Σε υψηλό εννέα ετών ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ

Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 11:02
UPD:11:08
REUTERS/KOSTAS TSIRONIS

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 52,2 μονάδες έναντι 50,5 μονάδων τον Ιούλιο, παραμένοντας άνω του σημείου μηδενικής μεταβολής (50 μονάδες) για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Μάλιστα, η επίδοση του Αυγούστου είναι η καλύτερη από τον Αύγουστο του 2008, στηριζόμενη κυρίως στην αύξηση των νέων παραγγελιών τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από το εξωτερικό.

Νέες εργασίες

Η πρόσφατη ανάπτυξη του ελληνικού  μεταποιητικού τομέα ήταν αποτέλεσμα της  σημαντικής αύξησης των νέων εργασιών, της εντονότερης που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2014. Επιπρόσθετα, ευρεία ήταν η αύξηση της  ζήτησης των πελατών, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για  πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών.

Ανταποκρινόμενες στην αύξηση της ζήτησης, οι  εταιρείες προσέλαβαν επιπρόσθετους εργαζομένους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, επεκτείνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την τρέχουσα περίοδο αύξησης της απασχόλησης σε τέσσερις μήνες.

Επιπλέον, η πρόσφατη αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν η σημαντικότερη που έχει  καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 17μισι ετών. Το ενισχυμένο λειτουργικό εργατικό δυναμικό  συνέβαλε σε περαιτέρω μείωση των  αδιεκπεραίωτων εργασιών, μολονότι σε  μικρότερο βαθμό από τον μέσο όρο που έχει  καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Αποθέματα

Οι συνθήκες εντονότερης ζήτησης οδήγησαν επίσης σε δεύτερη συνεχή αύξηση της  αγοραστικής  δραστηριότητας. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε σε υψηλό εννέα ετών. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν ήταν επαρκές ώστε να εμποδίσει  την περαιτέρω μείωση αποθεμάτων προμηθειών.

Η μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό εργαζομένων και την αύξηση αγορών προμηθειών, συνέβαλε στην τρίτη συνεχή αύξηση της  παραγωγής, και τη δεύτερη εντονότερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2014. Παρ’ όλ’ αυτά, τα  αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι παραδόσεις στους πελάτες.

Τιμές εισροών

Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν για ενδέκατο συνεχή μήνα, μολονότι σε μικρό βαθμό. Εν τω μεταξύ, η αύξηση των  τιμών εισροών παρέμεινε σταθερή, παρότι εξασθένησε από τον Ιούλιο. Αντιθέτως, άνοδο κατέγραψαν οι μέσες τιμές πώλησης, καθώς η μεγαλύτερη ζήτηση αύξησε την τιμολογιακή ισχύ των κατασκευαστών. Εντούτοις, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν χαμηλός.

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη περιορίστηκε σε σύγκριση με τον Ιούλιο, παρέμεινε ωστόσο η θετικότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων τον Ιούλιο του 2012.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα