Τρία «τετ α τετ» ραντεβού των τραπεζών με επενδυτές

Θα συμμετάσχουν στα roadshows της HSBC 4-6/9, του Χ.Α. 20-21/9 και της BofA 26-27/9
Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 14:05
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

ΕΚΤ και ΤτΕ εκτιμούν ότι η πραγματικά μεγάλη πρόκληση των NPEs μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί και εντάσσονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Γεμάτος συναντήσεις με επενδυτές είναι ο Σεπτέμβριος για τις ελληνικές τράπεζες που καλούνται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου και κυρίως τις επιδόσεις αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Βασικός προβληματισμός για τον κλάδο παραμένει πάντως η τρίτη αξιολόγηση και οι πιέσεις από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Δανείου με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ανακοινώνονται την Τετάρτη (Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) και την Πέμπτη (Εθνική και Alpha Bank) είναι η βάση των παρουσιάσεων στα τρία roadshows του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Το πρώτο conference γίνεται στις 4 με 6 Σεπτεμβρίου και είναι το 17ο ετήσιο συνέδριο της HSBC για αναδυόμενες αγορές Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, καθώς και Λατινικής Αμερικής. Στις 20 με 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το 12ο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου το 22ο Annual Financials CEO Conference της Bank of America/Merill Lynch.

Εκδόσεις ομολόγων εν όψει

Η σειρά συναντήσεων με επενδυτές τις επόμενες εβδομάδες δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να δοκιμάσουν τις διαθέσεις αναφορικά με τις εκδόσεις ομολόγων που προετοιμάζει ο κλάδος μετά την έξοδο του Δημοσίου και τη βελτίωση των συνθηκών. Εκδόσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ συνολικά βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού και, αν οι συνθήκες διατηρηθούν ευνοϊκές, θα λάβουν χώρα στο τελευταίο τετράμηνο του έτους και θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, μειώνοντας περαιτέρω τον ELA, ενώ θα δώσουν θετικό μήνυμα στις αγορές.

Το βήμα της εξόδου στις αγορές -ήδη οι τράπεζες δραστηριοποιούνται στη διατραπεζική- συνδέεται με το γενικότερο κλίμα τόσο -κυρίως- στο εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν τραπεζίτες, το κρίσιμο είναι να είναι διατηρήσιμη η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σημαντικές εξελίξεις για τη ρευστότητα

Η πτωτική πορεία του ELA -από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 7,6 δισ. ευρώ- και η σταθεροποίηση των καταθέσεων -η άνοδος των τελευταίων τριών μηνών ύψους 2,25 δισ. ευρώ σχεδόν ισοφάρισε τις απώλειες του πρώτου τετραμήνου του 2017- είναι εξελίξεις σημαντικές για τη ρευστότητα.

Η βελτίωση της ρευστότητας αποτυπώνεται στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που είναι σε αυτό το σημείο καλύτερα από το πρώτο, το οποίο σημαδεύτηκε από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Η αβεβαιότητα «χτύπησε» και τα κόκκινα δάνεια, με το πρώτο τρίμηνο να έχει καταγράψει άνοδο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και πτώση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs). Η πρόοδος του δευτέρου τριμήνου στον ρυθμό δημιουργίας NPLs αφορά τη σύγκριση με το πρώτο και όχι ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με το 2016.

Ερωτήσεις και για την τρίτη αξιολόγηση

Ερωτήσεις κατά τις συναντήσεις με τους επενδυτές αναμένουν οι τραπεζίτες και για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση: κατ’ αρχάς, γιατί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμη για τη διατήρηση και βελτίωση του κλίματος και παράλληλα, εξαιτίας των απαιτήσεων που εγείρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέο AQR στις τράπεζες, βάζοντας εκ νέου ως θέμα μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος στο θέμα αυτό και μάλιστα η ΕΚΤ το υποβαθμίζει, παραπέμποντας στον SSM και στους ελέγχους που πραγματοποιεί στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο εξέτασης πρόσθετων δράσεων.
ΕΚΤ και ΤτΕ εκτιμούν ότι η πραγματικά μεγάλη πρόκληση των NPEs μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί και εντάσσονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ανάλογη επιχειρηματολογία προετοιμάζουν οι τράπεζες εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

Η πίεση πάντως για την επίτευξη των στόχων είναι ισχυρή και μετά τις αστοχίες των προηγούμενων τριμήνων θα χρειαστεί επιτάχυνση με αυξημένη συμμετοχή των διαγραφών και των πωλήσεων δανείων. Σήμερα αναμένεται να γίνει καθοριστικό βήμα στην πώληση κόκκινων δανείων από τη Eurobank -την πρώτη συναλλαγή της αγοράς- αφού το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να προκρίνει δύο ή τρεις εκ των ενδιαφερομένων για απευθείας διαπραγμάτευση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΛΛ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα