Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Αλογοσκούφη για τον Προϋπολογισμό

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2006 20:30

«Έχω την τιμή να παρουσιάσω σήμερα τον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2007. Έναν Προϋπολογισμό αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας. Έναν Προϋπολογισμό με στόχο την κοινωνική και την οικονομική πρόοδο. Έναν Προϋπολογισμό που κτίζει πάνω στα επιτεύγματα και στις επιτυχίες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και του σχεδίου μας για την οικονομία που εφαρμόζουμε με συνέπεια από τον Μάρτιο του 2004. Μετά από 30 μήνες μεγάλης συνεχούς και συνεπούς προσπάθειας έγινε δυνατό:

1. Να αποκατασταθεί η δημοσιονομική διαφάνεια και να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα από το 7,8% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,6% το 2006. Δηλαδή, για πρώτη φορά από την ένταξή μας στην ΟΝΕ κάτω από το όριο του 3%.

2. Να μειωθεί αισθητά η ανεργία. Από 11,3% τον Μάρτιο του 2004, η ανεργία υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του 2006 στο 8,8% - 2,5 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα.

3. Να αναστραφεί μια πορεία πολλών ετών φθίνουσας ανταγωνιστικότητας.

4. Να ενισχυθούν η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις.

5. Να εφαρμοσθούν με επιτυχία πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την επιτάχυνση της περιφερειακής σύγκλισης.

Ο Προϋπολογισμός του 2007 έχει σαφέστατη στόχευση. Αποσκοπεί στην οικονομική πρόοδο. Αποσκοπεί στην κοινωνική πρόοδο. Αποσκοπεί στην αποτελεσματική και αξιόπιστη εφαρμογή του προγράμματος της Κυβέρνησης.

o Με τον Προϋπολογισμό αυτόν ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που είχε ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της απασχόλησης στην κρίσιμη μεταολυμπιακή περίοδο.

o Με τον Προϋπολογισμό αυτόν ταυτόχρονα εγκαινιάζεται η δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που αποσκοπεί στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών με:

i. τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία φυσικών προσώπων,

ii. την αύξηση του αφορολογήτου ορίου, και

iii. τη διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων. Από το 2007 οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους.

o Με τον Προϋπολογισμό αυτόν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ –δηλαδή το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης- και το Επίδομα Ανεργίας σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας. Έτσι, από τις αρχές του 2007:

i. Οι συνταξιούχοι αγρότες θα εισπράττουν 700 ευρώ περισσότερα τον χρόνο – η σύνταξη του ΟΓΑ ανέρχεται στα 280 ευρώ τον μήνα – αυξάνεται δηλαδή κατά 22%.

ii. Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα εισπράττουν 420 ευρώ περισσότερα τον χρόνο – το ΕΚΑΣ ανέρχεται στα 195 ευρώ τον μήνα – αυξάνεται δηλαδή κατά 22%.

iii. Το κατώτατο επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί στα 367,5 ευρώ από τα 311,25 ευρώ. Θα έχουμε, δηλαδή, μια μηνιαία αύξηση κατά 56,25 ευρώ ή κατά 18%.

o Αποτελεί κεντρική στόχευση του Προϋπολογισμού του 2007 η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Αυτοί είναι που κυρίως ωφελούνται από την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας. Είμαστε συνεπείς και αξιόπιστοι απέναντί τους.

Κυρίες και κύριοι,

Όταν αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελληνική οικονομία παρουσίαζε:

o υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα,

o αυξανόμενο δημόσιο χρέος, και

o μεγάλες διαρθρωτικές ανισορροπίες.

Τα ελλείμματα στο μεγαλύτερο μέρος τους ούτε καν καταγράφονταν. Μια από τις πρωταρχικές μας προτεραιότητες ήταν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδυναμίες. Να αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική διαφάνεια και να προχωρήσουμε σε δημοσιονομική προσαρμογή. Παράλληλα, απετέλεσε πρωταρχική μας προτεραιότητα η διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης.

Ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα συμφωνήσει ότι υλοποιούμε τους στόχους μας. Και αυτό παρά την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Παρά τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Παρά το γεγονός ότι τα ελλείμματα ήταν ακόμη υψηλότερα και από όσο θα περίμενε κανείς. Παρά τα κρυφά χρέη που κληρονομήσαμε. Παρά την οικονομική αταξία που παραλάβαμε στις ΔΕΚΟ.

Σήμερα η ελληνική οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική και αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη. Η απασχόληση ενισχύεται. Οι επενδύσεις αυξάνονται. Η κοινωνική συνοχή διευρύνεται.

Τα θετικά αποτελέσματα του σχεδίου μας για την οικονομία αποτυπώνονται:

• στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και στη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος (2,6% του ΑΕΠ το 2006 από 7,8% το 2004),

• στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (4,3% το τρίτο τρίμηνο του 2006),

• στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (άνοδος κατά 8 θέσεις βάσει της διεθνούς κατάταξης του Institute for Management Development - IMD),

• στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες σταθερής αγοραστικής δύναμης (στο 77,2% του μέσου όρου της ΕΕ-15 το 2005 έναντι 75,3% το 2004),

• στη μείωση της ανεργίας (8,8% το β’ τρίμηνο του 2006 έναντι 11,3% το α’ τρίμηνο του 2004),

• στην αύξηση των συνολικών επενδύσεων (9,5% στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2006 έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι), καθώς και των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 305,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2006,

• στην αύξηση του πραγματικού διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 4,3% τα τελευταία δύο έτη),

• στην αύξηση των εξαγωγών (13,1% το 2005 σε σχέση με το 2004 και κατά 19,7% το πρώτο οκτάμηνο του 2006),

• στο δείκτη οικονομικού κλίματος που καταρτίζει η ΕΕ και το ΙΟΒΕ, ο οποίος από τον Ιούνιο του 2005 και μετά ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία και

• στην επιτάχυνση της περιφερειακής σύγκλισης.

Κυρίες και κύριοι,

Έρχομαι στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διεθνή οικονομική κατάσταση. Τα διαθέσιμα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2006 στην Ευρωζώνη δημιουργούν την αισιοδοξία ότι οι οικονομικές επιδόσεις για φέτος μπορεί τελικά να διαμορφωθούν σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που αρχικά προβλέπονταν την άνοιξη. Το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο 2,4%, με αποτέλεσμα να κινείται κοντά, ή και να υπερβαίνει το ρυθμό αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5,1% το 2006 για να επιβραδυνθεί ελαφρά στο 4,9% το 2007.

Το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης βελτιώθηκε κατά 0,6% του ΑΕΠ το 2005, κατά 0,2% το 2006, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 0,5% το 2007.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου σημείωσε έντονη άνοδο μέσα στο 2006, πλησιάζοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι. Στις πρόσφατες φθινοπωρινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζει την εκτίμησή της για μέσο όρο της τιμής του πετρελαίου το 2006 στα 65,6 δολ. ΗΠΑ και στα 66,3 δολ. το 2007.

Όσον αφορά τώρα την ελληνική οικονομία, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θέσαμε σε εφαρμογή το 2004 είχε ως στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας με την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο επιχειρηματικότητα - εξωστρέφεια - ανταγωνιστικότητα.

Το 2006 ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τη διατήρηση των υψηλών τιμών πετρελαίου. Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο κατά 4,1%, έναντι 3,6% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2005. Στο τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ενισχύεται ακόμα περισσότερο στο 4,3%. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αγαθών είχαν σημαντικότατη συμβολή στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές και τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί είναι πλέον βέβαιο ότι θα επιτευχθεί, και πιθανόν θα ξεπεραστεί, ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και του Προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 3,8%.

Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία διατηρούνται ευνοϊκές και το 2007. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο των προβλέψεων του ΠΣΑ του 2005 (3,8%), με βασικό ενισχυτικό παράγοντα, από πλευράς εγχώριας ζήτησης, τις επενδύσεις. Σε σταθερές τιμές, προβλέπεται η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης να διατηρηθεί στο 3,8% και των επενδύσεων στο 7,4%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 6,5% και οι εισαγωγές κατά 7%. Ειδικότερα, η αύξηση των εξαγωγών αγαθών εκτιμάται στο 9,5% και των εισαγωγών στο 6,9%.

Η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την απασχόληση και θα περιορίσει σημαντικά την ανεργία στο 8,2%. Η αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας εκτιμάται στο 1,7%. Η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας προβλέπεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Η αύξηση του αποπληθωριστή της ιδιωτικής κατανάλωσης εκτιμάται στο 3% και ο μέσος πραγματικός ακαθάριστος μισθός στο σύνολο της οικονομίας θα αυξηθεί το 2007 κατά 3%, βελτιώνοντας περαιτέρω την πραγματική θέση των μισθωτών.

Στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού του 2006 επιτυγχάνονται. Το έλλειμμα μειώνεται από 7,8% του ΑΕΠ το 2004 στο 5,2% το 2005 και στο 2,6% το 2006. Το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται και συγκρατούνται οι καταναλωτικές δαπάνες. Τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα του παρελθόντος αντιμετωπίζονται και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία μας οδήγησαν οι υπερβάσεις των ελλειμμάτων από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Ωστόσο, η δημοσιονομική προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια. Έχουμε υποχρέωση, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, να επιτυγχάνουμε προσαρμογή του διαρθρωτικού ελλείμματος της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Στόχος μας είναι με τη συνέχιση της ήπιας προσαρμογής να πετύχουμε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2012 το αργότερο.

Βασική μας επιδίωξη, για την ενίσχυση της υγιούς ανάπτυξης και τη μείωση του ελλείμματος, αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθήθηκε μια σειρά πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν:

• διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών,

• μεταρρυθμίσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και εφαρμογή ενός νέου και αποτελεσματικού επενδυτικού νόμου,

• βελτίωση στο σύστημα των προμηθειών του δημοσίου,

• νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα,

• στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις,

• μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος των τραπεζών,

• εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΔΕΚΟ και

• μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Με τον προϋπολογισμό του 2007 επιδιώκονται:

• η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, χωρίς έκτακτα έσοδα,

• η δραστική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους,

• η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας,

• η περαιτέρω μείωση της ανεργίας,

• η βελτίωση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων,

• η ενίσχυση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώνονται από 27% του ΑΕΠ το 2004 σε 25,6% το 2007, παρά τα αυξημένα κονδύλια που προβλέπονται για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι οι αυξημένες δαπάνες για τη βελτίωση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων φθάνουν στα 1.200 εκατ. ευρώ περίπου για το 2007 (ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 0,6% του ΑΕΠ) και αφορά αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, αύξηση του ΕΚΑΣ, βελτίωση των συντάξεων των στρατιωτικών, επιστροφή κρατήσεων υπέρ ΛΑΦΚΑ κ.λπ.

Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στην ίδια περίοδο σημειώνει μείωση κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από 7,6% του ΑΕΠ το 2004 σε 4,3% το 2007). Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παραμένουν περίπου σταθερά ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος (από 23,3% του ΑΕΠ το 2004 αυξάνονται σε 23,6% το 2007). Αυτό αποδίδεται κυρίως στη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος στα κέρδη των επιχειρήσεων και στην επικείμενη φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων, ιδιαίτερα αυτών με μεσαία εισοδήματα, με τη σταδιακή μείωση από το έτος 2007 των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση του αφορολόγητου ποσού και τη διεύρυνση του εισοδηματικού κλιμακίου του κεντρικού φορολογικού συντελεστή.

Η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ στην περίοδο 2004-2007 αναμένεται να φθάσει τις 8 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, γεγονός που φέρνει τη χώρα μας ανάμεσα στις πρώτες στην Ευρωζώνη ως προς τους ρυθμούς μείωσης του χρέους. Από 108,5% του ΑΕΠ το 2004 εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 100,4% το 2007.

Παράλληλα με την επιτυχημένη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, δρομολογούμε την αναμόρφωση του τρόπου κατάρτισης και παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού. Το εφαρμοζόμενο σύστημα κατάρτισης, παρουσίασης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές και προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες για διαφάνεια της δημοσιονομικής διαχείρισης και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημόσιων δαπανών.

Η ορθολογική αξιοποίηση των κρατικών πόρων αποτελεί κεντρικό άξονα για την αξιολόγηση της δημοσιονομικής διαχείρισης και ουσιαστική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής. Προς την κατεύθυνση αυτή διαμορφώθηκε, σε πρώτο στάδιο, ένα Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων, που αποτελεί μία δομημένη χρηματοοικονομική κατάσταση, η οποία παρουσιάζει τα έσοδα και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ομαδοποιημένα σε λειτουργίες και δράσεις.

Βασική προτεραιότητα στο σχεδιασμό της νέας δομής του κρατικού προϋπολογισμού είναι η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα. Το Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων είναι προσαρμοσμένο στη διοικητική διάρθρωση του κράτους, συνδέεται με το υφιστάμενο σχέδιο των κωδικών αριθμών εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και η εφαρμογή του δεν θα επιφέρει, σε πρώτο στάδιο, ριζικές μεταβολές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας των επιμέρους φορέων του Δημοσίου.

Με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Προγραμμάτων επιδιώκονται:

• η ενιαία απεικόνιση του προϋπολογισμού,

• ο προσδιορισμός του κόστους ενός προγράμματος που υλοποιείται από πολλούς φορείς,

• η διευκόλυνση της αξιολόγησης μίας δράσης και ο προσδιορισμός της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς της,

• η ενίσχυση της υπευθυνότητας των φορέων,

• η αποκέντρωση της ευθύνης για την ορθή δημοσιονομική διαχείριση.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε και στο θέμα της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων. Μετά και την ολοκλήρωση των μεθοδολογικών επισκέψεων του κλιμακίου της Eurostat (Ιούνιος και Σεπτέμβριος 2006) αντιμετωπίστηκαν πλέον όλα τα εκκρεμή στατιστικά ζητήματα και έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις της Eurostat για τα στοιχεία του προϋπολογισμού (δελτίο τύπου 23/10/2006). Με την εξέλιξη αυτή κλείνει μια σειρά ανισορροπιών και προβληματικής καταγραφής των στοιχείων, που δεν επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να επικυρώνει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία επί σειρά ετών. Οι εκκρεμότητες που τακτοποιήθηκαν αφορούσαν διάφορα κονδύλια και συναλλαγές του δημόσιου λογιστικού, όπως: πλεονάσματα των ασφαλιστικών φορέων, ο τρόπος καταγραφής των κοινοτικών κονδυλίων, τα χρέη των νοσοκομείων, οι Ολυμπιακές δαπάνες, το πρόστιμο που πληρώσαμε στην Ε.Ε. για τις κακοτεχνίες των έργων που πραγματοποιήθηκαν με συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, οι κρατικές εγγυήσεις, τα πλεονάσματα των ΟΤΑ, οι συναλλαγές της ΔΕΚΑ, οι στατιστικές διαφορές της κεντρικής κυβέρνησης, οι αναλήψεις χρέους, οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις, οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι.

Κυρίες και κύριοι,

Συνοψίζω. Οι θετικές τα τελευταία δυόμισι χρόνια επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τυχαίες. Προέκυψαν από μια καλά σχεδιασμένη οικονομική πολιτική. Από μια πολιτική που διέπεται από αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία. Από μια πολιτική, η οποία χωρίς αιφνιδιασμούς κατόρθωσε να βάλει την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Ο Προϋπολογισμός του 2007 κτίζει πάνω στις επιτυχίες που σημειώσαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια και αντανακλά όχι μόνο στην οικονομική θέση της χώρας, αλλά και στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος έχει άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της χώρας και της καθημερινής ζωής των πολιτών. Η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική. Πιο εξωστρεφής. Αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Κυρίες και κύριοι,

Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση προς τα εμπρός. Με συναίνεση και χωρίς αιφνιδιασμούς, συνεχίζουμε την εφαρμογή του σχεδίου μας και της πολιτικής μας για την οικονομία. Της μόνης αξιόπιστης πολιτικής για την κοινωνία. Της μόνης αποτελεσματικής πολιτικής για την οικονομία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα