Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα Ε.Ε.-Κίνας

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 12:33

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ευρώπης με την Κίνα το οκτάμηνο έως και τον Αύγουστο καθώς η ασιατική οικονομία οδεύει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ φέτος, ως η δεύτερη πηγή εισαγωγών της Ευρωζώνης.

Οι εισαγωγές από την Κίνα προς τις 12 χώρες μέλη της Ε.Ε. αυξήθηκαν στα 88,3 δισ. ευρώ (113 δισ. δολ.) το οκτάμηνο του έτους, 21% υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε 21%, φθάνοντας στα 55,1 δισ. ευρώ.

Η διεύρυνση των ελλειμμάτων της Κίνας και της Ιαπωνίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας, ανάγκασαν τους υπεύθυνους της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης να ζητήσουν από τις αρχές του Πεκίνου και του Τόκυο να επιτρέψουν την ανατίμηση των νομισμάτων τους, έκκληση η οποία ενδέχεται να επαναληφθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20 το Σαββατοκύριακο. Το νόμισμα της Κίνας, γιουάν, έχει υποχωρήσει 5% έναντι του ευρώ φέτος και το ιαπωνικό γιέν βρίσκεται 8% χαμηλότερα.

Η Στατιστική Υπηρεσία, μαζί με τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα του οκταμήνου του έτους, ανακοίνωσε επίσης ότι το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στα 900 εκατ. ευρώ – εποχιακώς προσαρμοσμένο με τις διακοπές – από 3,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυξήθηκαν 2% τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στα 118,5 δισ. ευρώ (εποχιακώς προσαρμοσμένες0 ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,1%, στα 119,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι εισαγωγές της Ιαπωνίας στην Ε.Ε. αυξήθηκαν 6% το οκτάμηνο έως και τον Αύγουστο, φθάνοντας τα 36,8 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. με την Ιαπωνία διευρύνθηκε 17%, φθάνοντας στα 14,4 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές προς τη Βρετανία, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Ε.Ε. αυξήθηκαν 6%, φθάνοντας στα 141,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 12%, φθάνοντας στα 109,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, φθάνοντας στα 23 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο, από 22 δισ. δολ. που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, στις 9 Νοεμβρίου. Η Κίνα βρίσκεται πολύ κοντά να πάρει τη θέση του Μεξικό, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αμερικής, μετά τον Καναδά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εισαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 27,6 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο, επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι εισαγωγές στην ασιατική χώρα μειώθηκαν στα 4,6 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα