρότητες με χρονική επιμήκυνση στην Κρήτη

Πολύ καλά είναι τα αποτελέσματα και στην Κρήτη, όπου εκτός από την αύξηση σε πληρότητες σημειώνεται και μια μικρή επιμήκυνση της σεζόν, ενώ αυξημένα αναμένεται να είναι και τα έσοδα των ξενοδοχείων.

«Οι πληρότητες στην Κρήτη το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου ήταν πάντοτε υψηλές», σημειώνει ο Γιάννης Οικονόμου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΞΕΕ και εκ νέου υποψήφιος. «Φέτος, όμως», υπογραμμίζει, «ήταν ακόμη καλύτερη η εικόνα.

Χαράλαμπος Βούλγαρης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας: Ο φόρος διαμονής θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού τομέα και η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει το θέμα. 

Για την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα το Ηράκλειο, το σημαντικό γεγονός είναι ότι φέτος η σεζόν ξεκίνησε λίγο νωρίτερα, ανάλογα βέβαια και την περιοχή, π.χ. η πόλη του Ηρακλείου πήγαινε πολύ καλά από τον Απρίλιο, ενώ κάποιες άλλες περιοχές είχαν μικροπροβλήματα και τον Ιούνιο, ωστόσο συνολικά το νησί ξεκίνησε νωρίτερα τη σεζόν. Επίσης η περίοδος από πέρυσι έχει επεκταθεί σε ορισμένες περιοχές μέχρι και τον Νοέμβριο και πιστεύουμε ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και φέτος».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι και οι τιμές ήταν ελαφρώς αυξημένες φέτος, στα επίπεδα του 5%-7%, και ανάλογη αύξηση αναμένεται και για το 2018. Όπως τονίζει, «δεν μιλάμε, βέβαια, με νόημα για “ακραίες τιμές”, αλλά για λογικά επίπεδα. Πιστεύω ότι η ζήτηση για την Ελλάδα και πιο ειδικά την Κρήτη είναι ισχυρή και αυτό αναμένεται να εκφραστεί και το 2018. Μπορεί οι tour operators να κάνουν λόγο για ανάκαμψη της Τουρκίας, ωστόσο το χρησιμοποιούν αυτό και ως μέσο πίεσης για να επιτύχουν καλύτερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο αυξημένης ζήτησης».

Η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ, επισημαίνει ο κ. Οικονόμου και ζητεί από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την αναγκαιότητα του τέλους διανυκτέρευσης.

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό, το κόστος λειτουργίας αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και για αυτό τον λόγο η αύξηση των εσόδων δεν σημαίνει και αύξηση των κερδών» σημειώνει και ζητεί ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα.

Με θετικό πρόσημο η Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι από τους προορισμούς που θα εμφανίσουν θετικά αποτελέσματα το 2017, όπως σημειώνει στη «Ν» ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και υποψήφιος και πάλι για τη διοίκηση του ΞΕΕ.

«Το 2017 ξεκίνησε καλά για το νησί και συνέχισε έτσι, με τις πληρότητες να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και εμφανώς αυξημένες, όπως και οι αφίξεις που φθάνουν στα επίπεδα του 6%-8% σε σύγκριση με πέρυσι.

Φέτος παρατηρήθηκε άνοδος των αφίξεων Βρετανών τουριστών καθώς και των προερχομένων από τις βαλκανικές χώρες, ενώ πτωτικά εξακολούθησαν να κινούνται οι Ρώσοι», σημειώνει ο κ. Βούλγαρης.

Γιάννης Οικονόμου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΞΕΕ: Το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό, το κόστος λειτουργίας αυξάνεται συνεχώς, για αυτό η αύξηση των εσόδων δεν σημαίνει και αύξηση των κερδών.

Όπως επισημαίνει, «για το νησί μας το επόμενο στοίχημα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και η άνοδος του ποιοτικού τουρισμού, όπως άλλωστε και για όλη την Ελλάδα. Πρέπει να πάμε σταδιακά, εβδομάδα την εβδομάδα, και σε συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες, πρώτα και κύρια». Σε ό,τι αφορά την επόμενη χρόνια, επισημαίνει ότι οι πρώτες ενδείξεις για την Κέρκυρα είναι θετικές, αν και πληρέστερη εικόνα θα αποκτήσουν οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου.

Μπορεί ο κ. Βούλγαρης να είναι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τα έσοδα των ξενοδοχείων. «Το θέμα των εσόδων, αν και πόσο αυξήθηκαν, θα ξεκαθαρίσει αργότερα», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι «για τα ξενοδοχεία το πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα έντονο είναι αυτό της φορολογίας». Ο φόρος διαμονής θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού τομέα, σημειώνει και ζητεί από την πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα