«Βουτιά» στην Ευρώπη

Ρευστοποιήσεις και στη Wall Street
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2006 00:01

ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ πήραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα, καθώς η περαιτέρω εξασθένηση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ αύξησε τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη πυροδοτώντας πωλήσεις και στη Wall Street.

Η πτώση της έναρξης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο περίπου εξαετίας, προκάλεσε σοκ στην αγορά και πυροδότησε ρευστοποίηση κερδών από μερικούς οι οποίοι ανησύχησαν ότι η οικονομική επιβράδυνση μπορεί να είναι χειρότερη του αναμενόμενου, πλήττοντας τις εταιρικές κερδοφορίες. Ο δείκτης FTSEurofirst έχασε 0,8% στις 1.462,05 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 3 Νοεμβρίου και είναι 0,1% χαμηλότερα για την εβδομάδα.

Πτωτικά κινήθηκε και ο Dow Jones Stoxx 600 την Παρασκευή, καθώς και 17 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης πλησίασε σε υψηλό εξαετίας αυτή την εβδομάδα εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν ακόμη κι αν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί. Οι χθεσινές απώλειες εξανέμισαν τα κέρδη της εβδομάδας.

Η DaimlerChrysler και η Schneider Electric ηγήθηκαν της πτώσης των εταιρειών που εξάγουν στις ΗΠΑ. Απώλειες είχαν η BP και η BHPBilliton, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων πήραν την κατηφόρα. Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν στο Λονδίνο λόγω των ανησυχιών ότι η ύφεση στην αγορά κατοικίας θα μειώσει τη ζήτηση για σωλήνες και καλώδια.

Πτώση κατέγραψε και η MittalSteel, η οποία συγχωνεύεται με την Arcelor για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη χαλυβουργική στον κόσμο. Πτωτικά κινήθηκε και η Tenaris.

Η Goldman, Sachs & Co. συνέστησε στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις μετοχές του κλάδου των ευρωπαϊκών χαλυβουργικών, καθώς αναμένεται επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, άνοδο είχε η Corus Group, η μεγαλύτερη χαλυβουργική στη Βρετανία, μετά την προσφορά της βραζιλιάνικης Companhia Siderurgica Nacional να την εξαγοράσει έναντι 475 πενών ανά μετοχή, «χτυπώντας» την προσφορά των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ινδικής Tata Steel.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,45% στις 16.091,73 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα