Καταρρίψεις ρεκόρ

Μετά τα αισιόδοξα στοιχεία για τη μεταποίηση
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 00:01

ΞΕΦΑΝΤΩΣΑΝ τα διεθνή χρηματιστήρια με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να καταρρίπτον ιστορικά υψηλά επίπεδα εξαετίας χαιρετίζοντας τα αισιόδοξα αμερικανικά στοιχεία για τη μεταποίηση και την προοπτική εξαγορών και συγχωνεύσεων σε αερομεταφορείς.

Ράλι στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από δηλώσεις αξιωματούχου της Φέντεραλ Ριζέρβ οι οποίες συνέστησαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ η Wall Street απογειώθηκε με τους βασικούς δείκτες S&P 500, Nasdaq και Dow Jones να διατηρούνται στο υψηλό ρεκόρ εξαετίας.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.229,80 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,70%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.511,53 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,64%, στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.430,89 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,68%

Ανοδικά κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες στα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης με εξαίρεση της Αυστρίας.

Ο S&P 500 αναρριχήθηκε την Τρίτη σε υψηλό εξαετίας μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed του St.Louis Γουίλιαμ Πουλ ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται σε «σωστό» επίπεδο, υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στο άμεσο μέλλον. Ο θετικός αντίχτυπος της προοπτικής αυτής δεν άργησε να φανεί στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της.

Η Vodafone Group παρέσυρε σε άνοδο τους τίτλους του κλάδου των τηλεπικοινωνιών μετά τις συστάσεις αναλυτών της Deutsche Bank για αγορά μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.

Απώλειες είχε η Deutsche Boerse όταν έγινε γνωστό ότι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης απέσυρε την προσφορά για εξαγορά του ανταγωνιστικού Euronext, ανοίγοντας το δρόμο στη ΝYSE Group για την απόκτησή του.

Η British Airways ηγήθηκε της κούρσας ανόδου των αεροπορικών εταιρειών μετά την προσφορά ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της US Airways Group για εξαγορά της Delta AirLines.

To ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο εταιρειών έχει οδηγήσει τον κλάδο αερομεταφορών στα ύψη.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,28% κλείνοντας στις 16.243,47 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα